"Mustan surman 1300-luvulla aiheuttanut paiserutto saattaa palata entistäkin vaarallisemmassa muodossa, tutkijat varoittavat"

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Kilttimies pitää peukkuja.
(Rutto muuten levisi kirppujen avulla ja niitä on nykyään varsin vähän. Vaikka tauti palaisikin vaarallisempana kuin aiemmin niin se saataisi nopeasti pysäytettyä.)
 
vierailija

Suomessa ja muissa Pohjoismaissa antibioottiresistenssitilanne on toistaiseksi pysynyt hyvänä verrattuna Keski- ja Etelä-Eurooppaan tai Yhdysvaltoihin. Syynä on yhteiskunnan hyvä hygieeninen taso sekä kohtuullisen maltilliset antibioottien käyttötottumukset.
Vielä parikymmentä vuotta sitten uskottiin, että suurin osa bakteerien aiheuttamista taudeista olisi parannettavissa, uusien antibioottien avulla. Ajateltiin myös, että käytössä olevat antibiootit säilyttäisivät tehonsa pitkään. Monet lääkeyritykset siirsivät tutkimuksensa ja tuotekehittelynsä painopistettä muihin lääkeryhmiin. Vaikutusmekanismiltaan uudenlaisten antibioottien kehittely loppui lähes kokonaan. Tällä hetkellä ei ole näköpiirissä todella merkittävää uutta antibioottia, joka voisi ratkaista nykyiset resistenssiongelmat. Koska antibiootin kehittelyyn kuluu vähintään 5–10 vuotta, joudumme tulemaan toimeen nykylääkkeillä ehkä pitkäänkin.

Vaikka peruslähtökohdat Suomessa ja Pohjoismaissa ovat monin tavoin paremmat kuin muualla maailmassa, resistenssi lisääntyy kuitenkin myös meillä vääjäämättä. Bakteereiden aiheuttamat taudit ovat erittäin yleisiä, antibioottien tehon pienikin heikkeneminen aiheuttaa sairastuvuuden ja kuolleisuuden merkittävää lisääntymistä. Koska bakteerien resistenssitilanne on meillä vielä hyvä, on juuri nyt oikea aika harkita ja toteuttaa toimenpiteitä, joilla varaudutaan pahenevaan resistenssiongelmaan. Tavoitteena on bakteerien resistenssin leviämisen estäminen ja siten syntyvien haittojen minimointi Suomessa.


Huoleton ja holtiton antibioottikuurien määrääminen on aiheuttanut resistenttien kantojen leviämisen.
Potilaat vaativat lääkäreiltä antibioottikuuria tavallisiin flunssiin, poskiontelotulehdukset usein paranevat ilman kuureja. Ja yksityiseltä lääkäriasemaltahan saa sen tilaamalla kuin kaupan hyllyltä, ei pohdita eettisyyttä onko se hyväksi ylipäätään ja viekö potilaalta ns hyvätkin bakteerit mennessään useiksi kuukausiksi. Potilas olisi parantunut samassa ajassa ilman antibioottikuuriakin jne.
Sitten olemme tilanteessa ettei ole enää mitään antibioottia ärhäköihin bakteerisairauksiin, kun niitä ns oikeasti tarvitsisimme.
 
vierailija
Mikään muu eläin kuin ihminen ei ole näin älyttömän tyhmä.
Viemme ruokaa näille rotille, haluamme että kannat kasvavat niin suuriksi että rotat tulevat ihmisten koteihin sisälle etsimään ruokaa.

Nämä nämä sorsat ja muut ihanat muut pikkulintuset pärjäävät luonnossa ilman ihmisen ruokkimista. jos eivät pärjää, on sillä mielestäni tarkoituksensa.



”Kissan kokoiset rotat” valtasivat puiston Nokialla – ”Ihmiset käyvät kaatamassa lammelle säkkikaupalla ruokaa”
 

Yhteistyössä