Kun mies lähtee parisuhteesta karkuun ongelmia

  • Viestiketjun aloittaja maryana
  • Ensimmäinen viesti
maryana
Olemme olleet parisuhteessa enemmän ja vähemmän viimeisen 7 vuotta, eronneet olemme useita kertoja, mutta usein tilanne on kääntynyt niin että viikon-paria päästä on palattu takaisin. Vaikka olemmekin nuoria, alle 25 molemmat, tuntuu ero nyt maailmanlopulta ja tuntuu ettei missään ole ollut mitään järkeä.

Avomieheni osti viime talvena korjaustarpeessa olevan ok-talon ja nyt kesän mittaan sitä sitten on laiteltu asumiskuntoon ja muutimme sinne reilu viikko sitten, remontin keskelle. Tietenkin remontti ja ravaaminen kahden kodin välillä aiheutti stressiä molemmille ja sitä on sitten purettu toisiimme viime aikoina liiaksikin. Kaiken tämän päälle jäin vielä työttömäksi kesän jälkeen eikä miehenikään työrintama ole ollut kovin suotuisaa.

Nyt sitten alkuviikosta mies ilmoitti ihan yhtäkkiä että pakkaas kamas ja muuta muualle. Aiemmin aamulla olimme vielä puhuneet miten remppa jatkuu sinä päivänä ja mitä pitäisi saada tällä viikolla tehtyä, ihan sopuisasti käytiin tämä keskustelu. Eli päivä oli lähtenyt käyntiin ihan normaalisti ilman mitään ongelmia. Olen uhrannut paljon aikaa ja rahaa yhteiselle projektillemme ja viimeinkin tuntui, että asiat alkaisivat järjestyä ja jatkuva vatvominen ja epävarmuus loppuisi. Miten voi olla että ihminen jonka luulit tuntevasi läpikotaisin räjäyttää yhtäkkiä tämmöisen pommin?? Olen yrittänyt puhua ja vatvoa asiaa koko viikon, mutta miehen mielestä hän ei vaan enää jaksa kaikkea painetta mitä parisuhteemme hänelle tuottaa. Nalkutan hänen mielestään vaan koko ajan, mutta tämäkin on johtunut omista ongelmistani jotka liittyvät työttömyyteen ja kesken loppuviin rahoihin. Itse olen taas sitä mieltä että parisuhteessa ongelmat tulisi selvittää eikä heittää toista menemään heti niiden tuntuessa käyvän ylivoimaisiksi. Tuntuu vain ettei puolisoni halua enää keskustella kanssani mistään. Olen yrittänyt houkutella että puhuisimme jollekin ulkopuoliselle, mutta jääräpäisenä hän ei siihen suostu, ei kuulema mitään apua olisi.

Tuntuu ylivoimaiselta rueta suunnittelemaan tulevaisuus uudestaan, tällä hetkellä ilman kotia, työpaikkaa ja minkäänlaista päämäärää olevana.

Miten menettelisitte ja onko kellään kokemusta samanlaisesta tilanteesta? Olen miettinyt kuinka saisin puolisoni muuttamaan mielensä, mutta mikään ei tunnu auttavan.. Mitään peruuttamatonta kuten pettämistä tai toisen loukkaamista muutoin kuin järjettömillä riidoilla taustalla ei ole.
 
Menu
Vastaukseni on valitettavasti kauhean masentava ja vain hieman apua tarjoa. Olen pahoillani!
Olen miettinyt kuinka saisin puolisoni muuttamaan mielensä, mutta mikään ei tunnu auttavan.. Mitään peruuttamatonta kuten pettämistä tai toisen loukkaamista muutoin kuin järjettömillä riidoilla taustalla ei ole.
Vaiikka riidat tuntuvat järjettömiltä on niillä tunnistettavissa kuitenkin järjelliset syynsä, yhtä hyvin kuin seurauksetkin ovat järjellä ymmärrettäviä. Niitä ei usein halua hyväksyä oikeiksi selityksiksi tapahtumille, koska sen ajatteleminen tuntuu todella pahalta pettämiseltä ja syvimmin loukkaavalta. Mies ei tahallaan tee julmuuksia, häneltä puuttuu kyky käsittää miltä toisesta tuntuu ja miten muut sen kaiken kokevat.

Miten voi olla että ihminen jonka luulit tuntevasi läpikotaisin räjäyttää yhtäkkiä tämmöisen pommin??
Katso: http://www.searchforbalance.org/Home/
* Narcissistic Personality Disorder - Life with a Narcissist - Narcissist as a Mental Abuser

Vaikka olemmekin nuoria, alle 25 molemmat, tuntuu ero nyt maailmanlopulta ja tuntuu ettei missään ole ollut mitään järkeä.
* - Can a Narcissist Feel Genuine Happiness? - Signs of a Narcissistic Husband - Different Types of Narcissism - Recognizing the Signs

Itse olen taas sitä mieltä että parisuhteessa ongelmat tulisi selvittää eikä heittää toista menemään heti niiden tuntuessa käyvän ylivoimaisiksi. Tuntuu vain ettei puolisoni halua enää keskustella kanssani mistään.
Voitko nähdä asioissa karuudessaan yksinkertaistakaan hyödyllistä tarkoitusta? Narsisti ei pysty koskaan kiintymään keneenkään eli synonyymiilla sanoen: rakastamaan pienessäkään määrin. Hän heittää ihmissuhteen heti menemään kun siitä ei ole enää tarpeeksi hyötyä. Ei missään tapauksessa jää odottamaan tuntuvien vaikeuksien alkua.
* "Do not expect a narcissist to keep promises or to be loyal to you. A narcissist may do that if it is convenient for him or her (it can be that it is often convenient for a narcissist to keep promises, especially in the beginning of the relationship. This may make it seem as if a narcissist is constantly keeping promises. But this is only an illusion. When the moment comes and a narcissist must make a choice, a narcissist will make his or her decisions based on his or her own selfish reasons."

Aiemmin aamulla olimme vielä puhuneet miten remppa jatkuu sinä päivänä ja mitä pitäisi saada tällä viikolla tehtyä, ihan sopuisasti käytiin tämä keskustelu. Eli päivä oli lähtenyt käyntiin ihan normaalisti ilman mitään ongelmia.
* The Mind of a Child - Boyfriend Disappears after an Argument and Starts a New Relationship - How to Recover

Avomieheni osti viime talvena korjaustarpeessa olevan ok-talon ja nyt kesän mittaan sitä sitten on laiteltu asumiskuntoon ja muutimme sinne reilu viikko sitten, remontin keskelle.
Jos talo on vain miehen omistuksessa, seuraa sen perusteella ehkä petokseltakin tuntuvia juttuja.

Olen uhrannut paljon aikaa ja rahaa yhteiselle projektillemme ja viimeinkin tuntui, että asiat alkaisivat järjestyä ja jatkuva vatvominen ja epävarmuus loppuisi.
Lain mukaan kaikki taloon sijoitettu raha ja työ on siirtynyt yksin talon omistajan omaisuudeksi.

Nyt sitten alkuviikosta mies ilmoitti ihan yhtäkkiä että pakkaas kamas ja muuta muualle.
Taloudellisesti kannattava päätös, jollaista ei millään ottaisi omalletunnolleen, mutta narsistilla sitä ei ole.

Tietenkin remontti ja ravaaminen kahden kodin välillä aiheutti stressiä molemmille ja sitä on sitten purettu toisiimme viime aikoina liiaksikin. Kaiken tämän päälle jäin vielä työttömäksi kesän jälkeen eikä miehenikään työrintama ole ollut kovin suotuisaa.
Kun stressaantuminen olisi normaalisti järkeenkäypä inhimillinen syy, mutta ei riitä selittämään äkkinäistä totaalikäännöstä, olet luonnollisesti aivan ymmälläsi.

Nalkutan hänen mielestään vaan koko ajan, mutta tämäkin on johtunut omista ongelmistani jotka liittyvät työttömyyteen ja kesken loppuviin rahoihin.
Ongelmasi eivät vaikuta mitenkään muuten kuin ikävysttyttävät häntä. Hän pääsee nalkuteongelmasta ja luultavasti vähentää huomattavasti rahavaikeuksia kun poistut maisemasta.

Olen yrittänyt puhua ja vatvoa asiaa koko viikon, mutta miehen mielestä hän ei vaan enää jaksa kaikkea painetta mitä parisuhteemme hänelle tuottaa.
Tämä on varmaankin paljas totuus. Sitä on äärimmäisen vaikea uskoa todeksi ja hyväksyä.
Mitätöinnin jälkeen pelkkä inhottava kiusa ja rasite. Ongelmajäte ei muuta.

Olen yrittänyt houkutella että puhuisimme jollekin ulkopuoliselle, mutta jääräpäisenä hän ei siihen suostu, ei kuulema mitään apua olisi.
* Husband's Strange Behavior - Am I Married to a Narcissist?
* Can a Narcissist be "Cured" - Mental Breakdown Can Start the Healing Process

Miten menettelisitte ja onko kellään kokemusta samanlaisesta tilanteesta?
How to Cope with a Narcissist
* http://www.searchforbalance.org/Home/narcissism/how-to-cope-with-a-narcissist.html
Forget your own wishes and dreams if you are living with a narcissist:
A narcissist will cheat, lie and betray without thinking of you for one second. Be aware of this, so that you will not get disappointed when cheating or some other form of betrayal occurs.
* Narcissistic Spouse - Dealing with the Threats Narcissism and Mental Abuse - Red Flags and Alarming Signs

Olen miettinyt kuinka saisin puolisoni muuttamaan mielensä, mutta mikään ei tunnu auttavan..
* Why Do We Stay in a Relationship with a Narcissist?
* How to Manipulate a Narcissist - Narcissist Cannot Give Any Emotional Support
* Understanding the Victims of a Narcissist - Suffering with a Narcissist - Advice

Tuntuu ylivoimaiselta ruveta suunnittelemaan tulevaisuus uudestaan, tällä hetkellä ilman kotia, työpaikkaa ja minkäänlaista päämäärää olevana.
I recommend you to read about the methods I used to teach my mind and my brain to get rid of the "addiction" to a narcissist. Read more about this topic from the page: Recovery After Cheating and Narcissism.
* Why is a Narcissist Trying to Get You Back? - Free Your Mind From a Narcissist
* Recovery After a Relationship with a Narcissist - How Do I Heal Myself? Controlling - Painful Emotions
* How to get Over the Pain - How to Learn to Trust Again? - Wonderful Life After a Narcissist
 
Viimeksi muokattu:
maryana
Luettuani tietoja narsismista tuntuu kuin kaikki olisi suoraan omasta elämästä.
Riitojen ja sovintojen jälkeen mies on ollut kuin kuka tahansa unelmien prinssi; ostanut matkoja, koruja ja kaikkea muuta hyvittääkseen huonoa käytöstään. Silmät avautui nyt todella. En ole edes ajatellut että asiat voisivat olla niin.

Elämässäni olen huomannut eristäytyneeni ystävistäni ja karsinut omat menoni minimiin - vain ja ainoastaan siksi että välttäisin turhat riidat. Mies on käynyt baarissa yms harvase viikonloppu, minullahan ei tietenkään ollut oikeutta puuttua hänen menemisiinsä ja sitten jos puutuin, "mäkätin" aivan turhasta.

Täytyy myöntää, olen miettinyt joskus että elämä olisi ehkä parempaa ilman miestä - voisin tavata ystäviäni milloin haluan, käydä baarissa ja matkustella, käydä töissä silloin kuin haluan. En vain ole raskinut, koska mies on suurissa veloissa ja uhannut huonolla hetkellä tehdä joitain itselleen. Säälissä ei parisuhde kukoista. Olen syyttänyt tästä kaikesta vain itseäni, että olisin muka itse jotenkin mokannut kaiken, kuten mies syyttää.

Vaikka asiat tuntuvat vaikeilta nyt, ei suunta varmaan ole muualle kuin ylöspäin ja paluuta entiseen ei ole.
 
Menu
Luettuani tietoja narsismista tuntuu kuin kaikki olisi suoraan omasta elämästä.
Kaikille narsistisesta luonne häiriöstä kärsiville ihmisille on tyypillistä pitkälti samanlainen persoonallisuus, oireiden määrän ja vakavuuden vaihdellessa häiriön vakavuuden mukaan.
Heikko itsetunto ja itsekeskeisyys
Narsistinen luonnehäiriö on itsetunnon ja ihmissuhteiden häiriö. Kaikki narsismin ongelmat kietoutuvat jollain tavalla vääristyneeseen käsitykseen omasta itsestä.

Silmät avautui nyt todella. En ole edes ajatellut että asiat voisivat olla niin.
Hallittu käyttäytyminen ja avointen psyykkisten häiriöiden puuttuminen
Ihminen, jolla on narsistinen luonnehäiriö käyttäytyy ulkoisesti moitteettomasti, lukuunottamatta psykopaatin ajoittain avointa destruktiivisuutta ja epäsosiaalisuutta. Hän ei välttämättä vaikuta häiriintyneeltä ihmiseltä kuten moni muu yhtä vakavasta psyykkisestä häiriöstä kärsivä. Länsimainen elämäntyyli tukee pitkälle narsistista luonnevauriota.
http://www.sampo2002.oulu.fi/psykopatit/kehityspsykologia.htm

Psykopaatit eivät ole todellisuudesta vieraantuneita, eikä heillä ole harhakuvitelmia. Luonnehäiriöillä on monia eri ilmentymiä ja voimakkuusasteita. Erityisesti narsistisen persoonallisuushäiriöisyyden suurin ongelma on se, ettei sitä oikeastaan voida edes tunnistaa.
http://www.superliitto.fi/?cat=94&magid=29#177
 
Viimeksi muokattu:
Menu
Mies on käynyt baarissa yms harvase viikonloppu, minullahan ei tietenkään ollut oikeutta puuttua hänen menemisiinsä ja sitten jos puutuin, "mäkätin" aivan turhasta.
Koska hän katsoo olevansa aina oikeassa, ei psykoterapiastakaan ole apua. Hoito edellyttää, että potilas tarvitsee ja haluaa apua. Potilaan täytyy tunnustaa, että hänellä on ongelma. Psykopaatti ei koe, että hänellä on psyykkisiä tai tunneperäisiä ongelmia, eikä siten näe mitään syytä muuttaa käytöstään.
Kypsymätön tunne-elämä
Narsistisen ihmisen kyky ilmaista erilaisia tunteita, erityisesti positiivisia, on vähäinen. Niiden sijalla ovat negatiiviset tunnepurkaukset: viha, kateus, kosto ja vahingonilo.
Hän saattaa loukata pahasti toista ymmärtämättä sanojensa vaikutusta ja häneltä puuttuu sosiaalinen herkkyys eli kyky havaita ja tehdä johtopäätöksiä muiden viestinnästä.
 
Viimeksi muokattu:
Menu
Luettuani tietoja narsismista tuntuu kuin kaikki olisi suoraan omasta elämästä.
Riitojen ja sovintojen jälkeen mies on ollut kuin kuka tahansa unelmien prinssi; ostanut matkoja, koruja ja kaikkea muuta hyvittääkseen huonoa käytöstään. Silmät avautui nyt todella. En ole edes ajatellut että asiat voisivat olla niin.
"Vuosikymmenen ajan olen yrittänyt täysillä riittää kaikkeen. Enää en jaksa."
Elämässäni olen huomannut eristäytyneeni ystävistäni ja karsinut omat menoni minimiin - vain ja ainoastaan siksi että välttäisin turhat riidat.
Aina ei kannata tuijottaa vain vastapuolen käyttäytymistä ja oirehdintaa, vaan hankalassa elämäntilanteessa katseen voi suunnata myös itseen.
10 hälyttävää muutosta, joiden tunnistaminen omassa käyttäytymisessä kannattaa ottaa tosissaan.
http://www.suhdesoppa.fi/narsismi/elatko-narsistin-kanssa/

Narsisti aiheuttaa stressitilan ympäristössään, koska muut elävät alituisen pelon ja uhan alla.
Heikko itsetunto saa aikaan jatkuvan huomionkipeyden, jolloin tällaisen ihmisen täytyy koko ajan olla ihailtu ja huomattu. Ellei hän saa huomiota käyttäytymällä ympäristössä hyväksytyllä tavalla, hän hakee tarvitsemansa huomion normien vastaisilla teoilla kuten tekemällä rikoksia.
Korostunut tunteellisuus ja huomionhaku. Henkilö tuntee olonsa epämukavaksi, jos ei ole huomion keskipisteenä.
Pätemisen huomionherättämisen ja ihailun tarve
Heikosta itsetunnosta johtuen hän käyttäytyy mahtipontisesti, uhoaa, mikä johtaa usein aggressiiviseen käyttäytymiseen. Vaatii läheisiltään ylikorostunutta ihailua. Olettaa erityiskohtelua: ei sopeudu yleisiin sääntöihin.
 
Viimeksi muokattu:
Sirje
Teillä on ollut aika repivä suhde, olette riidelleet ja eronneet monta kertaa. Se on oikeasti hirveän kuluttavaa. Mieti itse, haluatko tällaisen on/off -suhteen?

Ehkä mies on todella tosissaan, joten eihän sinulle paljon vaihtoehtoja jää. Miehet ei yleensä halua tällaisia dramaattisia suhteita, hän on varmaan miettinyt asiaa monta kertaa ja tulos on nyt tämä. Luultavasti hän kaipaa mutkattomampaa seuraa. Ja voi siinä olla sekin, että olette noin nuoria ja niin kauan olleet kiinni toisissanne, että mies ei ole voinut tuntea itseään ikinä vapaaksi. Miehet on vapaudenkaipuisempia kuin naiset ja tarvitsevat sen menoaikansa, joka vielä heillä kestää paljon pitempään kuin naisilla.

Mies on siis ostanut talon ja remontoi nyt sitä. Ja kun sinä olet siinä kuviossa mukana, näyttää hyvin loppuunlyödyltä, että te olette nyt sitten se pariskunta, joka siinä talossa asuu ja elää, iänkaiken. Mutta mies ei olekaan ihan varma siitä, oletko sinä se hänen elämänsä nainen. Jos hän antaa tilanteen mennä aina vain pitemmälle, yhä varmemmin hän joutuu sinuun kiinnittymään, kohta olette naimisissa ja sitä rataa.... Entä jos se ei olekaan sitä, mitä hän syvällä sisimmässään haluaa ja kaipaa.

Onko miehellä ollut muita naiskontakteja ikinä, kun noin nuorina olette aloittaneet? Kannattaako edes yrittää pitää tätä suhdetta koossa väen vängällä? Jossain vaiheessa takapaaki tulee sitten kuitenkin, ja silloin vauriot ovat vielä suuremmat kuin nyt. Eikö olisi parempi erota ennen sitä?

Ja muutenkin, miksi haluaisit riippua kiinni miehessä, joka noin selvästi antaa ymmärtää, että olet hänen elämässään liikaa? Luuletko tosissasi, että jollain terapeutilla käyminen muuttaisi tilanteen miksikään? Jos saisitkin miehen nyt latistumaan ja aloittamaan kanssasi ns. alusta, olisitko onnellinen? Kuinka ikinä voisit tietää, mitä hän todellisuudessa ajattelee ja haluaa?

Naisen pitää saada tuntea itsensä sellaiseksi, että hän on miehelle aivan ehdottomasti se yksi ja ainoa, jonka tämä haluaa ja haluaa omasta tahdostaan. Miehen on oltava niin kiintynyt ja rakastunut naiseen, ettei hän milloinkaan halua tästä luopua eikä missään nimessä käske tämän ikinä pakata tavaroitaan, päinvastoin pitää tästä kiinni kaikin tavoin. Sellainen mies sinun täytyy itsellesi saada, ja sellainen sinulla onkin jossain olemassa, et vain häntä vielä tunne.

Käytännön asiat aina järjestyvät, jollain lailla. Mieti nyt tarkkaan, mitä elämältä haluat. Et voi ketään väkisin vaatia rakastamaan itseäsi, muista se.
 
no
Kannattais varmaan lähteä ennen kuin se mies taas muuttaa mielensä ja vaatii sinua jäämään. Oikeastaan on helpotus, että irtiotto tapahtuu nopeasti. Kannattaa nyt heti sopia jostakin summasta, että et jää tappiolle ja ihan puille paljaille.

Voimia, asiat voivat muuttua vain paremmiksi.
 
Menu
Älykäs manipulointi johtaa ihmisen helposti riippuvuussuhteeseen narsistin kanssa, erityisesti jos taustalla on aiempia kokemuksia narsistin kanssa elämisestä.
Vaikka asiat tuntuvat vaikeilta nyt, ei suunta varmaan ole muualle kuin ylöspäin ja paluuta entiseen ei ole.
Hoitoalalla työskentelevät ja tutkijat tietävät, ettei psykopatiaa voi verrata psyykkiseen sairauteen perinteisessä mielessä. Heidän käytöksensä on heidän oman vapaan valintansa seurausta. Psykopatia erotettiin lääketieteessä jo 1800-luvun alkupuolella omaksi ilmiöksi, jossa on kyse luonnehäiriöisten muille ihmisille aiheuttamista sielullisista ja fyysisistä kärsimyksistä.
http://www.narsistienuhrientuki.info/index.php?alasivu=180&valikko=2

Hoitoalalla työskentelevät ja tutkijat tietävät, ettei psykopatiaa voi verrata psyykkiseen sairauteen perinteisessä mielessä. Heidän käytöksensä on heidän oman vapaan valintansa seurausta. Psykopatia erotettiin lääketieteessä jo 1800-luvun alkupuolella omaksi ilmiöksi, jossa on kyse luonnehäiriöisten muille ihmisille aiheuttamista sielullisista ja fyysisistä kärsimyksistä.
http://www.narsistienuhrientuki.info/index.php?alasivu=180&valikko=2

Narsisti ei ole sadisti vaan tunnevammainen. Sisimmässään hän ei tarkoita pahaa, häneltä puuttuvat vain välttämättömät työkalut ymmärtää toisten tunteita eri tilanteissa. Narsisti ajattelee olevansa itse kaikkivoipa ja erehtymätön. Vikaa on vain toisissa.

SUGGEROITAVUUS
Jos haluat narsistilta jotain: Häntäkin voidaan suggeroida eli narsisti on helposti myös toisten ohjailtavissa.

Eniten narsisti pelkää kontrollin menettämistä. Jos annat narsistin luulla että hän kontrolloi, voit vedellä naruista ja narsisti tekee mitä haluat. Se antaa sinulle voimaa ja parantaa itsetuntoasi, eikä päinvastoin niinkuin tavallisesti.
Jos opettelet manipuloimaan narsistia on helpompaa toipua, alat nähdä hänet sellaisena kuin hän todellisuudessa on. Kun ymmärrät mistä narsismissa on kysymys on helppo manipuloida narsisti tekemään mitä haluat. Kaikkein eniten narsisti hakee ihailua, se on huomattavan tehokas työkalu.

Avaimet: ylistys, ihailu, rakkaus ilman ehtoja. Kun narsisti uskoo saavansa ne sinulta, hän sokeutuu kaikelle muulle.
Kokeile ja huomaat kuinka hyvin se toimii. Vaikka "rakkautesi" fraasit olisivat kenen tahansa täysjärkisen mielestä täysin läpinäkyviä, narsisti ostaa silmää räpäyttämättä aivan kaiken.

Sinusta alkaa tuntua paremmalta kun hän on hallinnassasi. Hän on kuin pieni lapsi jonka vanhempi olet. Tarjoat hänelle hallinnan tunteen, mutta sinä tiedät mitä teet.
Alat nähdä ettei hän lopulta olekaan niin jännittävän hurmaava ja mielenkiintoinen, siitä lähtien kun hän reagoi kuin lapsi karkin toivossa.

Knowing how the mind of a narcissist works helps you to manipulate a narcissist
How to Manipulate a Narcissist
http://www.searchforbalance.org/Home/narcissism/how-to-manipulate-narcissist.html
Once you understand what narcissism is all about, it is quite easy to manipulate a narcissist to do what you want. Above all else, a narcissist is seeking for admiration. To be aware of this can be a powerful tool.
Feeling good about oneself, that is what happiness is all about for a narcissist.
 
Viimeksi muokattu:
no
En usko, että narsistin hallinta onnistuu loputtomasti, koska narsisti haluaa saada aina oman tahtonsa läpi ja aina ei kaikkien etu ole sama kuin narsistin etu. Eli ristiriitoja tulee, mutta jos haluaa olla suhteessa narsistin kanssa, niin silloin on osattava joustaa ja "hyväksyä" narsistin päätöksiä, vaikka todellisuudessa ei niitä hyväksyisikään
 
Menu
Always remember that your narcissistic spouse is a mentally sick person. Keep in mind that the behavior of a narcissist is not "normal" by any standards. Normal human beings would not behave like that.
Olen syyttänyt tästä kaikesta vain itseäni, että olisin muka itse jotenkin mokannut kaiken, kuten mies syyttää.
"Minulla on kuulemma kaikenlaisia ongelmia – mene hoitoon on ollut kommentti jo useammin."
Hänelle on nautinto arvostella toisten taitoja ja persoonallisuutta. Toisaalta hän pönkittää omaa asemaansa muiden saavutuksilla, mutta pitää kiitokset itsellään. Itseensä kohdistuvaa kritiikkiä hän ei kerta kaikkiaan kestä, vaan selittää sen kateudeksi ja suuttuu. Vastuu virheistäkin on aina muualla.
____________________________________________________________________

Älä koskaan kosta narsistille mitään!
Jos yrität päästä tasoihin on varauduttava armottomaan vastarintaan
ja säälimättömään kostoon.
Narsistille et merkitse enää mitään,
suhde on päättynyt ja olet pelkkä harmillinen pikkuitikka,
silmittömän raivon maalitaulu.
Sellaiseksi et halua. Älä ota riskiä!
____________________________________________________________________

Piittaamaton omasta ja muiden turvallisuudesta. Vastuuton, laiminlyö asioita. Ei kadu mitään: välinpitämätön toisille aiheuttamiinsa vahinkoihin.
Narsistia ei voi muuttaa omalla ymmärryksellä, hyvyydellä ja rakkaudella. Sen sijaan narsisti muuttaa läheisensä – tuhoaa kanssaihmisensä minuuden jatkuvalla mitätöinnillä, tyytymättömyydellä ja toiseen projisoidulla vihalla. Paras suojautuminen narsistia vastaan on hakeutua irti tällaisesta ihmissuhteesta.
http://www.suhdesoppa.fi/narsismi/tunnista-narsisti/

Narsistinen luonnehäiriö voidaan jakaa neljään tyyppiin: narsistiseen, epäsosiaaliseen,
huomiohakuiseen ja epävakaaseen persoonallisuushäiriöön.
http://www.suhdesoppa.fi/narsismi/narsistiset-luonnehairiot/
 
Viimeksi muokattu:
En jaksaisi
Narsisti tai ei, kuka oikeasti haluaa tuollaisen suhteen jossa vuosikaudet riidellään ja palataan taas yhteen. Jatkuvaa myrskyä, kaaosta ja draamaa vuosikaudet. Teineille tiedoksi että vaikka saippuasarjoissa niin tehdäänkin koko ajan, se ei ole oikeassa elämässä normaalia. Ei tuota jaksa erkkikään pidemmän päälle. Kerää kamasi ja aloita uusi elämä.
 
Menu
Syy siihen miksi narsistiin rakastutaan on, että hänet näkee erityisenä, mielenkiintoisena ja hurmaavana. Tuntuu onnekkaalta löytää joku niin ainutlaatuinen, jolta saa "vastarakkautta".
Riitojen ja sovintojen jälkeen mies on ollut kuin kuka tahansa unelmien prinssi; ostanut matkoja, koruja ja kaikkea muuta hyvittääkseen huonoa käytöstään.
Ihmissuhteiden kokeminen läheisemmiksi kuin mitä ne todellisuudessa ovat. Osoittaa tunteita pinnallisesti ja nopeasti vaihdellen. Teatraalinen itseä korostava ja liioiteltu tunneilmaisu.
Hän pystyy kyllä esittämään myötätuntoista ja hämääkin siten monet.
Mielistelyillä ja palkinnoilla hyvitelty ei kuitenkaan näe häiriintyneessä työtoverissaan mitään vikaa, ei edes sen jälkeen, kun on itse joutunut kiusatuksi. Uhrinakin hän vain syyttää itseään ja etsii vikaa omasta käytöksestään.
"Olen koettanut osoittaa arvostusta huomioimalla hänen tarpeitaan. En luule olevani mikään extra-hyvä, mutta hän on ollut minulle tärkeä."

Narcissists feel happiness when they feel someone else has lost something and is feeling miserable. When a narcissist feels another person is miserable because he or she was no longer able to receive the larger-than-life love of a narcissist, that is the best feeling of all, since that "proves" to a narcissist that he or she TRULY is a fantastic and magnificent person, since you are now totally crushed only because you can no longer be with a narcissist.

Älä anna narsistin särkeä sydäntäsi! Tee mieluummin mitä haluat eli lopeta kärsiminen ja lähde! Anna narsistille illuusio siitä mitä hän haluaa, että yhä epätoivoisesti rakastat häntä. Voit esimerkiksi lähettää sähköpostia missä kerrot "syvistä tunteistasi" häntä kohtaan, vaikka hän olisi juuri kohdellut sinua kaltoin.
 
Viimeksi muokattu:
maryana
Olemme molemmat olleet muiden kanssa vuosien aikana, asuin opiskelujen vuoksi toisella paikkakunnalla useamman vuoden emmekä tavanneet kuin satunnaisesti ja enemmän olimme tekemisissä kesäisin. Tähän väliin mies ehti saada lapsen toisen naisen kanssa, se suhde tosin kariutui heti alkuunsa.

Tiedän kyllä että on turhaa taistella ihmisestä joka tekee elämästäni suurimmilta osin vain kurjan sanoillaan ja itsekkäillä teoillaan. Heikolla hetkellä sitä vaan on sitten taipunut toisen mukaan ensin illaksi, sitten toiseksi ja kaikki ikävät asiat aiemmista kerroista ovat unohtuneet. Jokin on vain vetänyt yhteen vaikka olemme eron jälkeen vannoneet ettemme enää ikinä tee samaa virhettä uudestaan ja palaa yhteen.

Syy ongelmiimme on ollut mielestäni suurilta osin se, ettemme osaa keskustella asioista. Haluaisin itse puhua niin hyvistä kuin huonoistakin asioista, mutta toista ei voi pakottaa puhumaan jos se on hänen mielestään turhaa, tai jos erehtyy kritisoimaan niin toinen räjähtää ja lähtee ovet paukkuen. Olen oppinut että vaikenemalla pääsee paljon helpommalla, vaikka kuinka pahalta tuntuisi.

Vaikeaksi asian tekee se, että tiedän miehen jossain vaiheessa taas huomaavan (jos entiset merkit pitävät paikkaansa) että olisikin ollut parempi jos minä olisin vierellä. Silloin hän näyttää itsestään taas puolet joihin rakastuin vuosia sitten, mutta ne puolet tulevat esille vain näissä tilanteissa, harmi sinänsä, koska tuolloin olin todella onnellinen, tosin elämäntilanne oli teininä ihan erilainen niin niitä tuskin on turha verrata nykypäivään.

Mutta ehkäpä tuolla jossain on joku joka rakastaa minua sellaisena kuin olen eikä yritä muokata minusta muuta, nauttii samoista asioista kuin minä, sekä pitää minua tärkeämpänä asiana kuin baari-ilta ja hyvä känni, hänessä näen paljon myös merkkejä alkoholismista. Maisemanvaihdos tekisi minulle varmasti hyvää, en usko että miehellä on niin paljon tahtoa että lähtee perääni sitten enää.
 
Menu
Let a narcissist think like this and let yourself enjoy the feeling of power, when you know you are merely fooling the poor creature.
Täytyy myöntää, olen miettinyt joskus että elämä olisi ehkä parempaa ilman miestä - voisin tavata ystäviäni milloin haluan, käydä baarissa ja matkustella, käydä töissä silloin kuin haluan.
"Minusta tuntuu, että akut ovat tyhjentyneet eikä ne täyty parisuhteessamme. Minusta tuntuu, ettei tarpeillani ja toiveillani ole mitään virkaa."
Heikko itsetunto aikaansaa tarpeen manipuloida ja hallita toista ihmistä. Narsistiselle yksilölle tuottaa tyydytystä nähdä, että hän pystyy vaikuttamaan toiseen ihmiseen saaden tämän käyttäytymään haluamallaan tavalla.
Koska tällainen henkilö hallitsee sosiaalisen käyttäytymisen koodit, hän pystyy näyttelemään oikeita tunteita oikeissa tilanteissa. Hänen käsityksensä oikeasta ja väärästä ovat kuitenkin omanlaisensa, eikä hänellä ei ole pysyviä arvoja tai tavoitteita elämässä.

When you are now holding the leash and a narcissist is believing he or she is in total control, it is easy for you to make a narcissist "work for you" instead of other way around. If there is something you want from a narcissist, a narcissist will grant your wishes more easily when a narcissist can think of himself or herself as a "generous" being who is doing something "good" for you, and when a narcissist believes that your love, attachment and longing towards a narcissist will only increase as a result of his or her acts.

En vain ole raskinut, koska mies on suurissa veloissa ja uhannut huonolla hetkellä tehdä joitain itselleen. Säälissä ei parisuhde kukoista.
"Elämääni on helpottanut vähän se, että olen alkanut kuuntelemaan rajojani. Toisaalta pelottaa, kun en enää jaksa tuntea sellaista rakkautta, jota olen yrittänyt ylläpitää kaikesta huolimatta."
Narsistista voi tulla riippuvaiseksi
Narsisti osaa tekeytyä viekkaudessaan myös haavoittuvaksi.
Impulsiivisuus itselle vahingollisella tavalla (esim. tuhlaaminen, ahmiminen, seksi).
Toistuva itsetuhoisa käytös tai siihen viittaavat puheet (esim. itsemurhauhkaukset, itsensä viiltely).
Vaikka psykopaatin ajattelu voi vaikuttaa johdonmukaiselta, hänen perustelunsa eivät aina ole loogisesti päteviä. Tehokas sanaton viestintä vie huomion puheen sisällöstä. Vain kohdistamalla katseensa toisaalle tai peräti sulkemalla silmänsä, kuulija voi havaita puheen ristiriitaisuudet.
Epävakaita ja intensiivisiä ihmissuhteita, joita kuvaa äärimmäisen ihannoinnin, vähättelyn ja mitätöinnin vaihtelu, voimakkaita jaksottaisia alakulon, ahdistuksen ja ärtymyksen kokemuksia, jotka kestävät usein muutamia tunteja, harvoin muutamaa päivää kauemmin.

Narcissists are never giving anything away for free. But now a narcissist believes that by giving something away a narcissist will actually gain something (narcissists think they will strengthen their power over you and as a result your desperate love, longing and admiration towards them will increase and their narcissistic supply will not run out). But you know better than that.
 
Viimeksi muokattu:
ä-jylli
Kyllä tekee pahaa katsella näitä naisten kotidiagnooseja. Se on julmaa vallankäyttöä. Lisäksi se vie statuksen oikeasti vääryyttä kokeneilta.

Tosiasia on, että lähes jokaiselle ihmiselle voidaan leimata mielentilaan liittyvä diagnoosi. Persoonallisuushäiriöisiäkin on laveasti tulkiten kansasta yli puolet. Kun nuorten ihmisten myrskyisää suhdetta aletaan analysoida, niin tottahan
 
Ä-jylli
Sehän lähti liian aikaisin. Lisää vielä.

Kyllä tekee pahaa katsella näitä naisten kotidiagnooseja. Se on julmaa vallankäyttöä. Lisäksi se vie statuksen oikeasti vääryyttä kokeneilta.

Tosiasia on, että lähes jokaiselle ihmiselle voidaan leimata mielentilaan liittyvä diagnoosi. Persoonallisuushäiriöisiäkin on laveasti tulkiten kansasta yli puolet. Kun nuorten ihmisten myrskyisää suhdetta aletaan analysoida, niin tokihan toisesta tai kummastakin osapuolesta on helppo löytää johonkin häiriöön sopivat kriteerit. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ihminen on oikeasti persoonallisuushäiriöinen.

Joku raja sentään.
 
Menu
Alkuperäinen kirjoittaja ä-jylli;10682846:
Kyllä tekee pahaa katsella näitä naisten kotidiagnooseja. Se on julmaa vallankäyttöä. Lisäksi se vie statuksen oikeasti vääryyttä kokeneilta.
Jaaha, antaa tehdä sitten vaan minun puolestani kun en sitä estääkään voi. Olen samaa mieltä. Valtaa käytetään minkä julmaksikin voi kokea. Hyviä ajatuksia toivotaan esitettävän ja paremminkin saa tehdä.

Tosiasia on, että lähes jokaiselle ihmiselle voidaan leimata mielentilaan liittyvä diagnoosi. Persoonallisuushäiriöisiäkin on laveasti tulkiten kansasta yli puolet. Kun nuorten ihmisten myrskyisää suhdetta aletaan analysoida, niin tottahan
On tosi, voidaan aloittaa puoliksi monenlaista ja ylikin. Runsaiden dialektisten kategoria- ja argumentointivirheiden vuoksi alan lakata tähän.
 
sisko
Hei, Maryana!

Todella ikävää, että olet pitkään joutunut luovimaan huonossa ihmissuhteessa. Tiedän kokemuksesta, minkälaista pahaa narsisti voi saada aikaan. Juuri on päättynyt vajaan vuoden jatkunut suhteeni mieheen, jossa on paljon narsistisia piirteitä. Meillä oli kaukosuhde ja näimme n. kerran kuussa.

Mies suorastaan vaati minulta tietynlaista käyttäytymistä. Jos vähänkään arvostelin hänen käytöstään, sain hänessä aikaan äänenkorotusta ja raivoa, hän loukkaantui todella herkästi kuin teini (ikää hänellä 50+). Hän vähätteli minun elämässäni kokemia vastoinkäymisiä tyyliin "sinä et tiedä elämän raskaudesta mitään!". Sanottakoon, että takana minulla mm. lasteni isän itsemurha eromme jälkeen, poikani masennus ym. todella raskaita asioita...

Mies syyllisti vain minua aivan kaikesta. Hän oli muutenkin negatiivinen ja vihamielinen kaikille, jotka ajattelevat asioista erilailla kuin hän. Oli uskomatonta, että hän kantoi kaunaa monelle kaukana menneisyydessään olleelle ihmiselle, mm. omat vanhempansa ja kouluelämä mukaan luettuina. Hän vaikutti jotenkin täysin vihamieliseltä kaikelle mikä jotenkin "uhkasi" häntä hänen kuvitelmissaan.

Mies sai mustasukkaisuuskohtauksen ollessani parhaan ystävättäreni kanssa musiikkikeikkaa katsomassa toisessa kaupungissa. Lähetteli törkeitä viestejä, yritti soittaa ja tivasti, miksen vastaa. En todella viitsinyt vastata vaan olin ystävättäreni kanssa enkä halunnut pilata jopa hänenkin iltaansa riitelemällä miehen kanssa puhelimessa. Itse tiedän, miten luotettava olen ja miehellekin aina olen puhunut, miten kaikenlainen pettäminen on ala-arvoista enkä hyväksy sitä missään muodossa enkä keneltäkään. Mies siis tiesi kantani uskottomuuteen, mutta kuvitteli tuolloin, että olen humalassa ja silloin unohdan periaatteeni. Näin ei ole ja lisäksi en tuona keikkailtana edes juonut mitään. Hän sen sijaan oli kännissä ja näin alkoi kuvittelemaan vaikka mitä. Noita mustasukkaisuuskohtauksia oli joitakin ja silloin hän nimitteli törkeästi jne.

Maryan! Olen varma, että olet pääsemässä lopullisesti eroon miehestä! Tee se itsesi vuoksi. Tiedät, että ilman pitkää terapiaa tuo mies ei tule muuttumaan vaan hajottaa sua entisestään ja sairastuttaa ja masentaa sut täysin. Oman mielenterveytensä menettäminen on aivan liian kallis hinta. Pysy vahvana! Jos meinaat päätyä taas yhteen, mieti sitä ennen kaikkea sitä negatiivista mitä miehessä on. Se auttaa varmasti.

Parisuhde, jossa on huomattavasti enemmän kuluttavia ja energiaa ja iloa syöviä asioita, ei ole sitä, mitä kukaan ansaitsee. Toisen kunnioitus on tärkeimpiä asioita suhteessa ja huomasin, että meiltä se puuttui. Minua vähäteltiin siihen malliin, ettei voi puhua kunnioittamisesta saati sitten rakkaudesta.
 
Menu
Alkuperäinen kirjoittaja Ä-jylli;10682850:
Tosiasia on, että lähes jokaiselle ihmiselle voidaan leimata mielentilaan liittyvä diagnoosi. Persoonallisuushäiriöisiäkin on laveasti tulkiten kansasta yli puolet. Kun nuorten ihmisten myrskyisää suhdetta aletaan analysoida, niin tokihan toisesta tai kummastakin osapuolesta on helppo löytää johonkin häiriöön sopivat kriteerit. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ihminen on oikeasti persoonallisuushäiriöinen.
Käsittääkseni tämän erään tärkeimmistä asioista oletkin ymmärtänyt aivan oikein, ei tarkoita. Hyviä rajoja!
 
Menu
Toisen kunnioitus on tärkeimpiä asioita suhteessa ja huomasin, että meiltä se puuttui. Minua vähäteltiin siihen malliin, ettei voi puhua kunnioittamisesta saati sitten rakkaudesta.
Mielenkiintoinen pointti. Rakastumisessa on suurin mahdollinen arvo uhkapelissä. Se on laadultaan siveellistä eli nimenomaan kunnioitusta. Uskon että sen voi tunnistaa ja erottaa siitä miten se tässä kuuluisassa mutta salaperäisessä mustasukkaisuuskohtauksessa ilmenee.
Käyttäytymiselle on jokin motiivi ja pyrkimys. Sen syyn mukaan erilaiset teot kukin valitsee saadakseen eri tarkoituksen mukaan haluttuja seurauksia.

Mies siis tiesi kantani uskottomuuteen, mutta kuvitteli tuolloin, että olen humalassa ja silloin unohdan periaatteeni. Näin ei ole ja lisäksi en tuona keikkailtana edes juonut mitään. Hän sen sijaan oli kännissä ja näin alkoi kuvittelemaan vaikka mitä. Noita mustasukkaisuuskohtauksia oli joitakin ja silloin hän nimitteli törkeästi jne.
Rakastunut ei unohda, koska se ei ole hänelle eettinen periaate vaan sisäänrakennettu suurkauhu. Mustasukkaisuus on menettämisenpelkoa eli henkilö pelkää kuollakseen että jostain syystä voisi menettää korvaamattoman arvokkaan kiintymyksen kohteensa.

Loogisesti ajatellen törkeällä raivolla reagointi ei toimi tarkoituksenmukaisesti. Se aiheuttaa jo sinällään riskin suurenemisen. Kohde alkaa pelätä ja saataa paeta turvattomuutta. Hädissään oleva ihminen ei ota sellaisia turvallisuusriskejä, eikä rakastuneella ole todellakaan varaa asettaa itseään sellaiseen 'hengenvaaraan'. Viha ei kannata. Kontrollia sillä on mahdollista saada, mutta kiintymystä se katkoo eli rakkauden se särkee.
 
Viimeksi muokattu:
Havu
Muistuttaisin että jokainen vaikea tai ilkeäkin ihminen ei ole narsisti. Ihmiset voivat olla herkkiä loukkaantumaan, nopeasti raivostuvia, mustasukkaisia, valehtelijoita, jopa manipuloijia ilman että kyse on mistään muusta kuin ikävistä luonteenpiirteistä.

Diagnoosia tärkeämpää on miettiä onko sinulla hyvä olla suhteessa? Haluatko elää loppuelämäsi suhteessa liian vaikean ihmisen kanssa?
 
Menu
Muistuttaisin että jokainen vaikea tai ilkeäkin ihminen ei ole narsisti.
Kannatan! Tämä on hyvä aina muistaa. Sillä tiedolla ei ole käytännön merkitystä onko joku narsku vai ei. Eikä sekään kenellekään vaaraa tuota onko joku vaikea tai ilkeä ihminen.

Ihmiset voivat olla herkkiä loukkaantumaan, nopeasti raivostuvia, mustasukkaisia, valehtelijoita, jopa manipuloijia ilman että kyse on mistään muusta kuin ikävistä luonteenpiirteistä.
Ikävistä luonteenpiirteistäkään ei tarvitse koitua mitään vahinkoa, oli henkilöllä vaikka mikä tahansa diagnoosi tai ei.

Diagnoosia tärkeämpää on miettiä onko sinulla hyvä olla suhteessa?
Vain tähän miettimiseen on narsistin kultaisen käytöksen kirjoista suurta käytännöllistä hyötyä. Narsistisen käyttäytymisen vaikutuksilta kannattaa ja voi suojautua riittävän tiedon avulla. Seuraukset ovat aivan samat, riippumatta siitä onko käyttäytyjänä narsisti tai ei.

Haluatko elää loppuelämäsi suhteessa liian vaikean ihmisen kanssa?
Ennustekaan ei juuri riipu diagnooseista. Työnimenä niin aidolla kuin tekonarskullakin se toimii hyvin. Esim. vaikean ihmisen käyttäytymistapojen luetteloja ei ole yhtä näppärästi saatavilla kuin narsistin, käytettäväksi tarkistuslistana ja arvioitaessa käyttäytymisen vaikutuksia. Vertaillen jonkun käyttäytymistä narsistiseen häiriökäytös- ja ajattelumalliin voimme huomata tunnetun vuorovaikutusongelman johon tulisi osata suhtautua järkevästi.
 
Viimeksi muokattu:
maryana
Tuntuu että tunteet vaihtelee koko ajan, välillä on hyvä fiilis että viimeinkin pääsee eroon ihmisestä, joka on kontrolloinut elämääni monia vuosia, mutta toisaalta on meillä ollut paljon hyviäkin hetkiä.

Luultavasti tämä on toiveajattelua joka heijastuu aiemmista kerroista, mieshän on aina tullut takaisin ennemmin tai myöhemmin. Pää ei suostu sisäistämään ajatusta että toinen on mennyt elämästä lopullisesti pois, eikä paluuta entiseen ole.

Havu - olen ollut suhtessa melkein koko ajan onnellinen vaikka asiat ovat pännineet ja paljon. On vain tullut ajateltua että ei kaikki voi olla helppoa koko ajan. Satunnaiset itkuraivarit ovat tasoittuneet yleensä seuraavana päivänä miehen selitysten jälkeen. Olen myös katsonut osaa ongelmistamme läpi sormien - miehellä on selvä alkoholiongelma, johon on yritetty hakea apua, mutta yksityiset hoitolaitokset ovat olleet liian kalliita, vaikkakin varmasti olisivat onnistuneet hoidossa toisin kuin kunnan terveyskeskus, jossa oli tarjota vain keskusteluaikoja. Alkoholismi on perinnöillinen sairaus ja sitä on hänen suvussaan ollut jo useammassa vaiheessa. Paljon auttoi, kun luin juttuja alkoholismista ja miten läheisten tulisi käyttäytyä helpottaakseen tilannetta. Alholismi on sairaus ja sille ei itse voi yksinkertaisesti joskus mitään, tämän olen oppinut vuosien kuluessa huomaamaan.

Tuntuu epäreilulta, että kaikki ongelmat kasautuvat yhden ihmisen niskaan - alkoholismi, narsismi, taloudelliset vaikeudet ja nalkuttava muija - mutta ilmeisesti ne ovat jotenkin johdannaisia toisiinsa.

Silti, kaikesta huolimatta, voin melkein lyödä vetoa että vaikka kuinka iskostan päähäni suhteemme haittapuolia, jos joskus tulee tilanne että mies haluaa palata yhteen kanssani niin lähden hänen mukaansa. Mukavaa ensimmäiset kaksi kuukautta, sitten iskee arki päin kasvoja.
Täytyisi vain oppia olemaan kerrankin elämässä itsekäs ja tuijottaa vain omaan napaan.
 

Yhteistyössä