Taksilla ajelu turvatonta

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Nyt poimitaan uuden taksiuudistuksen eksoottisia hedelmiä. Näitä tapauksia alkaa tulla kuin sieniä sateella, eikä lohduta yhtään ajatus tilata taksia jonkin sortin välitysyhtiön kautta.

Muistakaa valistaa myös nuorisoa taksin käytössä.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/0505382f-f21a-40bc-a11a-686b604dee6d
Uutiset | Kotimaan uutiset
Taksikuskia epäillään naisasiakkaan ahdistelusta - uhri kertoo kauhunhetkistään: ”Yritti suudella väkisin, koiran haukkuminen pelasti”
Tänään klo 22:34
Kolmekymppinen turkulaisnainen kertoo taksinkuljettajan kourineen häntä jo ajomatkalla ja lähteneen lopulta perään kotirappuun. Lounais-Suomen Taksiyrittäjien toiminnanjohtaja pelkää tapauksia tulevan lisää.
  • Poliisi kertoi viikonloppuna etsivänsä tummaa taksiautoa ja sen kuljettajaa, epäiltynä naisasiakkaan seksuaalisesta ahdistelusta.
  • Epäillyn ahdistelun uhri kertoo nyt miten selvisi pakoon uhkaavasta tilanteesta.
  • Turun seudun taksialan johtavat toimijat kertovat miten asiakas voi yrittää välttää hankalat tilanteet.

Kolmekymppinen nainen kertoo hypänneensä taksiin Turun keskustan yötolpalta. Matkalla ja kyydin päätteeksi taksinkuljettaja kävi naisen mukaan häneen käsiksi. Kuvassa Turun kauppatorin taksiasema (arkistokuva, kuvan taksit eivät liity tapaukseen). RONI LEHTI
– Hän nappasi päästäni kiinni aika aggressiivisesti ja yritti suudella väkisin. Soitin samalla ovikelloa kovaa pari kertaa ja sitten koirani alkoi haukkumaan, nainen kertaa viikonloppuyön kauhunhetkiä kotiovellaan.

Nainen kertoo ahdistelijan lopulta pelästyneen koiran kovaa haukuntaa ja lähteneen pakoon.

Kerrostalon rapussa tapahtunutta välikohtausta edelsi naisen mukaan pikainen taksimatkalle lähtö ravintolaillan päätteeksi varhain sunnuntaiaamuna.

– Olin ollut veljeni ja tämän kavereiden kanssa iltaa viettämässä, mutta koska minulla on ykköstyypin diabetes, tuli jossain vaiheessa tunne, että nyt on verensokeri alhaalla ja jotain syötävää on saatava.Ajattelin, että on parempi päästä nopeasti kotiin ja niinpä veljeni lähti saattamaan minua taksiasemalle.

Nainen kertoo päätyneensä kyseisen taksinkuljettajan kyytiin Turun ydinkeskustassa sijaitsevalta Aurakadun yötolpalta, jossa hän diabetekseen vedoten kiilasi yhdet jonossa edellä olleet asiakkaat.Kuljettaja oli ensin haluton ottamaan hänet kyytiin kiilaamisen takia, mutta otti lopulta kuitenkin kun nainen kertoi tilanteestaan.

”Nappasi päästä kiinni”
Naisen mukaan nuorehko mieskuljettaja ei osannut kovin hyvin Suomea ja hänellä ei ollut reitistä Haritun kaupunginosaan mitään tietoa.

– Neuvoin häntä koko noin viisitoista minuuttia kestävän matkan ajan oikealle reitille. Jossain vaiheessa matkaa hän sitten tarttui minua reidestä ja yritti työntää kättä haaroväliin. Työnsin käden nopeasti pois ja kerroin painokkaasti, että minua odottaa oma mies kotona, nainen sanoo.

Perillä kotipihalla nainen kertoo maksaneensa matkan ja lopuksi kiittäneensä kuljettajaa matkasta samaan tapaan kuin on aina tottunut kiittämään heitä, eli halaamalla.

–Tällöin hän kuitenkin yritti väkisin suudella ja nappasi päästäni kiinni, yrittäen kääntää sitä häneen päin. Sain kuitenkin riuhtauduttua irti ja painelin nopeasti rapun ovelle.

Naisen mukaan kuljettaja lähti kuitenkin seuraamaan häntä ja koska rapunovi menee hitaasti kiinni, tämä ehti päästä myös rappuun sisälle.

– Kiipesin nopeasti portaat ylös kotiovelle, mutta en hädissäni enää löytänyt avaimia saman tien ja sitten mies olikin siinä.

Korttimaksu auttaa jäljille
Rikoskomisario Juhani Malmberg Lounais-Suomen poliisista kertoi maanantaina päivällä Iltalehdelle, että poliisi varmistaa parhaillaan epäillyn taksikuskin henkilöllisyyttä. Tätä työtä helpottaa se, että nainen maksoi taksimatkansa pankkikortilla, jolloin maksusta jää sähköiset tiedot pankin järjestelmään.

– Taksimatkan maksusta on tosiaan tosite olemassa ja sitä kautta meillä on henkilöllisyys tarkistuksessa, Malmberg toteaa.

Poliisi saikin henkilöllisyyden tietoon vielä maanantain aikana ja kutsui epäillyn kuulusteluun.

Malmbergin mukaan tapahtumia tutkitaan nimikkeellä seksuaalinen ahdistelu, josta voi saada oikeudessa sakkoja tai korkeintaan puoli vuotta vankeutta.

Hän kertoo poliisin kuulleen naista useaan otteeseen.

– Me menemme nyt tietenkin sillä mitä uhri on kertonut. Sitten katsotaan mitä mahdollinen epäilty sanoo kunhan tavoitamme hänet. En voi lähteä kauheasti vahvistamaan tapahtumia enempää, Malmberg toteaa.

Turkulaisnainen kertoo selvinneensä viikonloppuyön tapahtumista ilman vakavampia fyysisiä vammoja. Sen sijaan tapahtumista jääneiden kovien pelkotilojen takia hän kävi maanantaina lääkärissä.

– Tuossa koiraa ulkoiluttaessa pelästyin ihan pientäkin rasahdusta, hän sanoo.


Hän pelkää ahdistelijansa iskevän uudelleen, nyt kun kotiosoite on tiedossa ja nimikin selviää maksutositteista.

Nainen kertoo matkustaneensa monta kertaa aiemmin ulkomaalaistaustaisen taksinkuljettajan kyydissä, ilman mitään ongelmia.

– Jatkossa otan kyllä aina vähintään kuvan autosta ja sen rekisterinumerosta.

”Saatava selvitettyä”
Turun seudun suurimmassa taksiyhtiössä Lounais-Suomen Taxidatassa epäilty ahdistelutapaus aiheutti heti viikonloppuna aikamoisen tarkistelun.

– Me olemme tehneet kovasti selvitystyötä viikonlopusta lähtien asian takia ja tällä hetkellä näyttää hyvin todennäköiseltä, että kyse ei ole meidän autosta. Toki jatkamme vielä selvittämistä, toimitusjohtaja Tapani Ekuri kertoi Iltalehdelle maanantaina.

Ekurin mukaan, jos auto paljastuisi kuitenkin Taksidatan kyytejä ajavaksi, loppuisivat kyseiseltä kuljettajalta työt välittömästi.

– Se on selvää, ettei tuon jälkeen voi meidän palveluksessa toimia.

Ekuri pitää tärkeänä koko taksialan kannalta, että tapaus saadaan selvitettyä kunnolla.

Samaa mieltä on myös Lounais-Suomen Taksiyrittäjien toiminnanjohtaja Teppo Kaunela. Hän muistuttaa, että heinäkuussa voimaan tullut taksiuudistus muutti alan sääntelyjä kovasti ja toi Turkuunkin niin sanottuja villejä kuljettajia, jotka eivät aja kyytejä minkään isomman yhtiön kautta.

– Vanhan lain aikaan tämä tapaus olisi jo todennäköisesti selvitetty, Kaunela toteaa ja viittaa aiempaan käytäntöön taksamittarien pakollisuudesta.

Hän muistuttaa, että Taksiliitto ja monet muut alan toimijat varoittelivat vastaavien tapausten riskistä silloin kun eduskunnassa käsiteltiin taksialan vapauttamista.

– Me puhuimme näistä jo silloin vuosi puolitoista sitten. Minun pelkoni on, että näitä tulee lisää, Kaunela sanoo.

Kaksi neuvoa asiakkaalle
Teppo Kaunelan arvion mukaan Turussa on viikoittain liikkeellä ainakin 20-30 taksia, jotka eivät aja kyytejä minkään isomman yhtiön kautta. Hän kertoo näiden ”villien taksien” löytyvän kyytejä odottamasta iltaisin keskustasta ja erityisesti muutamasta tietystä paikasta.

– Rautatie- ja linja-autoasema, sekä muut keskustan tolpat ja erityisesti viikonloppuöisin Aurakadun yöasema yökerhon edessä, Kaunela listaa.

Isompia taksiyhtiöitä Turussa operoi tällä hetkellä neljä kappaletta, mutta Kaunela uskoo pääkaupunkiseudulta tulevan pian lisää kilpailua alalle.

Kyytiä tarvitseville asiakkaille Taksiyrittäjien Kaunelalla ja Taxidatan Ekurilla on kaksi selkeää vinkkiä, joiden avulla voi yrittää välttää ikäviä yllätyksiä.

– Tilatkaa auto välitysyhtiöltä. Ja jos menette tolpalle tai otatte auton lennosta, niin kysykää nyt ihmeessä joku hinta kyydille.Kyllä jokainen ammattitaitoinen kuljettaja osaa antaa jonkun arvion, Kaunela sanoo.

Hinta-arvion lisäksi taksimatkasta pitää nykylainkin mukaan saada jonkinlainen kuitti.

Turun ahdistelutapauksen Kaunela uskoo vaikuttavan koko alaan.

– Suomalainen on aiemmin tottunut luottamaan taksiin, hän toteaa.

Kaunela ottaa myös esimerkin kovin yleisestä tilanteesta, jolloin taksimatkustaja ei yleensä muista kysellä mitään.

– Kun on se 1,5 promillea veressä ja pakkaskeli, niin lämpimälle takapenkille hypätessä harva kyselee enää yhtään mitään.

MATTI TANNER
 
No onneksi ei ollut mikään järjen jättiläinen tämä monikulttuurikuski. Maksu pankkikortilla ja sen jälkeen raiskaamaan - kiinni jääminen varmaa. Vai oliko hänellä jo tiedossa, että selviää todennäköisesti ehdollisella tuomiolla, joka ei erilaisiin rangaistuskäytäntöihin tottuneelle merkitse mitään?
 
  • Tykkää
Reactions: AivanSama
vierailija
Niin paljon on islamin kulttuurista ja tavoista puhuttu ja mitä tämä nainen menee tekemään? Halamaan itselleen tuntematonta muslimimiestä, joka oli juuri yrittänyt työntää kättään hänen reisien väliin.
 
vierailija
Minäkin ihmettelin tuota, että kiittää aina taksikuskia halaamalla. Enpä ole taksikuskia koskaan halaillut ja tuskin tulen halaamaankaan. Kyllä pelkkä "Kiitos!" saa riittää ja joku kähmijä saa kyllä jäädä ilman sitäkin.
 
  • Tykkää
Reactions: Elena777
Aika eriskummallista, että asiakas halaa asiakaspalvelijaa. Itse näen tuollaisen tunkeilevana ja ahdistavana. Siitä huolimatta suomessa asuvan ja suomessa työskentelevän taksikuskin pitäisi ymmärtää, että tällainenkaan ei ole kutsu yhdyntyntään tai merkki pienimmästäkään kiinnostuksesta...
Toisaaltaan, mitä väliä tuolla edes on kyseiselle taksikuskille, koska hän maksaa ehkä pienen sakon ja jatkaa työssään tuttuun tapaan... tuskimpa hänen toimintamallinsakkaan muuttuvat.
 
vierailija
Aika eriskummallista, että asiakas halaa asiakaspalvelijaa. Itse näen tuollaisen tunkeilevana ja ahdistavana. Siitä huolimatta suomessa asuvan ja suomessa työskentelevän taksikuskin pitäisi ymmärtää, että tällainenkaan ei ole kutsu yhdyntyntään tai merkki pienimmästäkään kiinnostuksesta...
Toisaaltaan, mitä väliä tuolla edes on kyseiselle taksikuskille, koska hän maksaa ehkä pienen sakon ja jatkaa työssään tuttuun tapaan... tuskimpa hänen toimintamallinsakkaan muuttuvat.
Mulla muutaman kerran käynyt töissä niin et joku asiakas on yrittänyt tulla halaamaan (MIKSI??? ) ja oikesti se on todella ahdistavaa. En pysty käsittämään tuon naisen ajatusta siitä miksi kuvittelee et tuollainen on ok.

Tämä ei silti muuta tuon kuskin käyttäytymistä yhtään sen hyväksytymmäksi, kunhan hämmästelen tuota naisen käyttäytymistä.
 
vierailija
Aika eriskummallista, että asiakas halaa asiakaspalvelijaa. Itse näen tuollaisen tunkeilevana ja ahdistavana. Siitä huolimatta suomessa asuvan ja suomessa työskentelevän taksikuskin pitäisi ymmärtää, että tällainenkaan ei ole kutsu yhdyntyntään tai merkki pienimmästäkään kiinnostuksesta...
Toisaaltaan, mitä väliä tuolla edes on kyseiselle taksikuskille, koska hän maksaa ehkä pienen sakon ja jatkaa työssään tuttuun tapaan... tuskimpa hänen toimintamallinsakkaan muuttuvat.
Alkaa tuntua että koko juttu on vahvasti liioiteltu. Emäntä tuli ehkä torjutuksi... Ja luulisi nyt diabeetikon kantavan mukanaan pientä evästä tai pysähtyy grillille jos niin hätä oli että piti etuilla
 
vierailija
Aika eriskummallista, että asiakas halaa asiakaspalvelijaa. Itse näen tuollaisen tunkeilevana ja ahdistavana. Siitä huolimatta suomessa asuvan ja suomessa työskentelevän taksikuskin pitäisi ymmärtää, että tällainenkaan ei ole kutsu yhdyntyntään tai merkki pienimmästäkään kiinnostuksesta...
Toisaaltaan, mitä väliä tuolla edes on kyseiselle taksikuskille, koska hän maksaa ehkä pienen sakon ja jatkaa työssään tuttuun tapaan... tuskimpa hänen toimintamallinsakkaan muuttuvat.
Mun mielestä tosi outoa myös. Näin sanoi myös lähipiirin taksiyrittäjä.

On kyllä väärin, jos saa jatkaa, tietty jos on yksinyrittäjä, niin minkäs teet, mutta kyllä mä sanoisin, että naiset alkavat karttaa tiettyjen taksien ottamista, lienee aika normaali reaktio. Tosin jos on tuhannen tuiterissa, niin järki ei tietty pelaa.

Tuo p.. ainen on ollut osaltaan tahraamassa rehellisten kuljettajien ja yrittäjien mainetta, joten juttua laitetaan varmasti pian leviämään, jotta tietää sitä välttää, ja tyyppi on kyllä jo alalla tiedossa varmasti melko laajalti. Jos nyt siis palaa ajamaan. Katsotaan.
 
vierailija
Halatkoon lähipiirissään ja vaikka työpaikallaankin jopa kirjahyllyäkin mutta kyllä taksikuskille on ennenkin ja nyt ja tulevaisuudessakin kiitos-sana riittävä kuittaus perille pääsemisestä matkan maksamisen jälkeen. Ja mikä ihme laittoi istuutumaan etupenkille? Tokikaan nämä ko. naisen ajattelemattomuudet eivät anna kuljettajalle vapaita käsiä toimia omien halujensa mukaan mutta nyt on liiaksi tarjolla väärää kehonkieltä ilmeisesti hyvin herkästi sitä hakevalle.

Järjen käyttö taksikyydissäkin on sallittua oman turvallisuuden nimissä!
 

Yhteistyössä