Mä en tajua, miksi lapsille syötetään niin paljon perunaa

  • Viestiketjun aloittaja ruokailija
  • Ensimmäinen viesti
ruokailija
Miksi ihmeessä lapsille joka päivä annetaan joko perunaa tai riisiä?
Mun omasta mielestä niitä annetaan vain se takia, että niitä saa halvalla kaupasta.

Peruna täyttää maha kuten riisi, mutta niiden ravintoarvot on lähes nollassa.
 
Ruokahommissa aina unohdetaan tuotteiden yhteisvaikutus. Peruna yksistään on huono valinta kuten on monet muutkin tuotteet mutta yhdessä oikeiden raaka-aineiden kanssa siitä tuleekin hyvä vaihtoehto. Tosin näistä ei kannata kiistellä kun perunaa on kuitenkin syöty vuosisatoja ja yksistään peruna nyt ei ole hautaan ihmistä vienyt.
Jokainen valitkoon lautaselle miten haluaa, vai mitä? Ja mitä hintaan tulee niin perunoita on eri hintaisia, osa halpaa ja osa ei. Lantut ja bataatit saa melkeinpä samaan hintaan jos tykkää ja porkkana taitaa olla halvempaakin kuin peruna.
 
Viimeksi muokattu:
ap.
Ruokahommissa aina unohdetaan tuotteiden yhteisvaikutus. Peruna yksistään on huono valinta kuten on monet muutkin tuotteet mutta yhdessä oikeiden raaka-aineiden kanssa siitä tuleekin hyvä vaihtoehto.

Mitä hyvää perunan syönnissä on? Oikeasti peruna on pelkästään halpa korvikeruoka nykyään, joka täyttää mahan, mutta ei tarjoa mitään ravintoa.
 
ap.
Alkuperäinen kirjoittaja määä;29830156:
Kyllä peruna nuo muut lisukehötöt voittaa, ja on sitä paitsi melkoisen ekoa lähiruokaa, ei hirveästi tarvitse käsitellä ja kuskata ties mistä asti.
Peruna on lähes 100% pelkkää tärkkelystä. Onko se siis terveellistä?
 
ap.
Peruna on todella ravintorikas tuote.
"Perunassa on vain niukasti muita aineita kuin tärkkelystä, jota on noin 15 prosenttia, ja vettä, jota on lähes 80 prosenttia perunan painosta. Perunan tärkkelys hajoaa heti nauttimisen jälkeen glukoosiksi eli rypälesokeriksi. Peruna nostaa verensokeria jopa nopeammin kuin sokeri. Perunasta tulee paljon energiaa, josta suomalaisilla ei ole pulaa.
Perunassa on useimpia välttämättömiä ja hyödyllisiä ravintoaineita hyvin niukasti. "

farmakologian emeritusprofessori
Heikki Karppanen
 
ekologia
Mitä hyvää perunan syönnissä on? Oikeasti peruna on pelkästään halpa korvikeruoka nykyään, joka täyttää mahan, mutta ei tarjoa mitään ravintoa.
Ennenkin on perunaa syöty. Se on paljon ekologisempaa kuin riisi tai maailmalta talvella lennätetty peprika, kesäkurpitsa jne. Jos syöt lisukkeena kotimaisia juureksia läpi talven niin ok. Peruna on perinteisesti ollut yksi parhaista c vitaminin lähteistä menneinä aikoina, kun appelsiinia yms ei lennätetty Suomeen ja kun vitamiinejä ei vielä purkissa myyty. Jos syöt perunasi kuorineen saat vielä kuituakin. Ei siis ollenkaan niin paha raaka-aine.
 
Mitä hyvää perunan syönnissä on? Oikeasti peruna on pelkästään halpa korvikeruoka nykyään, joka täyttää mahan, mutta ei tarjoa mitään ravintoa.
Ruoan kuuluukin täyttää vatsan vai mitä? Meille peruna on ihan sama lisuke kuin on kaikki muukin salaatista bataattiin. Ja kyllä vain yhteisvaikutuksessa ravintoarvot muuttuvat. Ei kukaan perunaa paljaaltaan syö. Toki hihhulit sitä tekee, että syövät kaikki erikseen mutta meillä syödään sopivasti kaikkea ja näin olemme saaneet hyvin kaikki tarvitsemamme ravintoaineet hyvin. Ja sen tiedän siitä, että käyn kolmen kuukauden välein verikokeissa sairauteni vuoksi ja minulta otetaan laajasti verta koska minulla oli pitkään varastot tyhjinä.
 
Peruna sisältää vähemmän energiaa kuin riisi ja pasta. Keitettynä ja uunissa paahdettuna peruna sopii painoaan tarkkailevankin lautaselle oikein hyvin. Peruna on edelleen varsinkin suomalaisille miehille merkittävä C-vitamiinin lähde. Lisäksi perunasta saa runsaasti kaliumia, joka ylläpitää nestetasapainoa natriumin rinnalla. Merkittäviä perunan ravintoaineita ovat myös magnesium, foolihappo, tiamiini ja B6-vitamiini, jonka puute voi ilmetä ihottumana silmien, nenän ja huulten ympärillä. Perunan on todettu vilkastuttavan ihmisen serotoniini-aineenvaihduntaa, mikä puolestaan virkistää mieltä ja torjuu stressiä.
 
  • Tykkää
Reactions: BootyPeppi
Peruna sisältää vähemmän energiaa kuin riisi ja pasta. Keitettynä ja uunissa paahdettuna peruna sopii painoaan tarkkailevankin lautaselle oikein hyvin. Peruna on edelleen varsinkin suomalaisille miehille merkittävä C-vitamiinin lähde. Lisäksi perunasta saa runsaasti kaliumia, joka ylläpitää nestetasapainoa natriumin rinnalla. Merkittäviä perunan ravintoaineita ovat myös magnesium, foolihappo, tiamiini ja B6-vitamiini, jonka puute voi ilmetä ihottumana silmien, nenän ja huulten ympärillä. Perunan on todettu vilkastuttavan ihmisen serotoniini-aineenvaihduntaa, mikä puolestaan virkistää mieltä ja torjuu stressiä.
Esimerkiksi minulle magnesium on tärkeä sillä ilman sitä levottomat jalat alkaa vaivata.
 
ekologia
"Perunassa on vain niukasti muita aineita kuin tärkkelystä, jota on noin 15 prosenttia, ja vettä, jota on lähes 80 prosenttia perunan painosta. Perunan tärkkelys hajoaa heti nauttimisen jälkeen glukoosiksi eli rypälesokeriksi. Peruna nostaa verensokeria jopa nopeammin kuin sokeri. Perunasta tulee paljon energiaa, josta suomalaisilla ei ole pulaa.
Perunassa on useimpia välttämättömiä ja hyödyllisiä ravintoaineita hyvin niukasti. "

farmakologian emeritusprofessori
Heikki Karppanen
Hahaa, itse väitit että lähes 100% tärkkelystä ja tässä omassa lainauksessasi lukee, että tärkkelystä on 15 %... ;) Olehan tarkkana.
 
  • Tykkää
Reactions: BootyPeppi
ap.
Ennenkin on perunaa syöty. Se on paljon ekologisempaa kuin riisi tai maailmalta talvella lennätetty peprika, kesäkurpitsa jne. Jos syöt lisukkeena kotimaisia juureksia läpi talven niin ok. Peruna on perinteisesti ollut yksi parhaista c vitaminin lähteistä menneinä aikoina, kun appelsiinia yms ei lennätetty Suomeen ja kun vitamiinejä ei vielä purkissa myyty. Jos syöt perunasi kuorineen saat vielä kuituakin. Ei siis ollenkaan niin paha raaka-aine.
Historia ei ole mitään syy, miksi jotakin pitäisi syödä nyt ja tarjota lapsille lähes joka päivä. 50-luvulla lapsille tarjoilitiin tupakkaakin, pitäisikö sitäkin siis tehdä? Perunakin on vaan pahasta, kun yleensä se täyttää 50% lapsen mahasta ja se on tyhjää energiaa. Perunan sijaan pitäisi paikallisesti viljellä muuta (vaikka vihanneksia, niin niidentarjota ja hinta laskisi ja ihmiset söisivät terveellisemmin).

Suomalaiset ovat aivopesty perunaan, höttöruokaan.
 
Muut kasvikset sisältävät paljon enemmän ravintoaineita kuin peruna. Vertailkaapa vaikka parsakaalin ja perunan c-vitamiinipitoisuuksia. Parsakaalissakin on paljon vähemmän kaloreita kuin riisissä tai pastassa. Peruna on helposti korvattavissa ravintoaineista tinkimättä.
 
ekologia
Mitä sinä ap tarjoaisit sen perunan tilalla? Mitä vaille lapsesi jää, jos hän syö 50g perunaa aterialla?
Minä syön perunaa, en päivittäin kyllä mutta tykkään. Syön myös raasteita yms. Pelkällä lihallakaan ei mahaa pidä täyttää, suomalaiset lapset eivät tarvitse niin paljon proteiinia, kun he nykyisin syövät.
 
Mitä sinä ap tarjoaisit sen perunan tilalla? Mitä vaille lapsesi jää, jos hän syö 50g perunaa aterialla?
Minä syön perunaa, en päivittäin kyllä mutta tykkään. Syön myös raasteita yms. Pelkällä lihallakaan ei mahaa pidä täyttää, suomalaiset lapset eivät tarvitse niin paljon proteiinia, kun he nykyisin syövät.
Sinusta siis vaihtoehdot ovat joko peruna tai liha? Minä syöttäisin muksulle kasviksia sen lihan kanssa.
 
ekologia
Mä kysinkin että mitä syötät? Pelkkiä kasviksia, mutta jos ei ole kotimaisia, niin ei talvella kovin ekologista. Mikä perunasta tekee niin huonon kasviksen? Kyllä meillä syödään kasviksiakin (joka aterialla) vaikka perunaa onkin 3-4 kertaa viikossa.
 
ap.
Peruna on edelleen varsinkin suomalaisille miehille merkittävä C-vitamiinin lähde. Lisäksi perunasta saa runsaasti kaliumia, joka ylläpitää nestetasapainoa natriumin rinnalla. Merkittäviä perunan ravintoaineita ovat myös magnesium, foolihappo, tiamiini ja B6-vitamiini, jonka puute voi ilmetä ihottumana silmien, nenän ja huulten ympärillä. Perunan on todettu vilkastuttavan ihmisen serotoniini-aineenvaihduntaa, mikä puolestaan virkistää mieltä ja torjuu stressiä.
Aika jännää väittää tälläistä, kun kuitenkin jokainen tietää, että c-vitamiini tuhoutuu lämmitettäessä. Raakanako ne miehet vetää sitä perunaa?
Perunassa on aivan minimaalisesti mitään ravintoaineita. Esim vaikka magnesiumia on enemmän valkoisessa höttöpastassa.
 
gghh
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=28955&lang=fi
En tiedä toimiiko linkki, mut Fineli, peruna, keitetty, suolaton.

Jaa ei tuo minusta nii huonolle vaikuta. Itsekin olemme lisänneet perunan syöntiä viime aikoina. Ihmettelen, miksi "yleinen mielipide" on tällä hetkellä se, että kaikkia muita juureksia ja kasviksia saa syödä, mutta ei perunaa.

Nimimerkillä kaikkea sekaisin
 
  • Tykkää
Reactions: BootyPeppi
Sinusta siis vaihtoehdot ovat joko peruna tai liha? Minä syöttäisin muksulle kasviksia sen lihan kanssa.
Niin meilläkin mutta syödään myös perunaa. Miksi? Koska se on hyvää, varsinkin Rosamundaperuna. Parhaimmat rakenneaineet saa vaihdellen ja käyttäen kaikkea. Kyllä kroppa tietää mikä sille on hyväksi. On kurjaa jos aletaan siihen, että jos sinä syöt parunaa teet väärin. Kun jokainen tekee valintansa ja loppupeleissä ollaan siinä, että kaikki tekevät väärin. Ei järkeä.
 

Yhteistyössä