limsat

  • Viestiketjun aloittaja raskaana
  • Ensimmäinen viesti
Ei panikointia!
Ei kaikesta kannata tosiaan panikoida. Me saamme aivan käsittämättömän määrän myrkkyjä erilaisista lähteistä koko elämämme ajan ja osa niistä varastoituu meihin kuolemaamme asti. Esimerkiksi aikanaan julkaistiin tutkimus, jonka mukaan eurooppalaisen naisen rintamaito sisältää moninkertaisesti hyväksytyn määrän jotain tiettyä myrkkyä johtuen siitä, että käytämme deodorantteja ja hajuvesiä vuosien ajan ennen lasten hankkimista. Nämä myrkyt varastoituvat rintojemme rasvakudoksiin ja joutuvat äidinmaitoon. Tästä huolimatta imettämistä suositellaan erittäin lämpimästi, sillä äidinmaidon nykyään sisältämistä myrkkymääristä huolimatta sen saamisesta on lapselle paljon enemmän hyötyä kuin haittaa!! Elämme vain nykyään ympäristössä jossa kemikaaleja on kaikkialla ja saamme niitä väkisinkin. Kuinka moni esimerkiksi miettii, että teflon-pannuista liukenee aikaa myöten ruokaan kemikaaleja. Mutta eivät nämäkään määrät ole hurjia, koska niitä ei ole kielletty. Samoin muovikelmusta irtoaa esimerkiksi juustoon jotain myrkyllistä kemikaalia (ns. elmu-kelmu) mutta kuinka moni ajattelee sitäkään. Meidän on vaan osattava päättää mitkä ovat niitä asioita, jotka ovat toimintamme kannalta oleellisia ja mitkä eivät. Noudattelisin neuvoloiden suosituksia - mutten niitäkään ihan pilkkua viilaten. Miettikää missä olosuhteissa lapsia odotetaan jossain Perun ylängöillä, Afrikan laaksoissa ja Aasian köyhillä alueilla. Heistä ei kovin moni syö ruokaympyrämme mukaan monipuolisesti vaan he syövät lähinnä jotain riisi- tai maissimössöä kuukaudesta toiseen ja terveitä lapsia sielläkin syntyy. Suosituksemme ovat toki hyvä asia ja meidän ongelmamme lähinnä liittyvät liikaan sokeriin, suolaan ja rasvoihin mutta emme me sentään veitsen kärjellä elä raskaana ollessamme. Kyllä nuo vatsa-asukit ovat aika sitkeitä ja selviävät kummallisistakin asioista. Joten nauttikaa raskaudesta ja kaikkea kohtuudella!
 
HeMi
Juu, kyllä minä osaan lukea nettisivuja ja suhtautua kriittisesti, jos näin on aihetta. Ko. sivusto ei varmasti ole minkään viranomaisen valvoma, kuten ei suuri osa netissä olevista muistakaan sivuistoista. Sen sijaan siellä on tuotu monipuolisesti esiin haittoja, mitä aspartaamin käyttö on aikaansaanut, mm. henkilökohtaisia käyttäjäkokemuksia ihmisiltä, jotka ovat pitkäaikaisesti käyttäneet jotain tiettyä tuotemerkkiä ja joka TODENNÄKÖISESTI on ollut syynä aivokasvaimen tms. muodostumiseen. Itse suhtaudun kyllä hyvin varauksella tällaisiin tuotteisiin, joista ei ole KIISTATONTA näyttöä onko haitallisia vai ei.
 
Jutta
Kysyisin sellaista, että onko tuohon sakkariiniin olemassa mitään rajoitusta, vai onko se pieninäkin määrinä haitallinen sikiölle, ja mitä aiheuttaa? Erehdyin kerran juomaan sakkariinilla makeutettua limsaa noin litran, mutta en kiinnittänyt asiaan sen kummempaa huomiota noin pienen määrän takia. Tämä keskustelu kuitenkin pisti huolestuttamaan. Ei ole nyt tarkoitus mitenkään provoilla asian suhteen, mutta tieto olisi valttia ja rauhoittaisi mieltä.
 
Anna
Luuletko todellakin Hemi, että Suomessa sallittaisiin makeutusaineilla makeutut limonadit yms., jos niistä olisi ihmisille haittaa? Ei todellakaan.

Suomi on yksi niitä harvoja maita, joissa toimii lähes täydellinen viranomaiskontrolli, eli on kieltoja, kontrollia ja suosituksia. Mutta hyvä näköjään onkin ;) Eikä MITÄÄN tuoda markkinoille tai sallita maahantuontiin, ellei sitä ole sitä ennen tuhanteen kertaan tutkittu. Meitä kun on moneen lähtöön niin kuin nämä palstatkin osoittavat.

Joissakin Hyvää päivää -juomissa on a-vitamiinia, siksi sellainen puteli on kielletty. Tietääkseni kohtuukäytössä muut ovat sallittuja, kahvia nyt juon muutenkin, jos mieli tekee.
 
HeMi
Moi, sakariinin käytöstä on suositus, että mitta-arvona käytetty ADi-arvo olisi 5 mg/kg; mitä se sitten tarkoittaneekaan, mutta siis normaali vähäinen käyttö ei ole haitallista. Sen sijaan jos jatkuvasti juo keinotekoisia makeutusaineita sisältäviä limuja jne., voi ongelmia ilmetä. Ole siis huoleti :)
 
Jutalle ja muillekin
Tässä suora kopio NovoNordisk-diabetespalvelun sivuilta:

http://www.novodiabetespalvelu.fi/view.asp?id=892&expertShow=131&nocache=nocache#chosen

Kysymyksen lähettäjä Nimetön:
Haluaisin tiedustella, onko todella niin, että sakkariinin ja syklamaatin käyttö raskauden aikana on todella sallittua? Itse olen 15. viikolla raskaana ja minulle annattiin neuvolasta tieto, että juuri näiden kahden makeutusaineen käyttö raskausaikana on kielletty sekä diabetikoilta että normaalia ruokavalio noudattavilta odottavilta äideiltä. Itse säikähdin todella kuin huomasin juoneeni c-vitamiiniporeen mukana satunnaisesti syklamaattia. Miten siis on asian todellinen laita? Ja miksi ne olisivat kiellettyjä?

Vastauksen lähettäjä Tuula Heikkinen:
EU:n asiantuntijaneuvosto katsoo, että sakariini ja syklamaatti ovat turvallisia makeutusaineita myös raskauden ja imetyksen aikana, kunhan ADI-arvoja (eli sallittuja päivittäisiä annoksia) noudatetaan. Sakariinin ADI-arvo on 5 mg/kg/vrk ja syklamaatin 11 mg/kg/vrk. Sakariini ja syklamaatti ovat vanhimpia keinotekoisia makeutusaineita ja niitä äytetään enää hyvin vähän kotimaisissa elintarvikkeissa. Teollisuus välttää sakariinia ja syklamaattia edeleen niitä 1970-luvulla rasittaneiden syöpäepäilyjen vuoksi. Syöpäepäilyt on kuitenkin myöhemmin kumottu, sillä koe-eläimille syöpää aiheuttanut aine olikin ilmeisesti sakariinin epäpuhtaus eikä sakariini itse.

Sakariini ja syklamaatti eivät ole kuitenkaan hävinneet kokonaan kaupan hyllyiltä. Niitä myydään niin kutsuttuina pöytämakeuttajina: puristeina, jauheina ja liuoksina. Voit käyttää sekä sakariinia että syklamaattia raskauden aikana yllä mainittujen määrien puitteissa.

Onnellista odotusaikaa !

Tuula Heikkinen
 
Kahvista
Battery purkissa luki, että ei lapsille, raskaana oleville äideille, eikä kofeiinille herkille ihmisille. Kahvin juontia ei kuitenkaan oo täällä suomen maassa raskaana olevilta kielletty. Ja ei kyllä 100% voi luottaa, että kaikki tuotteet tutkitaan todella tarkasti. Kahvista on todettu nykyisissä tutkimuksissa, että jos sitä nyt tarjottaisiin markkinoille, niin se EI läpäisisi testejä. Se luokiteltaisiin nykyisten arvojen mukaan ihmiselle vaaralliseksi nautintoaineeksi, koska aiheuttaa niin vahvaa riippuvuutta. Jopa vahvempaa kuin hasis, mari jne.. Sitä ei kuitenkaan voida enään vetää myynnistä pois, koska se on niin tärkeä juoma monelle. Opettaja kertoi tämän päihdetyön tunnilla ja jakoi taulukon, jossa oli mitattu aineita jotka aiheuttavat riippuvuutta. Joten ne jotka luulen limsan olevan myrkkyä, niin kannattas eka jättää tuo kahvin juonti..
 
HeMi
Kuten aiemmassa viestissänikin sanoin; kiistatonta näyttöä aspartaamin turvallisuudesta ei ole - teidän niin sokeasti luottamien suomalaisten viranomaistenkaan taholta - esitetty ja sen vuoksi olisi syytä suhtautua ko. aineiseen kriittisesti - etenkin raskausaikana. Suomessa on aiemminkin vedetty markkinoilta monia tuotteita, jotka on ensin todettu mukamas turvallisiksi, mutta tultukin myöhemmin toisiin ajatuksiin tutkimusten ja testien kehityttyä.
 
vierailija
Kuten aiemmassa viestissänikin sanoin; kiistatonta näyttöä aspartaamin turvallisuudesta ei ole - teidän niin sokeasti luottamien suomalaisten viranomaistenkaan taholta - esitetty ja sen vuoksi olisi syytä suhtautua ko. aineiseen kriittisesti - etenkin raskausaikana. Suomessa on aiemminkin vedetty markkinoilta monia tuotteita, jotka on ensin todettu mukamas turvallisiksi, mutta tultukin myöhemmin toisiin ajatuksiin tutkimusten ja testien kehityttyä.
PKU ?
 

Yhteistyössä