Ravintolassa syöminen vaikuttaa aika arpapeliltä

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Oikein ei voi tietää etukäteen että onko annos hyvä tai onko ravintola itsessään hyvä. Hyvin monet annokset ja ravintolat eivät ole hyviä. Mutta silti niistä annoksista joutuu maksamaan yleisesti 20-30 euroa, vaikka monesti annos ei olekaan laadultaan kuin ehkä 5 euron arvoinen. Kun ravintolassa syöminen on niin kallista, niin kovin paljoa ei myöskään ole mahdollisuutta kokeilla, koska se tulisi jo todella kalliiksi.

Herkästi sitä menee siihen, että jättää á la carte -annosten ostamisen sikseen ja käy vain lounasbuffeteissä. Lounasbuffetti maksaa vaan kympin, siihen sisältyy monta eri ruokalajia ja siellä voi syödä mahan täyteen jos haluaa, eli epäonnistunutta valintaa kompensoi sentään se, että ei tarvitse päivän aikana sitten muuta syödä.
 
vierailija
Meidän perheen ravintolassa käyminen loppui siihen, kun nälkäisten lasten kanssa odotettiin puoli tuntia annoksia ja maitoallergiselle lapselle tuotiin kuitenkin maitoa sisältävä annos. Onneksi huomasin sen, siitä kun ruoka oli liian tavallisen näköistä ja väristä. Selittivät virhettä sillä, että heillä oli silloin paljon asiakkaita ja kiireistä. Annoin lapselle omasta annoksestani puhtaat perunat ja mies antoi kasviksensa. Korvaukseksi saimme ruuat ilmaiseksi ja lahjakortit viereiseen jäätelöbaariin - jossa ei tietenkään ollut maidotonta jäätelöä, joten kyseinen lapsi jäi paitsi siitäkin ilosta, ja mies kävi siellä vaivihkaa muiden lasten kanssa. Tästä on noin 15 vuotta aikaa.
Nykyään nostaisin isomman metelin, silloin lähinnä vain säikähdin väsyneesti. Ja vaatisin baaria hakemaan maidotonta jäätelöä kaupasta ja tekemään siitä annoksen, tai veisin mennessäni paketin mukanani. Onneksi nykyään on jo erinomaiset valikoimat erikoisruokia! 15 vuotta sitten niitä oli vaikea löytää, lapsi sai usein kylässä pelkkiä riisikakkuja (oli vilja- ja maitoallergia) ja jäötelöitä oli olemassa vain maidoton tuutti vehnävohvelilla ja gluteeniton vohveli maitojäätelöllä... Kyllä otti välillä koville, onneksi allergiat väistyivät pikkuhiljaa kouluiän paikkeilla.
Mutta tosiaan ravintolassa käymme enää vain lounaspöydässä, ja lapset käyvät joskus kavereiden kanssa pitsalla. Itsellä meni maku ja kärsivällisyys sen kummempiin ravintolaelämyksiin.
 
vierailija
Hyvässä ravintolassa on usein hyvä ruoka, mutta ei tietenkään aina. Buffetit ovat pääsääntöisesti kuraa. Sitä saa mistä maksaa. Suomalainen menee ja maksaa 10 euroa seisovasta pöydästä ja syö pelkkinä raaka-ainekustannuksina 15 euron edestä. Kun pitäähän se ahtaa, että saa rahalleen vastinetta. Sitten kehdataan vielä valittaa, että ei ollut ihan niin maukasta kuin olisi voinut olla. Käsittämätöntä meininkiä.
 
vierailija
Hyvässä ravintolassa on usein hyvä ruoka, mutta ei tietenkään aina. Buffetit ovat pääsääntöisesti kuraa. Sitä saa mistä maksaa. Suomalainen menee ja maksaa 10 euroa seisovasta pöydästä ja syö pelkkinä raaka-ainekustannuksina 15 euron edestä. Kun pitäähän se ahtaa, että saa rahalleen vastinetta. Sitten kehdataan vielä valittaa, että ei ollut ihan niin maukasta kuin olisi voinut olla. Käsittämätöntä meininkiä.
Asiakkaan kannalta tietysti kannattaa maksaa 10 euroa ja syödä 15 euron edestä. Ei tarvitse samana päivänä syödä enää muuta. Ja tosiaan samanlaista ateriaa ei saisi kotona samaan hintaan.

Toki buffetruoka on pääsääntöisesti huonompaa kuin annosruoka, mutta monipuolisuus ja halpa hinta kompensoivat sen yleensä.
 
vierailija
Hyvässä ravintolassa on usein hyvä ruoka, mutta ei tietenkään aina. Buffetit ovat pääsääntöisesti kuraa. Sitä saa mistä maksaa. Suomalainen menee ja maksaa 10 euroa seisovasta pöydästä ja syö pelkkinä raaka-ainekustannuksina 15 euron edestä. Kun pitäähän se ahtaa, että saa rahalleen vastinetta. Sitten kehdataan vielä valittaa, että ei ollut ihan niin maukasta kuin olisi voinut olla. Käsittämätöntä meininkiä.
Riippuu missä syö. On olemassa kotiruokabuffeteja (joita esim useat työpaikkaruokalat ovat) ja einesbuffeteja (kuten abc missä käytetään valmiiksi pakattuja ja puolivalmiita ruokia). Ensin mainituissa on yhtä hyvä ruoka kuin osaava ihminen kotona laittaisi, jälkimmäisessä on samaa tasoa kuin itse lämmittäisin mikrossa (eli lämmitän mieluummin mikrossa saarioisten pyöryköitä kuin käyn abcllä maksamassa vastaavista ylihintaa)
 
vierailija
Riippuu missä syö. On olemassa kotiruokabuffeteja (joita esim useat työpaikkaruokalat ovat) ja einesbuffeteja (kuten abc missä käytetään valmiiksi pakattuja ja puolivalmiita ruokia). Ensin mainituissa on yhtä hyvä ruoka kuin osaava ihminen kotona laittaisi, jälkimmäisessä on samaa tasoa kuin itse lämmittäisin mikrossa (eli lämmitän mieluummin mikrossa saarioisten pyöryköitä kuin käyn abcllä maksamassa vastaavista ylihintaa)
On myös buffetteja missä ruoka laitetaan itse mutta se ei ole tyypiltään kotiruokaa.
 
näinhän se on. mutta hyvin harvoin olen pettynyt kuitenkaan. ruoka on ollut aina kuitenkin hyvää, jos ei kuitenkaan aina ihan erinomaista. enemmän jännitän kokoa, että onko siellä lautasella kärpäsenpaskan kokoinen annos, vai sitten valtava annos, jota ei jaksa syödä edes kaikkea
 
vierailija
Asiakkaan kannalta tietysti kannattaa maksaa 10 euroa ja syödä 15 euron edestä. Ei tarvitse samana päivänä syödä enää muuta. Ja tosiaan samanlaista ateriaa ei saisi kotona samaan hintaan.

Toki buffetruoka on pääsääntöisesti huonompaa kuin annosruoka, mutta monipuolisuus ja halpa hinta kompensoivat sen yleensä.
Mutta sitten ei kannata valittaa ruoan mausta. Sehän on sama asia kuin eläinten ruokkiminen kun massat johdatetaan kaukaloiden ääreen syömään niin paljon kuin suinkin kykenevät. Varsinainen ravintolakokemus on vähän eri asia.
 
vierailija
Mutta sitten ei kannata valittaa ruoan mausta. Sehän on sama asia kuin eläinten ruokkiminen kun massat johdatetaan kaukaloiden ääreen syömään niin paljon kuin suinkin kykenevät. Varsinainen ravintolakokemus on vähän eri asia.
Buffeteissa on isot makuerot vaikka hinta on yleensä sama. Jos törmää huonoon buffettiin, niin en ymmärrä miksei siitä saisi valittaa.
 
vierailija
Mutta sitten ei kannata valittaa ruoan mausta. Sehän on sama asia kuin eläinten ruokkiminen kun massat johdatetaan kaukaloiden ääreen syömään niin paljon kuin suinkin kykenevät. Varsinainen ravintolakokemus on vähän eri asia.
Eläimiä ei syötetä niin paljon kuin suinkin, vaan sopivasti niin että pysyvät terveinä ja hyväkuntoisina ja kasvu on tasaista.
Ihmiset saisivat ottaa oppia siitä, että tehdään kunnollinen ruokintasuunnitelma ja annostellaan ruoka niin että saa kaikki vitamiinit, hivenaineet, ja sopivassa suhteessa mm. kuitua, rasvaa ja proteiinia niin ettei liho. Ja ylimääräiset herkut jätetään pois.
 
vierailija
Yleisesti ottaen buffassa ei ole hyvää ruokaa ja syykin on ihan selvä. Niiden ideana ei ole tehdä mahdollisimman hyvää ruokaa, vaan mahdollisimman halpaa ruokaa ja suurissa määrin.
Riippuu hyvän ruuan määritelmästä. 10 euron arvoisen ruokailun hyvyyttä mitataan ihan eri asteikolla kuin 30 euron arvoisen ruokailun hyvyyttä.

Sitä paitsi buffeteissa on joka tapauksessa isoja laatueroja. Ääritapauksessa buffetti on pelkkiä lämmitettyjä eineksiä ja toisaalta osa buffeteista ajatuksella itse tehtyjä. Salaateissa on myös valtavat erot, toisissa on lähinnä kurkku- ja tomaattisiivuja sekä tölkistä otettuja jalapenoja, ja toisissa taas on lukuisia erilaisia itse tehtyjä salaatteja. Jälkiruokia taas monissa buffeteissä ei ole ollenkaan tai jälkiruoka on vaan joku keksi ja toisissa taas on jopa täytekakkua.
 
vierailija
Mielestäni Suomessa on melko hyvä perustaso ruuassa. Kokin osaamisesta ja raaka-aineista toki riippuvainen, onko ok tai todella hyvää.
Ulkomailla ei asia ole kohdallani ollut ollenkaan niin mm Roomassa ja Pariisissa ei kaikki ravintoloiden ruoka-annokset päässeet lähelle suomalaista perustasoa. Toki siellä oli hyviä ravintoloita myös, vaihtelu oli suurempaa kuin Suomessa.
 

Yhteistyössä