Hajuallergikko töissä, rasittavaa!

  • Viestiketjun aloittaja snifsnif
  • Ensimmäinen viesti
snifsnif
Olen päiväkodissa töissä ja uusin tiimiläisemme on hajuallergikko. Joten kaikkien pitäisi olla käyttämättä hajusteita. Se on itseasiassa todella ärsyttävää.

Se on ok, et työvaatteet pesen hajusteettommilla pesuaineilla. Tosin inhoan sitä, miltä vaatteet alkaa haista ku niitä pesee täysin hajuttomilla. :x Monien lastenki vaatteet haisee pahalle. Vähän niinku yrjölle tai sitten tunkkaiselle. Itse kuivattelen/tuulettelen ulkona vaatteita jotta pysyis mahdollisimman raikkaana.


Ärsyttävää on että ei oikein voisi käyttää edes mitään hypotuoksuja shampoissa tai dödössä. Ei niistä mitään oireita ilmeisesti tule, mutta kaveria häiritsee ku haistaa ne ja pelkää et tulee oiretta. Hän haistaa muka jopa jos viikonloppuna olen käyttänyt hajuvettä. Siinäkin tapauksessa etten ole. Mä rakastan miedontuoksuisia ihania kosmetiikka tuotteitani, dödöä, käsirasvaa, shampoota... Nyt olen rajoitettu valitsemasta mitä tuotteita itse tahdon, koska pitää olla tarkkana ettei niissä ole edes tuoksun häivähdystä. Ymmärrän, että ei ole kivaa kärsiä päänsäryistä yms, mutta silti työn tuoma näin iso rajoitus on myös ikävää.

Ja sitten. Ku niitä lapsia nyt on 20 ja rapiat, plus muut ryhmät, ja on jos jonkinnäköistä perhettä, niin eihän ne tule tuoksuttomina hoitoon. Jotkut löyhkää talon toiseen päähän huuhteluaineelle. Isit pyörähtää eteisessä ja jättää partavesi pilven. Äidit purjehtii omassa hattarassaan. Ja sitä valituksen määrää. Joka helvetin päivä naristaan ja ja voivotellaan hajuja. Saikkua pukkaa/poistumisia kesken päivän.

Miten helvetissä hän luuli selviävänsä työstään? Eikö olisi kannattanut miettiä toinen ala? Tai vailla allergiapäiväkotiin töihin! Mulla on oikeesti hermo jo ihan pinkeellä hänen"eih, en voi kyllä tehdä sitä tai tota TON kanssa, se Haisee niin voimakkaasti!". Mahtaa lapsesta tuntua kivalta. Vaikka miten kuiskailisi niin kyllä ne tajuaa..
 
mä...
Kyllä hajuallergikot ovat menneet ääripäähän vaatimuksineen. Kaikki pitäisi mennä heidän pillin mukaan. Itse en vaihtaisi tuon takia kosmetiikkaani, vaihtakoot sitten työpaikkaa jos ei kelpaa.
 
endis
Aistiyliherkkyys on monelle todellista. Yhteiskunnan kannalta pitäisi yliherkät päästää eläkkeelle, mutta eihän niin voi tehdä. Ne, joilla ei vielä ole herkkyyksiä, tuhoavat itseään myrkyillä (hajusteet ovat todellisia myrkkyjä). Tavallaan haju/(aisti)yliherkkien lisääntyvä määrä pitäisi nähdä ympäristön toksisuuden lisääntymisestä, mutta harva näin ajattelee. Tätä menoa suurin osa tulee olemaan aistiyliherkkiä ja sen jälkeen hajuvesiä yms käyttävät ihmiset tulevat olemaan yhtä inhottuja kuin lihavat tai vastaavat.
 
vieraskin.
Ei kai tuolla lailla voi terrorisoida, jos ei virallisesti työpaikka ole allergia -päiväkoti. Itse olen hoitoalalla ja tuoksuja ei saisi käyttää. Käytän aina eli yksi pieni suihkaus arkituoksua. Samoin hajusteet löytyy pesuaineista. Yksi hajuallergikko meillä on, mutta ei koskaan valita muuten kuin silloin, jos joku todella löyhkää. Jotkut sijaiset joskus saattavat haista ja kuulevat siitä kyllä sitten.

Ihmisillä on tietyt normaalit tuoksut. Niihin on allergikkojen sopeuduttava.
 
"elise"
Miten vakavia oireita työkaverisi saa? Tarvitaanko astmapiippua? Ambulanssia? Turpoavatko limakalvot niin, ettei hengitys kulje moneen päivään kunnolla? Onko pääkipu migreenin kaltainen ja aiheuttaa poissaoloja?

Jos mikään edellä olevista ei tapauksen kanssa täyty ja työpaikkalääkäri on katsonut hänelle mahdolliseksi työskennellä palvelutyössä, jossa altistuu joka päivä hajuille, niin en sinuna välittäisi työkaverisi marinoista suuremmin.

Hajuallergia on ikävää, eikä se ajan kanssa parane. Mutta jos siitä ei aiheudu vakavia oireita, eikä altistuminen pahenna allergiaa, voi työkaverillasi olla aika miettiä omia asenteitaan.Hän ei voi terrorisoida työyhteisöä allergiallaan, eikä voi mielivaltaisesti kieltää teiltä mietojenkaan hajusteiden käyttöä ilman asianmukaista selvitystä mistä on kyse. Onko hän puhunut palaverissa ellergiastaan, altistumisen seurauksista ja mitä voi tapahtua, jos hän saa kohtauksen? Teidän muiden ensiapu?

Nythän on mahdollista hankkia luonnonmukaisia hajusteita, jotka eivät ärsytä hajuallergikkoja. Kannattaa vinkata niistä työkaverillesi . Ettei ala joka tuoksua syyttelemään.

Pistä vaan kampoihin. IHmiset ovat joskus niin huomion ja hyväksynnän kipeitä, että kehittävät oireistaan uskomattoman suuria juttuja paikatakseen henkisesti huonoa oloaan ja pätevät sitten sitä kautta. Asiallinen selvitys ja keskustelu tehoaa aina, koska silloin ei pelata enää pelkästään tunteilla.
 
"allerginen"
Mitä tuohon nyt pitäisi sanoa. Jos on allergia niin on allergia ja jos saa pahoja oireita hajusteista niin voi joutua saikelle. (migreenikohtaukset, silmäkutinat yms). Eikai sinne allergiapäiväkotiinkaan niin vaan mennä töihin, ja tämä yhteiskunta nyt edellyttää meiltä työntekoa monista sairauksista ja rajoitteista huolimatta. Jos et halua olla töissä hajusteitta niin sit et ole, mutta turhaa urputusta sinultakin jos toinen siitä kärsii ja sen sanoo suoraan.

Ja juu, kannattais pestä ne vaatteet korkeammissa lämpötiloissa jos ne löyhkää :/ tai sit olet vaan tottunut niihin keinotekoisiin hajusteisiin että nenä ei enää muuta haistakkaan..
 
....
Nuo on vaikeita juttuja ja varsinkin silloin kun se hajuallergikko kuvittelee niitä tuoksuja.. valittaa siis tyhjästä. Pyrin kyllä välttämään voimakkaita tuoksuja muutenkin ja on kohteliasta huomioida näiden tapausten suhteen tuoksujen käyttöä mutta sori vaan, tulee toisinaan testattua näitä kuvittelijoita. Jos näitä valituksia tulee tyhjästä niin loppuu mun huomiointini. Työn puolesta kun muutenkaan en käytä tuoksuja, dödökin on mietoa aloevera jotain ja pitää itsekin nuuskimalla nuuskia sen haistaakseen yhtään.

Näiden kannattaisi tosiaan katsoa se työpaikka sopivammaksi, asiakkaita kun harvemmin voi itse valita kohteessa ja ei meillä ainakaan ole lupia arvostella ketään asiakasta, vaikka puhdas P haisis.. :)
 
endis
Otetaanpas esimerkki: olet kala-allergikko. Saat vakavia oireita jos joku on sattunut paistamaan kalapuikkoja edellisenä päivänä samassa tilassa. Kumpi on oikein, se, että kala-allergikko etsii uutta duunia vai se, että kalaa ei paistella siinä tilassa?
 
utelias3
[QUOTE="elise";30668363]

Nythän on mahdollista hankkia luonnonmukaisia hajusteita, jotka eivät ärsytä hajuallergikkoja. Kannattaa vinkata niistä työkaverillesi . Ettei ala joka tuoksua syyttelemään.

[/QUOTE]

Mistä tällaisia saa hankittua?
 
Ammatin valinta
Otetaanpas esimerkki: olet kala-allergikko. Saat vakavia oireita jos joku on sattunut paistamaan kalapuikkoja edellisenä päivänä samassa tilassa. Kumpi on oikein, se, että kala-allergikko etsii uutta duunia vai se, että kalaa ei paistella siinä tilassa?
Kyllähän moni muukin saattaa joutua miettimään ammatinvalintaa omien rajoitusten mukaan. Esim vakavasti kala-allerginen ei nyt varmaan edes voi opiskella kokiksi. Ja mielestäni siinä nyt ei ole mitään syrjintään. Koska eihän nyt esim koulun ruokalistaa voi kalaa poistaa kun sinne hakeutunut vakavasti kala-allerginen töihin.

Tietyt sairaudet estää lentämisen ja toiset rekkakortin. Sitä se elämä on. Tämäkin henkilö on varmasti tiennyt, että asiakkaitaan ei voi valita. Joku sairaala nyt saattaisi olla lähärille vähemmän tuoksuva paikka kuin päiväkoti.
 
guu
Ei oo helppoa hajuallergikolla. Tavallaan työkavereiden täytyy ottaa huomioon toisen allergia, mutta eihän tuollaisessa työpaikassa pysty välttämään esim. lasten hajuja. Vai suostuisiko sitten johtaja ilmoittamaan kaikille asiakasperheille, että tuoksut kielletty.
 
Outlet harmaana
Ap:n työkaveri vaikuttaa kyllä ylireagoivalle tapaukselle. Harva hajusteille yliherkkä reagoi kuitenkaan niin voimakkaasti että sairaslomaa tarvitsee.

Itsekin kärsin kyllä todella paljon hajustettujen pesuaineiden ja huuhteluaineiden ja voimakkaiden hajuvesien käytöstä ja ne voisi kyllä minusta kieltää vaikka lailla. Kukaan ei tarvitse sitä kemikaalimäärää, mitä turhat hajusteet aiheuttavat. Todella outoa, jos hajusteettomalla pyykinpesuaineella pestyt vaatteet alkavat haista - sitten on vika ihan jossain muussa kuin pesuaineessa. Kenties vaatteita pitäisi sitten pestä vähän useammin? Itse en ole kymmeneen vuoteen käyttänyt millään tavalla hajustettuja pesuaineita eikä vaatteet todellakaan haise likaiselle.

Meillä on työpaikalla kirjoittamaton sääntö, että hajusteita vältetään eikä esimerkiksi kukkia tai mattoja saa olla, pölyn tuotto minimoidaan. Muutama allergikko/astmaatikko löytyy ja se on vaan ystävällistä muita kohtaan että ei käytä voimakkaita tuoksuja.
 
"paula"
Aistiyliherkkyys on monelle todellista. Yhteiskunnan kannalta pitäisi yliherkät päästää eläkkeelle, mutta eihän niin voi tehdä. Ne, joilla ei vielä ole herkkyyksiä, tuhoavat itseään myrkyillä (hajusteet ovat todellisia myrkkyjä). Tavallaan haju/(aisti)yliherkkien lisääntyvä määrä pitäisi nähdä ympäristön toksisuuden lisääntymisestä, mutta harva näin ajattelee. Tätä menoa suurin osa tulee olemaan aistiyliherkkiä ja sen jälkeen hajuvesiä yms käyttävät ihmiset tulevat olemaan yhtä inhottuja kuin lihavat tai vastaavat.
Niin, sairaslomien kautta se asia joskus ajan myötä korjaantuu. Mut voihan olla, et ne muut haluaa tehdä ylitöitä ja siksi asialle ei tehdä mitään?

Olis aika hyvä, jos jonku mielestä lapsen vaatteet haisevat siksi, ettei kotona ole kunnollista pyykkikonetta (ne ekopesut ei pese puhtaaksi vaatteita ja lika pesii koneessa...) voisi tarhan täti laittaa ainakin kastuneet vaatteet koneeseen ja lapsi saisi puhtaat päälle? Tässä olisi hyvä liike-idea samalla jollekin tarhalle:-D

Pyykkipulverina itselläni aina LV - ei hajoa konekaan. lisähuuhtelua käytän silti aina ja pesen 60 asteessa ja 90 asteessa kaikki, mitkä sitä sietää. Eihän sellaista tarvi tarhassa tehdä, mut kuivuri vois olla siellä käytössä. Jos haluan jotain tuksua vaatteeseen, pesen sen käsin Frantsilan Ilo- saippualla, jota itse siedän hyvin - toki voi niistä muutkin hajut sopia. Ei ole mitään ongelmaa, mutta tietyt rajoitteet ovat miehellekin aina olemassa shampoiden ym tököttien kanssa;-)

Pahin kokemus oli kerran ensiavun odotushuoneessa, kun terveenä menin sinne, oli pakko mennä ulos odottelemaan vuoroa. No, se passasi vastaanoton tädille, joka sit huuteli minua nurmikolta omalle ajalle:-D
 
allergikko myös
Itsekin olen allerginen vaikka mille, mutten todellakaan mene sanomaan, että kaikkien lähipiirissäni pitäisi hävittää kissansa, koska saan oireita näiden kissaihmisten vaatteista. Ja jos joskus tarjotaan ruokaa, jota en voi syödä, se jää vähin äänin lautaselle, en ala vaatimaan erikoiskohtelua allergioideni takia. Allergia on siitä vekkuli tauti, että vaikka itse oire on todellinen ja fyysinen, se on myös mahdollista saada itselleen ihan pelkästään kuvittelemalla. Tästä on tehty mm. sellainen tutkimus, missä on laittettu tekokasveja tilaan, johon on viety ko. kasveille allergisoituneita ihmisiä. Ja kappas, iso osa alkaa oireilla heti nähtyään kasvin (vaikka se tekokasvi ei siis oikeasti voisi oireita aiheuttaa). Tämä ei tietysti poista sitä tosiasiaa, että moni asia aiheuttaa ihan fysiologisestikin niitä allergiaoireita, ei pelkästään kuvittelemalla. Mutta mikä osuus tuoksuallergikon oireista tulee siitä, että hän haistaa tuoksun ja ajattelee ainakin alitajuisesti että apua kohta on taas oireita, jolloin oireita varmasti tulee? Ja mikä osuus on sitä todellista allergiaa? Veikkaan että moni tuoksuallergikkokaan ei välttämättä ole allerginen ihan kaikille tuoksuille, vaan osalle. Jokaisessa tuoksussa on oma kemiallinen koostumuksensa, ja vain osalle näistä allergisoidutaan, jotkut suuremmalle osalle tuoksuja ja jotkut vain pienelle osalle tuoksuista.

Kuten moni jo vastasikin, kaikista tuoksuista allergisoituva on väärässä työpaikassa, jos on työssä, jossa ei millään voi valita asiakkaitaan ja heidän käyttämiään tuoksuja. Ei myöskään työkavereitaan voi vaatia muuttamaan koko elämäänsä hajusteettomaksi, ellei olla töissä allergiapäiväkodissa. Työkaverit ja kunkin hoitolapsen perhe saa käyttää juuri niitä pesuaineita, joita haluaa käyttää. Moni fyysinen vamma estää tiettyjen ammattien harjoittamisen ja siihen pitää vaan sopeutua. Ei puolisokeasta tule lentäjää, eikä pienikokoisesta heikosta naisesta palomiestä, se on voi voi ja pitää etsiä sellainen ammatti, johon itse soveltuu.

Moni käski pesemään kovemmissa lämpötiloissa vaatteensa, jos ne eivät tule raikkaiksi muuten. Suuri osa vaatteista vaan sisältää elastaania tms., joka ei kestä jatkuvaa pesua korkeissa lämpötiloissa. Ei se vaate usein heti mene pilalle, mutta ei myöskään kestä joustavana niin kauan kuin oikeissa lämpötiloissa pestynä kestäisi.

Itse seurustelin joskus aikoinaan atoopikon kanssa, ja hänen takiaan käytin hajusteettomia pesuaineita. Ja kyllä, minusta ne vaatteet haisivat lähinnä yrjölle ja parhaimmillaankin tunkkaisille. Tykkään käyttää miedosti hajustettua pesuainetta, jonka käytön jälkeen vaatteet eivät varsinaisesti tuoksu miltään muulta kuin raikkaalta. Enkä todella kenenkään työkaverin takia alkaisi käyttää pesuaineita, joilla vaatteistani ei tulisi raikkaita.
 
hekoheko
Alkuperäinen kirjoittaja allergikko myös;30668529:
Moni käski pesemään kovemmissa lämpötiloissa vaatteensa, jos ne eivät tule raikkaiksi muuten. Suuri osa vaatteista vaan sisältää elastaania tms., joka ei kestä jatkuvaa pesua korkeissa lämpötiloissa. Ei se vaate usein heti mene pilalle, mutta ei myöskään kestä joustavana niin kauan kuin oikeissa lämpötiloissa pestynä kestäisi.

Itse seurustelin joskus aikoinaan atoopikon kanssa, ja hänen takiaan käytin hajusteettomia pesuaineita. Ja kyllä, minusta ne vaatteet haisivat lähinnä yrjölle ja parhaimmillaankin tunkkaisille. Tykkään käyttää miedosti hajustettua pesuainetta, jonka käytön jälkeen vaatteet eivät varsinaisesti tuoksu miltään muulta kuin raikkaalta. Enkä todella kenenkään työkaverin takia alkaisi käyttää pesuaineita, joilla vaatteistani ei tulisi raikkaita.
:D kyllä sulla on sit jo pesukoneessa taikka vaatteiden kuivauspaikassa/tyylissä vikaa, jos vaatteet tuoksuu yrjölle ilman hajustettuja pesuaineita jotka siis teillä PEITTÄÄ sen yrjön hajun. Hajustamaton pesuaine haihtuu kyllä huuhtelussa siihen malliin, ettei siitä mitään hajua vaatteeseen jää kun se vielä siitä kuivuu ilmavasti.

Mutta sehän onkin ihan tutkittu juttu, että ihmiset pesukoneet on täynnä paskaa ja likaa kun ei niitä osata huoltaa eikä pyykkiä pestä oikein. Päälle kaikki vanhat talot jossa ei ole kunnon ilmastointia niin :X ihmekös jos pyykki haisee pahalle ilman sitä keinotekosta myrkkyhajua.
 
endis
Kyllähän moni muukin saattaa joutua miettimään ammatinvalintaa omien rajoitusten mukaan. Esim vakavasti kala-allerginen ei nyt varmaan edes voi opiskella kokiksi. Ja mielestäni siinä nyt ei ole mitään syrjintään. Koska eihän nyt esim koulun ruokalistaa voi kalaa poistaa kun sinne hakeutunut vakavasti kala-allerginen töihin.

Tietyt sairaudet estää lentämisen ja toiset rekkakortin. Sitä se elämä on. Tämäkin henkilö on varmasti tiennyt, että asiakkaitaan ei voi valita. Joku sairaala nyt saattaisi olla lähärille vähemmän tuoksuva paikka kuin päiväkoti.
Totta, mutta koska perustuslaki lähtee siitä, että kaikille on taattava yhdenmukaiset mahdollisuudet menestyä, niin tällöin kala-allergikon (tai minkä tahansa muun) näkökulman huomioonottamattomuus on syrjintää. Eli ainoa oikea tapa olisi siis esimerkkitapauksessa olla paistamatta kalaa niissä tiloissa, joissa allergikkoja on. Sama pätee mielestäni mihin tahansa muuhun allergiaan, kuten hajusteyliherkkyyteen. Hajusteet ovat kuitenkin täysin turhia, ihmisen työpanos ei.
 
endis
Todella outoa, jos hajusteettomalla pyykinpesuaineella pestyt vaatteet alkavat haista - sitten on vika ihan jossain muussa kuin pesuaineessa.
Ihmiset eivät tajua bakterologiasta tuon taivaallista: oli pesuaine mikä hyvänsä, niin alle 60 asteen pesussa bakteerit vain lisääntyvät, ja niistä se haju tulee (kuolleista bakteereista ja bakteereiden erittämistä entsyymeistä). Kun heität kakkaiset alkkarit pesukoneeseen muiden vaatteiden sekaan, tulet "fermentoineeksi" kakkavelliä, joka on kaikissa kuiduissa. Kun kuidut kostuvat hiestä, alkaa bakteerit jakaantua villisti ja siitäpä se soppa tuleekin. Toki hajusteilla voi asiaa peittää, mutta bakteerien jakautumiselle niistä ei ole mitään haittaa.
 
"paula"
Mulle ei tule eläimistä mitään allergista reaktiota, mutta ruokahöyryt oksettaa ja äkkiä täytyy päästä pois, ulos!

Endikselle kiitos hyvästä salostuksesta:)

Mulla on tapana vielä silittää kaikki tynyliinat ja pyyheliinat, koska ne vaanovat ihania sen jälkeen:)

Nyt on vaan kaikki keikahtanut nurinpäin...

Miksi muuten niin monissa lääkevalmisteissa lukee vasta-aiheena tai muussa yhteydessä, ettei crohnin tautiselle:
http://spc.fimea.fi/indox/nam/humspc.jsp?nimi=&luvanhaltija=&myyntilupanro=&atc=&freetext=&vaikuttavat=&muoto=&haitta=&kaytto=&vasta=crohnin&x=0&y=0

Crohnikothan saattavat voida oikein hyvin, kunnes jossakin vahingossa joutuvat nielemään askorbiinihappoa tai maissivalmistetta, jotain dekstroosia, minkä alkuperää ei edes evira pysty selvittämään saati levävalmistetta, jossa on ylenmäärin jodia. Esimerkiksi povidonia ei saa koskaan niellä ja sitä kuitenkin on lääkkeissä. Pesuaineissa olevan natriumlauryylisulfaatin käyttöturvallisuustiedotteen turvallisuusluokitus on muuttunut aikoja sitten, mutta niin vain sitä on hirvittävän monissa lääkkeissä:-(

http://spc.fimea.fi/indox/nam/humspc.jsp?nimi=&luvanhaltija=&myyntilupanro=&atc=&freetext=&vaikuttavat=&muoto=&haitta=&kaytto=&vasta=crohnin&x=0&y=0

Vesihohtoveden lämpötila täytyy olla yli 60 astetta just siksi, mitä endis selitti. Jos joku ei laske sitä hanaa kylmäksi, saa varmasti aika kestäviä pöpöjä elimistöön. Muistan vuosien takaa pikkulikan, joka ei uskonut, kun kielsin tekemästä kaakaon hanaveteen... No, virtsatietulehduskierrehän sillä oli ties kuinka kauan:-(
 
vieras---
Tuli vaan mieleen, että eikö lasten vaatteiden hajustetut pesuaineet häiritse kyseistä hoitajaa? Vai häiritseekö vain työkavereiden? Jos on niin allerginen kuin väittää, ei pystyisi työskentelemään lasten kanssa, koska varmasti usealla lapsella on ryhmässä pesty hajustetuilla pesuaineilla vaatteet. Yliherkkänä hajuisteille ja moniallergisena kyllä tiedän, mitä elo on allergisena, mutta ei tulis mieleenkaan vaatia, että muut pesee hajusteettomilla pesuaineilla vaatteensa tai ettei saisi käyttää hajustettuja dödöjä tai hajuvesi. Voimakkaasti löyhkäävästöä hajuvedesta, voisin paljon yhdessä työskentelevältä kohteliaasti pyytää, voisiko vähentää hajuveden käyttöä, mutta tosi harvoin ihmiset niin paljon käyttävät.
 
hajusteet
myrkyllisiö,ne pitäisi vaihtaa myrkyttömiin.yhden allergia alan yhdistyksen työntekijällä oli hajuvettä ja musta oli tosi outoa että tollaseen paikkaan töihin tullut ei voinut hajuvedestä luopua kun asiakkaat oli astmaatikkoja
 

Yhteistyössä