nyt veikkaan, että suomalainen ruoka kallistuu hurjasti ja loppuu lopulta kokonaan

kaikki ruohosilpulla. Kastemadoille lannoitteita kaiken. Tuhkaa voi myös käyttää loppukesästä kun silppua ei enää silloin käytetä. Koskaan en ole ostanut keinolannoitettq.
Varmasti toimivakin resepti lyhyellä aikajänteellä. Mutta mietipä, mitä tapahtuu nurmikollesi, jos et sitä koskaan lannoita ja korjaat kaiken "sadon" aina pois.
Luulen, että jo kymmenen vuoden päästä tuo alkaa olla melko kehnossa kunnossa.
Tämä ruohosilppulannoitus on muutenkin hiukan kaksipiippuinen juttu, jos puhutaan lopputuotteiden puhtaudesta. Nurmikkohan on aina, kesät talvet alttiina ilmasta sataville saasteille. Näinollen puhtaalla keinolannioitteella on, tietysti kasvatuspaikan sijainnista riippuen, mahdollista saada paljon puhtaampaa tuotetta kuin kaiken maailman tutkimattomilla vippaskonsteilla.
Tuhka on hyvä , mutta sikäli nopeavaikutteinen, että sillä menee helposti överiksi. On nimittäin niin, että kun PH nousee yli optimin, ne vähäisetkään ravinteet eivät enää luikene kunnolla.
 
Saattaa olla että olet oikeassa koska nyt on kyseessä aivan tuntematon uutuus meikäläisellä. Minusta henkilö, jolta juurakot sain sanoi että kukkii kesällä???
No ainakaan tämä meillä kasvatettava kanta ei ole näinä neljänä vuosikymmenenä aloittanut kertaakaan kukkimistaan syyskuun puolella. Yleensä lokakuun toisesta kolmanteen viikkoon on alku ajoittunut.
Muuten suosittelisin, että aloittaisit korjuun vasta kolmantena vuonna istutuksesta.
 
Varmasti toimivakin resepti lyhyellä aikajänteellä. Mutta mietipä, mitä tapahtuu nurmikollesi, jos et sitä koskaan lannoita ja korjaat kaiken "sadon" aina pois.
Luulen, että jo kymmenen vuoden päästä tuo alkaa olla melko kehnossa kunnossa.
Tämä ruohosilppulannoitus on muutenkin hiukan kaksipiippuinen juttu, jos puhutaan lopputuotteiden puhtaudesta. Nurmikkohan on aina, kesät talvet alttiina ilmasta sataville saasteille. Näinollen puhtaalla keinolannioitteella on, tietysti kasvatuspaikan sijainnista riippuen, mahdollista saada paljon puhtaampaa tuotetta kuin kaiken maailman tutkimattomilla vippaskonsteilla.
Tuhka on hyvä , mutta sikäli nopeavaikutteinen, että sillä menee helposti överiksi. On nimittäin niin, että kun PH nousee yli optimin, ne vähäisetkään ravinteet eivät enää luikene kunnolla.

Tyota noin. En oo se, jolle vastasit, mutta pakko huomauttaa.


Jos tolleen ajatellaan, ni sun pitää ryhtyä kokonaan kasvihuoneviljelyyn, koska kaikki mikä kasvaa ulkona, on yhtälailla altis ilmansaasteille.

Eikä se oo vippaskonsti. Isoisäni, joka kävi maatalousoppilaitoksen silloin kun meitä ei vielä ollutkaan, käytti kateviljelyä mummolan puutarhassa. Toki oli myös ne läpinäkyvässä pussissa olevat musta-oranssilla tekstillä olevat N-P-K-lannokset mutta sitä ripoteltiin vain hieman alkukesästä.
 
Tyota noin. En oo se, jolle vastasit, mutta pakko huomauttaa.


Jos tolleen ajatellaan, ni sun pitää ryhtyä kokonaan kasvihuoneviljelyyn, koska kaikki mikä kasvaa ulkona, on yhtälailla altis ilmansaasteille.

Eikä se oo vippaskonsti. Isoisäni, joka kävi maatalousoppilaitoksen silloin kun meitä ei vielä ollutkaan, käytti kateviljelyä mummolan puutarhassa. Toki oli myös ne läpinäkyvässä pussissa olevat musta-oranssilla tekstillä olevat N-P-K-lannokset mutta sitä ripoteltiin vain hieman alkukesästä.
Siinähän se jutun juju olikin, pikku ripaus kunnon ainesta alkuun ja sitten riittääkin jo katteet lopuksi.
Ja ihan tosi, joka paikka, ainakin taajamien ympäristössä saa tasaisen "lannoituksen" ilmasta sarteitten mukana.
se on tosin nykyään pienenpi, mitä jokunen vuosikymmen sitten, mutta ei vieläkään vallan olematon.
Tarkoitin lähinnä tuota kerrannaisvaikutusta, mikä tulee, kun vuodesta toiseen samalle alalle tuodaan isomman alan "sato".
Ja kyllä, tämä koskee niin karjanlannalla lannoittavaa luomuviljelijää kuin ihn normiviljelijääkin. nimittäin, että eläinten prosessoidessa rehua, he samalla tiivistävät tuotteisiinsa ilmojen teitä kulkevia saasteita.
Ja vippaskonsteina pidän kaikkia "silmät kiinni ja sinnepäin" tyylisiä kasvatusmenetelmiä. Johonkin tunnettuun tosiasiaan, mieluummin useampaankin, pitää niin lannoitus kuin muutkin viljelytoimet perustua.
 
vierailija
No mutta pohjois-koreassahan tämä ihmisten ulosteiden käyttö pelloilla toimiikin erittäin hyvin. Ihmiset on loisia täynnä
Biokompostorissa lämpötila on n 45 - 60°C ja sinne lisätään biokompostiin tarkoitettua kompostikuiviketta. Lopputuote on lähes mustaa multaa ja kun se siirretään vuodeksi vielä jälkikäsittelyyn on se puhdasta tavaraa kun laitetaan peltoon. Ei ole meikäläisillä loisia kun koiratkin madotetaan kahdesti vuodessa. Koirien jätökset menee pienelle.
 
Siinähän se jutun juju olikin, pikku ripaus kunnon ainesta alkuun ja sitten riittääkin jo katteet lopuksi.
Ja ihan tosi, joka paikka, ainakin taajamien ympäristössä saa tasaisen "lannoituksen" ilmasta sarteitten mukana.
se on tosin nykyään pienenpi, mitä jokunen vuosikymmen sitten, mutta ei vieläkään vallan olematon.
Tarkoitin lähinnä tuota kerrannaisvaikutusta, mikä tulee, kun vuodesta toiseen samalle alalle tuodaan isomman alan "sato".
Ja kyllä, tämä koskee niin karjanlannalla lannoittavaa luomuviljelijää kuin ihn normiviljelijääkin. nimittäin, että eläinten prosessoidessa rehua, he samalla tiivistävät tuotteisiinsa ilmojen teitä kulkevia saasteita.
Ja vippaskonsteina pidän kaikkia "silmät kiinni ja sinnepäin" tyylisiä kasvatusmenetelmiä. Johonkin tunnettuun tosiasiaan, mieluummin useampaankin, pitää niin lannoitus kuin muutkin viljelytoimet perustua.

Musta ois hienoa, että saataisiin suomen maatalous pääosin omavaraiseksi. Valtion sietäisi osallistua projektiin. Biojätteitä pitäisi jalostaa myös lannoituskäyttöön. Ja mielellään suht paikallisesti.

Ja lisäksi vielä se, että jos tila voi/haluaa ylläpitää varsinaisen toimensa lisäksi pientä lisätulolähdettä suoramyynnillä tai majoitustoiminnalla tai vaikka myymällä pontikkaa, ni se pitäisi sallia ilman kaikenmaailman kaavakkeita ja lupia.

Muistan, ku olin ipana ja käytiin hakemassa tuttavien tilalta pari vastateurastettua kanaa. Maistui ihan eriltä kuin eestaas matkanneet broilerit. Ja jos joku haluaisi ostaa raakamaitoa, niin pitäisi sen sujaa. Vaikkapa laitumelta suoraan (toki isäntäväen paikallaollessa) omakätisesti lypsäen.

Vaan ei. Suomessa tehdään kaikki niin vaikeaksi että suuri osa yritysideoista taitaa kaatua alkuunsa. Ja samaan aikaan joku kauppaa jotain alpeilla kirnuttua "vuoristovoita" viidenkympin kilohintaan.


Että osaa ärsyttää!
 
vierailija
Varmasti toimivakin resepti lyhyellä aikajänteellä. Mutta mietipä, mitä tapahtuu nurmikollesi, jos et sitä koskaan lannoita ja korjaat kaiken "sadon" aina pois.
Luulen, että jo kymmenen vuoden päästä tuo alkaa olla melko kehnossa kunnossa.
Tämä ruohosilppulannoitus on muutenkin hiukan kaksipiippuinen juttu, jos puhutaan lopputuotteiden puhtaudesta. Nurmikkohan on aina, kesät talvet alttiina ilmasta sataville saasteille. Näinollen puhtaalla keinolannioitteella on, tietysti kasvatuspaikan sijainnista riippuen, mahdollista saada paljon puhtaampaa tuotetta kuin kaiken maailman tutkimattomilla vippaskonsteilla.
Tuhka on hyvä , mutta sikäli nopeavaikutteinen, että sillä menee helposti överiksi. On nimittäin niin, että kun PH nousee yli optimin, ne vähäisetkään ravinteet eivät enää luikene kunnolla.
ruohonleikkurissa on qilpputoimi to joka ripottele heinåsilput loppukesästä nurmella. Oikein hyvin on kasvanut sekin. Mitään myrkkyjä ei tarvi missään.
 
Musta ois hienoa, että saataisiin suomen maatalous pääosin omavaraiseksi. Valtion sietäisi osallistua projektiin. Biojätteitä pitäisi jalostaa myös lannoituskäyttöön. Ja mielellään suht paikallisesti.

Ja lisäksi vielä se, että jos tila voi/haluaa ylläpitää varsinaisen toimensa lisäksi pientä lisätulolähdettä suoramyynnillä tai majoitustoiminnalla tai vaikka myymällä pontikkaa, ni se pitäisi sallia ilman kaikenmaailman kaavakkeita ja lupia.

Muistan, ku olin ipana ja käytiin hakemassa tuttavien tilalta pari vastateurastettua kanaa. Maistui ihan eriltä kuin eestaas matkanneet broilerit. Ja jos joku haluaisi ostaa raakamaitoa, niin pitäisi sen sujaa. Vaikkapa laitumelta suoraan (toki isäntäväen paikallaollessa) omakätisesti lypsäen.

Vaan ei. Suomessa tehdään kaikki niin vaikeaksi että suuri osa yritysideoista taitaa kaatua alkuunsa. Ja samaan aikaan joku kauppaa jotain alpeilla kirnuttua "vuoristovoita" viidenkympin kilohintaan.


Että osaa ärsyttää!
Kyllähän biojätettä nytkin jalostetaan, tehdään biokaasua, ja jäte käytetään lannoitteena.
Ja nimenomaan paikallisesti, sillä kenelläkään ei ole varaa rakentaa isoja laitoksia.
Täällä oli Punkalaitumen Äärillä ensimmäinen biokaasulaitos kahdeksankymmenluvulla.
Se oli sitä aikaa kun Saimi Ääri oli eduskunnassa, että tuli hiukan lisäkatetta sitä kautta sikojen kasvatukseen.
Hiukkasen isompi laitos on VamBio Vampulassa. En oikein tiedä, miten ison alueen jätteitä se käyttää, mutta sietä lähtee melko isolle alueelle maanparannusainetta.
Konstit ja haluja kyllä olisi, mutta "milläs ruumiit viskureit osaa, kun ei oo eres veivin hintaa".
 
  • Tykkää
Reactions: -roosaruusa-
vierailija
Täällä kun on puutarhaihmisiä niin millä te käsittelette omena- ja päärynäpuita keväällä että pihlajakoisat ym pysyvät poissa? Olen itse ruiskuttanut rasvattomalla maidolla.
Entäpä kasvimaalla jos on ollut tarvetta? Olen käyttänyt tolua ja mäntysuopaa laimennettuna.
 
vierailija
Alkuperäinen kirjoittaja viisikymppinen isoäiti:
esim. lannotteiden hinnat on nousseet niin paljon, että alkaa olla niin, että viljeliät ei voi niitä ostaa, koska ei ole vara
Hyvä jos viljapellot muutetaan metsiksi kun ihminen pärjää ihan hyvin ilman viljaa.
 

Yhteistyössä