Miksei ruuan hintakilpa näy tukkujen tuloksessa, vaan ainoastaan maanviljelijöiden?

Suomalainen ruoka yksinkertaisesti maistuu hyvältä. Siltä, mitä sen pitää ollakkin. Voi verrata vaikka naudan pihviä maustettuna pippurilla ja suolalla, ilman mitään erikoisuuksia. Kasvikset ovat täysin omaa luokkaansa. Niissä tulee makunystyröihin omanlaisia nyansseja
Ruoasta tulee jollain tapaa kokonaisvaltaista energiaa, aivan, kuin keho ottaisi ravinteet paremmin ruoasta. Ja suoli toimii paremmin.
En tiedä, onko nuo tuntemukset ihan höpönlöpöä, mutta sellaiset fiilikset mulle jäi.
En tiedä. Todella monet on täysin samaa mieltä kanssasi.
Jenkeissä ruoka on kuulemma täysin mautonta ja eritoten vihannekset ja hedelmät on kummallisen mauttomia.

Sinälläään uskon kyllä, että Suomessa ei varsinaisesti tehotuoteta mitään, joten ehkä sen huomaa maussa?
 
Nyt kuitenkin puhutaan siitä, onko maatalous Suomessa edes mahdollista. Miten joku suomalainen lihantuottaja voi edes kuvitella kilpailevansa sen kanssa, että Brasiliassa poltetaan sademetsät ja tungetaan naudat täyteen antibiootteja ja rauhoittavia? Suomessa tuollainen olisi aika laitonta.
Jos kilpailu olisi tervettä, sitä voisi perustella markkinataloudella, mutta sitä vääristetään kokoajan. Ja jos kilpailu toimisi puhtaasti markkinataloudella, ei siinä olisi tukia.

Nythän keskustelu on ollut vuosia kantimissa, milloin kauppa huijaa ja milloin tuottajat vaativat itselleen liikaa palkkaa. Eikä tasapainoa tunnu löytyvän. Ei ajatella, että ollaan saman köyden päissä. Tehtäisiin yhteistyötä ja uusia innovaatioita, vaan taistellaan käytännössä pennosista.
Ja kuluttajaressukka kärsii aina, kun ruoka on niin tajuttoman kallista.
Tietysti maatalos on suomessa mahdollista ja sen pitää olla olemassa jatkossakin. Omavaraisuus on varsin tärkeää poliittisella kentällä. Se, että Suomen ruokahuolto olisi muiden maiden varassa olisi kestämätön tilanne, jolla Suomea voitaisiin kiristää ennennäkemättömän paljon.
Itse ostan suomalaista ja maksan siitä mieluusti vähän enemmän. Ei tulisi kuuloonkaan, että söisin antibiootti-kanaa tai lihaa.
 
vierailija
Sinälläään uskon kyllä, että Suomessa ei varsinaisesti tehotuoteta mitään, joten ehkä sen huomaa maussa?
Kyllähän esimerkiksi kotimainen tomaatti tulee yleensä kasvihuoneesta kun taas siellä jenkeissä se on kasvanut Californian auringon alla. Toki kasvihuonetomaatti voi maistua paremmalta, mutta lähtökohtaisesti kai se ulkokasvatettu on vähemmän tehotuotettua tai teollista. Vaikka ne tomaattiviljelmät ovatkin massiivisia.
 
vierailija
Se, että Suomen ruokahuolto olisi muiden maiden varassa olisi kestämätön tilanne, jolla Suomea voitaisiin kiristää ennennäkemättömän paljon.
Tavallaan tietenkin totta, mutta toisaalta vähän turhan kevyesti tuota väitettä heitetään ilmoille. Suomessa ei kai yhtään riisinjyvää ole kasvatettu, mutta silti riisiä syödään ihan huoletta. Ei ole kukaan yrittänyt kiristää. No sitten on sotatilanne. Totta, mutta miten todennäköisenä sitä tarvitsee pitää? Sen verran, että jonkinlainen armeija on ihan hyvä olla, mutta tarvitseeko todella harjoittaa maanviljelyä vuosikymmeniä, jos se on kannattamatonta?

Millaista sotaa sitä oikein ihmiset odottavat, jos ei esim. kahden vuoden kulutusta vastaavat valmiusvarastot riittäisi. Tuo kun tarkoittaisi, että sitä sotaa voitaisiin käydä ensin siihen asti kunnes liikenne Suomeen olisi saatu seis (eli Itämeri täysin suljettua ja Pohjois-Norja vallattua) ja sen jälkeen vielä kaksi vuotta. Minun on jotenkin vaikea hahmottaa tuollaista sotaa. Käytännössä Suomi olisi kokonaisuudessaan vallattu ja valloittaja hoitaisi ruokahuoltoa siinä vaiheessa kun nuo em. ehdot olisi täytetty.
 
vierailija
Höpönlöpöä on, mutta on se placebo-efektikin todellinen. Ihmismieli pystyy tiettyyn pisteeseen asti huijaamaan fyysistä puolta.
Että kun mieli kertoo, että ruoasta tulee hyvä ja energinen olo, on se placeboa? :) Periaatteessa mahdollista, mutta ei ehkä kovin todennäköistä. Mutta, jokainen voi testata asian ihan itsekkin, joten mitäpä tuollaisesta turhia vänkäämään.
 
Kyllähän esimerkiksi kotimainen tomaatti tulee yleensä kasvihuoneesta kun taas siellä jenkeissä se on kasvanut Californian auringon alla. Toki kasvihuonetomaatti voi maistua paremmalta, mutta lähtökohtaisesti kai se ulkokasvatettu on vähemmän tehotuotettua tai teollista. Vaikka ne tomaattiviljelmät ovatkin massiivisia.
 
Tavallaan tietenkin totta, mutta toisaalta vähän turhan kevyesti tuota väitettä heitetään ilmoille. Suomessa ei kai yhtään riisinjyvää ole kasvatettu, mutta silti riisiä syödään ihan huoletta. Ei ole kukaan yrittänyt kiristää. No sitten on sotatilanne. Totta, mutta miten todennäköisenä sitä tarvitsee pitää? Sen verran, että jonkinlainen armeija on ihan hyvä olla, mutta tarvitseeko todella harjoittaa maanviljelyä vuosikymmeniä, jos se on kannattamatonta?

Millaista sotaa sitä oikein ihmiset odottavat, jos ei esim. kahden vuoden kulutusta vastaavat valmiusvarastot riittäisi. Tuo kun tarkoittaisi, että sitä sotaa voitaisiin käydä ensin siihen asti kunnes liikenne Suomeen olisi saatu seis (eli Itämeri täysin suljettua ja Pohjois-Norja vallattua) ja sen jälkeen vielä kaksi vuotta. Minun on jotenkin vaikea hahmottaa tuollaista sotaa. Käytännössä Suomi olisi kokonaisuudessaan vallattu ja valloittaja hoitaisi ruokahuoltoa siinä vaiheessa kun nuo em. ehdot olisi täytetty.
En näe asiaa siten, etteikö Suomeen voisi tuoda ruokaa jostakin muualta, kuten riisiä.
Se ei mielestäni silti tarkoita sitä, etteikö suomen pitäisi kyetä hätätilanteessa ruokkia oma kansansa?

Enkä nyt oikein jaa näkemystä siitä, ettäkö Suomessa maatalous olisi kannattamatonta. Ihan hyvin se näyttää kannattavan. Ongelma on se, että verovaroin lihotetaan jo ennestään rikkaiden pussukoita maatalouden "nimissä".
 
vierailija
Tavallaan tietenkin totta, mutta toisaalta vähän turhan kevyesti tuota väitettä heitetään ilmoille. Suomessa ei kai yhtään riisinjyvää ole kasvatettu, mutta silti riisiä syödään ihan huoletta. Ei ole kukaan yrittänyt kiristää. No sitten on sotatilanne. Totta, mutta miten todennäköisenä sitä tarvitsee pitää? Sen verran, että jonkinlainen armeija on ihan hyvä olla, mutta tarvitseeko todella harjoittaa maanviljelyä vuosikymmeniä, jos se on kannattamatonta?

Millaista sotaa sitä oikein ihmiset odottavat, jos ei esim. kahden vuoden kulutusta vastaavat valmiusvarastot riittäisi. Tuo kun tarkoittaisi, että sitä sotaa voitaisiin käydä ensin siihen asti kunnes liikenne Suomeen olisi saatu seis (eli Itämeri täysin suljettua ja Pohjois-Norja vallattua) ja sen jälkeen vielä kaksi vuotta. Minun on jotenkin vaikea hahmottaa tuollaista sotaa. Käytännössä Suomi olisi kokonaisuudessaan vallattu ja valloittaja hoitaisi ruokahuoltoa siinä vaiheessa kun nuo em. ehdot olisi täytetty.
Nojoo, tuo sotataivastelu on omaa luokkaansa enkä itse siihen lähtisi myöskään, vaikkakin, se on olemassaoleva uhka ja siihen täytyy jollain tapaa varautua. Rauhan aikana on helppo sanoa, ettei sotia tule, mutta miltäs historia näyttää.. kannattaako kuitenkin varautua.

Enemmän kuitenkin nyt rauhallisena aikana keskittyisin siihen, että mitä suomalaiset tahtovat ja mikä on järkevää. Minun mielestäni on järkevää pitää ohjakset omissa käsissä suuryritysten tai muiden valtioiden sijaan.
Silloin voimme oikeasti olla riippumattomia, mikä antaa esimerkiksi neuvotteluvalttia markkinatalouden näkökulmasta ja pitää ruokamme sellaisena, kuin haluamme.

Otetaan todennäköisiä skenaarioita: geenimanipuloitu ruoka, antibioottiruoka, laboratoriossa kasvatettu ruoka - onko terveellistä? Kauppasodat ja muut poliittiset asiat.
- Saammeko terveellistä ruokaa vaikkapa Amerikasta, vai syytävätkö meille epäpuhtaampaa ruokaa ja syöttävät terveellisemmän itselleen? Vaikka EU antaisi ruoalle millaiset säännökset tahansa, ei voi valittaa, jos ei ole vaihtoehtoa.

Mitä kaikkea muuta voidaan "kiristää" jos tulee vaikkapa kauppasotia? Suomella on vielä puhdasta vettä, vaikka ollaankin jo oltu höveleitä sen kanssa, niin maksammeko puhtaan veden antamisesta muille, jotta saamme ruokaa?
 
vierailija
Että kun mieli kertoo, että ruoasta tulee hyvä ja energinen olo, on se placeboa? :) Periaatteessa mahdollista, mutta ei ehkä kovin todennäköistä. Mutta, jokainen voi testata asian ihan itsekkin, joten mitäpä tuollaisesta turhia vänkäämään.
Kyllä se ruoka siellä ulkomailla on pääasiassa ihan samanlaista kuin kotimaassakin. Eli erot ovat tunnepohjainen reaktio kotimaisuuteen ja sen aiheuttamiin mielikuviin.
 
vierailija
vierailija
En näe asiaa siten, etteikö Suomeen voisi tuoda ruokaa jostakin muualta, kuten riisiä.
Se ei mielestäni silti tarkoita sitä, etteikö suomen pitäisi kyetä hätätilanteessa ruokkia oma kansansa?

Enkä nyt oikein jaa näkemystä siitä, ettäkö Suomessa maatalous olisi kannattamatonta. Ihan hyvin se näyttää kannattavan. Ongelma on se, että verovaroin lihotetaan jo ennestään rikkaiden pussukoita maatalouden "nimissä".
Suomen maatalous on kannattavaa maanviljelijöille, mutta se on kannattamatonta yleisesti. Ilman massiivisia maataloustukia ei meillä kannattaisi harjoittaa maataloutta nykyisessä mittakaavassa. Kannattavuus on siis ihan keinotekoista ja veronmaksajien kompensoimaa.
 
vierailija
Kyllä se ruoka siellä ulkomailla on pääasiassa ihan samanlaista kuin kotimaassakin. Eli erot ovat tunnepohjainen reaktio kotimaisuuteen ja sen aiheuttamiin mielikuviin.
Epäilen tuota vahvasti, sillä minulla ei ollut muita odotuksia, kuin että pääsee syömään mansikoita. No, niiden maku oli kyllä aika vetinen, vain hieman pirteämpi kuin espanjalaisten kavereidensa.
Minulle kävi siis niin, että tuon lomareissun aikana aloin ihmetellä, että miksi on parempi olo ja miksi vatsa toimii hyvin jne. ja vasta, kun tulin tekemään kotiruokaa tänne muualle, niin huomasin, etteipä maistu ihan samalta.
Mut ei sun tarvitse mua uskoa. Kokeile itse, jos uskallat. Ja jos sulla ei ole mitään muuta pohjana, kuin väittää mutusti, että mulla on tunnepohjainen placebo-vaikutus tässä asiassa, voit olla toki hiljaakin. Se, että olet joskus googlettanut, mitä placebo tarkoittaa, ei tee susta vielä mitään asiantuntijaa. :)
 
Suomen maatalous on kannattavaa maanviljelijöille, mutta se on kannattamatonta yleisesti. Ilman massiivisia maataloustukia ei meillä kannattaisi harjoittaa maataloutta nykyisessä mittakaavassa. Kannattavuus on siis ihan keinotekoista ja veronmaksajien kompensoimaa.
Minusta ongelma on juuri se, että tuottajille ei makseta, koska tukut vetää välistä ja tahkoo älyttömiä voittoja. Eikö se sinusta ole ongelma?
 
vierailija
Enemmän kuitenkin nyt rauhallisena aikana keskittyisin siihen, että mitä suomalaiset tahtovat ja mikä on järkevää. Minun mielestäni on järkevää pitää ohjakset omissa käsissä suuryritysten tai muiden valtioiden sijaan.
Silloin voimme oikeasti olla riippumattomia, mikä antaa esimerkiksi neuvotteluvalttia markkinatalouden näkökulmasta ja pitää ruokamme sellaisena, kuin haluamme.
Ei globaali ruontuotanto ole mikään napista painamalla muutettava kokonaisuus. Eli jos nyt ajatellaan sitä pahinta mahdollista vaihtoehtoa esim. tuo geenimanipuloidun ruoan suhteen (missä ei kyllä ole mitään vikaa, mutta kuitenkin) eli ettei maailmalta mistään saisi ostettua manipuloimatonta viljaa, siihen tilanteeseen päätyminen veisi vuosikymmeniä. Ensin olisi niin, ettei jenkeistä saisi ja sitten ei saisi Braziliasta ja sitten ei saisi Afrikasta jne. Eli vuosia aikaa. Niin monta vuotta, että Suomessa voitaisiin alkaa kaataa pelloille kasvanutta metsää ja alkaa viljellä uudestaan. Oma tuotanto olisi täydessä käynnissä ennen kuin maailmanmarkkinoilta ei enää saisi ostettua.

Mutta eihän tuollaiseen tilaan koskaan ajauduttaisi, jos ihmiset haluaisivat ostaa geenimuuntelematonta. Jos pelkästään suomalaiset kaikista maailman maista, niin sitten ehkä, mutta kun mukaan otetaan muita maita, ostovoima päättää mitä tuotetaan. Eli kyllä maksajalle aina myydään ja jos jostain syystä hinta alkaisi nousta, niin sitten taas se tuotanto olisi Suomellekin kannattavaa.

Se mitä itse haluaisin tapahtuvan on, että Suomi luopuisi kansallisten tukien maksamisesta muiden EU-maiden tavoin. Siis pelkät EU-tuet ja kuluttajilta saatava hinta. Sitten katsottaisiin mitä markkinat asiasta sanovat. Ovatko suomalaiset valmiita maksamaan kotimaisesta niin paljon, että maitoa kannattaa tuottaa lapissa Keski-Suomesta roudatun rehun voimin? Saadaanko myytyä sianlihaa Kiinaan niin hyvään hintaa, että sitä kannattaa täällä kasvattaa? Kannattamattomat tilat poistuisivat ja kannattava bisnes jäisi ja kehittyisi.
 
vierailija
Epäilen tuota vahvasti, sillä minulla ei ollut muita odotuksia, kuin että pääsee syömään mansikoita. No, niiden maku oli kyllä aika vetinen, vain hieman pirteämpi kuin espanjalaisten kavereidensa.
Minulle kävi siis niin, että tuon lomareissun aikana aloin ihmetellä, että miksi on parempi olo ja miksi vatsa toimii hyvin jne. ja vasta, kun tulin tekemään kotiruokaa tänne muualle, niin huomasin, etteipä maistu ihan samalta.
Mut ei sun tarvitse mua uskoa. Kokeile itse, jos uskallat. Ja jos sulla ei ole mitään muuta pohjana, kuin väittää mutusti, että mulla on tunnepohjainen placebo-vaikutus tässä asiassa, voit olla toki hiljaakin. Se, että olet joskus googlettanut, mitä placebo tarkoittaa, ei tee susta vielä mitään asiantuntijaa. :)
Se nyt vaan on niin, että suomalaisella ruoalla ei ole mitään mullistavaa terveysvaikutusta verrattuna muun maailman ruokiin. Suomalaiset eivät ole sen terveempiä kuin muutkaan kansat. Suomalaista ruokaa laboratoriossa analysoitaessa ei saada sen kummempia tuloksia kuin muuallakaan.
 
vierailija
Minusta ongelma on juuri se, että tuottajille ei makseta, koska tukut vetää välistä ja tahkoo älyttömiä voittoja. Eikö se sinusta ole ongelma?
Suomalaiselle tuottajalle maksetaan enemmän kuin muille tuottajille. Ei ole mitään välistävetoa. Kenenkään ei ole pakko myydä tukulle, vaan voi myydä ihan mille tahansa ostajataholle, josta saa paremman hinnan. Toki tässä on tilapäisiä poikkeuksia liittyen tehtyihin sopimuksiin, mutta noin yleisesti ottaen. Jos farmari saa myytyä vaikka pihvilihansa kiinalaiselle ravintolaketjulle parempaan hintaan, niin hän on vapaa sen tekemään. Ei tarvitse olla S-ryhmän torppari. Ja jos hän sen sinne Kiinaan sattuisi myymään, on huomattava että suomalainen veronmaksaja on silloin maataloustuen avulla tukenut kiinalaisen kuluttajan ruokalaskua.
 
vierailija
Ei globaali ruontuotanto ole mikään napista painamalla muutettava kokonaisuus. Eli jos nyt ajatellaan sitä pahinta mahdollista vaihtoehtoa esim. tuo geenimanipuloidun ruoan suhteen (missä ei kyllä ole mitään vikaa, mutta kuitenkin) eli ettei maailmalta mistään saisi ostettua manipuloimatonta viljaa, siihen tilanteeseen päätyminen veisi vuosikymmeniä. Ensin olisi niin, ettei jenkeistä saisi ja sitten ei saisi Braziliasta ja sitten ei saisi Afrikasta jne. Eli vuosia aikaa. Niin monta vuotta, että Suomessa voitaisiin alkaa kaataa pelloille kasvanutta metsää ja alkaa viljellä uudestaan. Oma tuotanto olisi täydessä käynnissä ennen kuin maailmanmarkkinoilta ei enää saisi ostettua.

Mutta eihän tuollaiseen tilaan koskaan ajauduttaisi, jos ihmiset haluaisivat ostaa geenimuuntelematonta. Jos pelkästään suomalaiset kaikista maailman maista, niin sitten ehkä, mutta kun mukaan otetaan muita maita, ostovoima päättää mitä tuotetaan. Eli kyllä maksajalle aina myydään ja jos jostain syystä hinta alkaisi nousta, niin sitten taas se tuotanto olisi Suomellekin kannattavaa.

Se mitä itse haluaisin tapahtuvan on, että Suomi luopuisi kansallisten tukien maksamisesta muiden EU-maiden tavoin. Siis pelkät EU-tuet ja kuluttajilta saatava hinta. Sitten katsottaisiin mitä markkinat asiasta sanovat. Ovatko suomalaiset valmiita maksamaan kotimaisesta niin paljon, että maitoa kannattaa tuottaa lapissa Keski-Suomesta roudatun rehun voimin? Saadaanko myytyä sianlihaa Kiinaan niin hyvään hintaa, että sitä kannattaa täällä kasvattaa? Kannattamattomat tilat poistuisivat ja kannattava bisnes jäisi ja kehittyisi.
En väittänyt, että voisi napista painamalla muuttaa globaalisuutta, itse olet kai napista painamalla yrittämässä tässä keskustelussa lakkauttaa kotimaisen ruoan tuotantoa.
Mistäs tiedät, ettei geenimanipuloidussa ruoassa ole mitään ihmeellistä? Kuinkas monien vuosien vertaistutkimukset meillä on asiasta, ei taida mennä ihan sukupolvien ylitse. Enkä puhu nyt mistään ylijalostetusta viljasta, vaan siitä suuremmasta kokonaisuudesta.

Itse en olisi valmis lähtemään tuohon, että saataisiin heitellyt luut lihan ympäriltä, kuin jotkut koirat. Se olisi mielestäni typerää myös kilpailuvaltteja ja markkinatalouden sääntöjä ajatellen. Mutta minäpä osaankin ajatella laatikon ulkopuolelta ja arvostan hyvän makuista ruokaa.
 
  • Tykkää
Reactions: AivanSama
vierailija
Se nyt vaan on niin, että suomalaisella ruoalla ei ole mitään mullistavaa terveysvaikutusta verrattuna muun maailman ruokiin. Suomalaiset eivät ole sen terveempiä kuin muutkaan kansat. Suomalaista ruokaa laboratoriossa analysoitaessa ei saada sen kummempia tuloksia kuin muuallakaan.
Onko sulla jokin laboratoriotutkimus aiheesta, kun kerran noin väität?
Ruoka itsessään on muutakin kuin pelkkää energiaa. Vaikka jaksankin väittää, että ruoan laaduissa eri maiden välillä on eroja, kasvatusmetodit, torjunta-aineet yms. mukaanluettuna. Hyvä, hyvänmakuinen ja laadukas ruoka pitää myös mielen pirteämpänä.
 
vierailija
Kyllähän se aina on resurssien hukkaamista kun verovaroin tehdään jotain, jonka markkinat pystyisivät tekemään paremmin.
Mutta tässähän on juuri kyseessä se, että markkinat eivät tee tätä juttua paremmin. Onko sulla mennyt aihe ihan ohi?
Markkinat menevät aina omistajat edellä ja heille tahkotaan rahaa. Vaikka kuluttajat jossain vaiheessa heräisivät siihen, että heille syötetään kakkaa, ja alkaisivat vaatia parempaa, he ovat kuitenkin syöneet sitä kakkaa ja siinä kestää aikaa, että saadaan laatukorjattua asiat. Ei markkinat ole mikään autuaaksi tekevä hyväntekeväisyysjärjestö, eikä raha ole se elämän ehto kaikkialla.
 
vierailija
Se nyt vaan on niin, että suomalaisella ruoalla ei ole mitään mullistavaa terveysvaikutusta verrattuna muun maailman ruokiin. Suomalaiset eivät ole sen terveempiä kuin muutkaan kansat. Suomalaista ruokaa laboratoriossa analysoitaessa ei saada sen kummempia tuloksia kuin muuallakaan.
Nopea googlaus osoitti, että et tainnut tietää, mistä puhut. Laboratoriossa näitä asioita nimenomaan tutkitaan.


"
Euroopan elintarviketurvallisuusviraston Efsan vuoden 2015 torjunta-ainejäämien seurantaraporttia kelpaa lukea. Suomessa kasvanut ja jalostettu elintarvike menestyi jälleen erinomaisesti. Viitteitä jäämistä havaittiin 10,8 prosentissa tutkituista näytteistä, kun toiseksi parhaassa Virossa näitä oli 18 prosenttia.
...
Vuosikymmeniä sitten kiellettyjen DDT:n ja heksaklooribentseenin jäämiä löytyy edelleen Euroopassa, eniten lampaanmaidossa, mutta ei Suomesta.
"

 
  • Tykkää
Reactions: AivanSama
vierailija
Onko sulla jokin laboratoriotutkimus aiheesta, kun kerran noin väität?
Ruoka itsessään on muutakin kuin pelkkää energiaa. Vaikka jaksankin väittää, että ruoan laaduissa eri maiden välillä on eroja, kasvatusmetodit, torjunta-aineet yms. mukaanluettuna. Hyvä, hyvänmakuinen ja laadukas ruoka pitää myös mielen pirteämpänä.
Tämä on sellainen yleiseen maailmankokemukseen ja maalaisjärkeen liittyvä juttu.
 

Yhteistyössä