no mitä ne keinot on, joilla saatte lapset maistamaan? Kun mainittiin, että pitää olla keppiä ja porkkanaa..
Ensin kerrot ja perustelet miksi on tärkeää syödä monipuolisesti, miten tärkeää on lapsen kasvuvaiheessa syödä riittävästi ja hyvin jotta kasvaa, pystyy leikkimään jne. Ja laskeudut lapsen tasolle, otat katsekontaktin ja sanot rauhallisesti että et ole ennen lopettanut ruokailua ennen kuin olet syönyt vaikka 3 tomaattipalaa tai lihapalaa/perunapalaa. Jos lapsi ei syö ja on lähdössä, otat kiinni ja sanot että nyt ei auta muu kuin syödä tai sitten lapsi joutuu jäähylle. Tässä vaiheessa voi tuntua liioittelulta pistää jäähylle mutta se on sen arvoista!! Lapsi huomaa että pidät kiinni rajoista ja olet tosissasi. Eli ensin positiivisesti rohkaiset ja kannustat, viimeiseksi asetat rangaistuksen.no mitä ne keinot on, joilla saatte lapset maistamaan? Kun mainittiin, että pitää olla keppiä ja porkkanaa..
Hanki nyt ensin niitä lapsia, niin jutellaan sitten lisää tästä(kin) aiheesta...Mä oon huomannut että nirsojen lapsien kanssa pitää käyttää hieman keppiä ja porkkanaa, eikä antaa heti periksi. Itse pidän tärkeänä, että lapsi oppii syömään terveellisesti ja jos vaikka kasviksia ei rohkaista syömään, niin helposti lapsi nälkäisenä hotkii vain lihat ja pastan ja jättää kasvikset. Se palkitsee kun lapsi huomaa, että ahaa kurkku on oikeastaan tosi raikasta ja hyvää, se vaan vaatii maistamiskertoja! Ei anneta periksi Oon aika rento kasvattaja paitsi ruokailun suhteen en päästä nirsoa lasta kuin koiraa veräjästä, se olisi karhunpalvelus.
Okei, käyttääkö muutkin tällaista jäähyrangaistusta tässä tilanteessa? Meillä on kyllä jäähy käytössä muissa tilanteissa (ei ruokailussa) mutta jotenkin oon senkin mieltänyt pakkosyöttämiseksi, että väkisin pitää maistaa kaikkea. Vai siis onko tarkotuksena, että vaan esim. yhtä/kahta juttua maistaa?Ensin kerrot ja perustelet miksi on tärkeää syödä monipuolisesti, miten tärkeää on lapsen kasvuvaiheessa syödä riittävästi ja hyvin jotta kasvaa, pystyy leikkimään jne. Ja laskeudut lapsen tasolle, otat katsekontaktin ja sanot rauhallisesti että et ole ennen lopettanut ruokailua ennen kuin olet syönyt vaikka 3 tomaattipalaa tai lihapalaa/perunapalaa. Jos lapsi ei syö ja on lähdössä, otat kiinni ja sanot että nyt ei auta muu kuin syödä tai sitten lapsi joutuu jäähylle. Tässä vaiheessa voi tuntua liioittelulta pistää jäähylle mutta se on sen arvoista!! Lapsi huomaa että pidät kiinni rajoista ja olet tosissasi. Eli ensin positiivisesti rohkaiset ja kannustat, viimeiseksi asetat rangaistuksen.
Juu pakkosyöttämistä se ei ole, koska lapselle annetaan mahdollisuuksia maistaa vain vähän ja jos muuten syö hyvin niin mielestäni tuota ei tarvitse käyttää. Silloin kun lapsi syö kovin yksipuolisesti tai liian vähän niin se on tarpeen, mutta satunnainen ruokahaluttomuus tai joku inhokkiruoka (joka löytyy varmaan jokaiselta) on tietysti ok.Okei, käyttääkö muutkin tällaista jäähyrangaistusta tässä tilanteessa? Meillä on kyllä jäähy käytössä muissa tilanteissa (ei ruokailussa) mutta jotenkin oon senkin mieltänyt pakkosyöttämiseksi, että väkisin pitää maistaa kaikkea. Vai siis onko tarkotuksena, että vaan esim. yhtä/kahta juttua maistaa?
Jossain vaiheessa yritettiinkin rangaistusta antaa mutta ei se ollut johdonmukaista, kun mä epäröin kovasti onko se nyt järkevää. Eihän se sitten tietenkään auttanutkaa.
EI jäähytystä tai rankaisua, jos lapsi ei syö! Ei missään tapauksessa. En tiedä mitä oppeja Happygirl noudattaa, mutta työskentelen itse päiväkodin johtajana, ja kaikki viralliset nykysuositukset ovat sitä mieltä, että ruokailuun ei saa liittää rankaisemista. Varhaiskasvatussuunnitelmassa ehdottomasti kielletään pakottaminen, myös pöydässä istuttamalla tai rankaisemalla.Okei, käyttääkö muutkin tällaista jäähyrangaistusta tässä tilanteessa? Meillä on kyllä jäähy käytössä muissa tilanteissa (ei ruokailussa) mutta jotenkin oon senkin mieltänyt pakkosyöttämiseksi, että väkisin pitää maistaa kaikkea. Vai siis onko tarkotuksena, että vaan esim. yhtä/kahta juttua maistaa?
Jossain vaiheessa yritettiinkin rangaistusta antaa mutta ei se ollut johdonmukaista, kun mä epäröin kovasti onko se nyt järkevää. Eihän se sitten tietenkään auttanutkaa.
No ei kyllä käytetä jäähyä ruokailussa :-O Pakottamistahan se on.Okei, käyttääkö muutkin tällaista jäähyrangaistusta tässä tilanteessa? Meillä on kyllä jäähy käytössä muissa tilanteissa (ei ruokailussa) mutta jotenkin oon senkin mieltänyt pakkosyöttämiseksi, että väkisin pitää maistaa kaikkea. Vai siis onko tarkotuksena, että vaan esim. yhtä/kahta juttua maistaa?
Jossain vaiheessa yritettiinkin rangaistusta antaa mutta ei se ollut johdonmukaista, kun mä epäröin kovasti onko se nyt järkevää. Eihän se sitten tietenkään auttanutkaa.
Päiväkodissa on varmasti eri käytännöt, mutta itse työskentelen lastenkodissa jossa me ammattikasvattajat ollaan huoltajia. Meillä on vastuu siitä, että lapsi oppii syömään monipuolisesti ja riittävästi jolloin on lapsen etu, että sopiva rangaistusmenetelmä otetaan käyttöön mikäli rohkaisut, aika ja muut keinot eivät auta. Sama vastuu ja rooli on vanhemmilla. Mielestäni on karhunpalvelus lapselle antaa heti periksi, eikä suostutella ja asettaa rajoja.EI jäähytystä tai rankaisua, jos lapsi ei syö! Ei missään tapauksessa. En tiedä mitä oppeja Happygirl noudattaa, mutta työskentelen itse päiväkodin johtajana, ja kaikki viralliset nykysuositukset ovat sitä mieltä, että ruokailuun ei saa liittää rankaisemista. Varhaiskasvatussuunnitelmassa ehdottomasti kielletään pakottaminen, myös pöydässä istuttamalla tai rankaisemalla.
Tällaiset keinot voivat johtaa ongelmalliseen syömiskäyttäytymiseen. Kyllä meilläkin lähtökohtana on se, että kaikkea maistetaan, mutta jos lapsi ei maista niin maista. Mieluummin porkkanalla, esimerkiksi yhdellä ruokarajoitteisella lapsella on käytössä tarravihko, johon saa tarran aina kun maistoi kaikkea.
Miten mulla on sellainen käsitys että opiskelet vielä? Mikäs olikaan sun ammattisi tällä hetkellä?Päiväkodissa on varmasti eri käytännöt, mutta itse työskentelen lastenkodissa jossa me ammattikasvattajat ollaan huoltajia. Meillä on vastuu siitä, että lapsi oppii syömään monipuolisesti ja riittävästi jolloin on lapsen etu, että sopiva rangaistusmenetelmä otetaan käyttöön mikäli rohkaisut, aika ja muut keinot eivät auta. Sama vastuu ja rooli on vanhemmilla. Mielestäni on karhunpalvelus lapselle antaa heti periksi, eikä suostutella ja asettaa rajoja.
Puhumalla, aika hyvin nää ymmärtää perusteluja. Joskus olen kertonut, mitä jälkkäriä reippaat syöjät saa, tai on saanut itse valita seuraavan päivän ruuan omien herkkuruokien joukosta.no mitä ne keinot on, joilla saatte lapset maistamaan? Kun mainittiin, että pitää olla keppiä ja porkkanaa..
Edelleenkin - kyseinen keino VAIN silloin kun lapsi kieltäytyy toistuvasti esimerkiksi syömästä kasviksia tai ei syö yksinkertaisesti riittävästi. Jäähy ei vahingoita lasta jos/kun sitä käytetään oikein eli jäähy ei ole liian pitkä, epätarkoituksenmukainen eikä se tule liian herkästi.Ja en kyllä muuten ikinä missään tilanteessa voisi kuvitella rankaisevani lasta jäähyllä tai millään muullakaan, jos hän ei tahdo syödä!
Niin opiskelenkin, mutta me opiskelijat ollaan silti aika usein töissä jos olet sattunut huomaamaan.Miten mulla on sellainen käsitys että opiskelet vielä? Mikäs olikaan sun ammattisi tällä hetkellä?
Juuri näin... päiväkodissa aivan eri käytäntö kuin lastenkodissa... päiväkodissa hoitajilta on otettu juuri tuota kasvatuksellista puolta pois, kun taas lastenkodissa tuo kasvatuksellinen rooli on hoitajalla pakko olla...Päiväkodissa on varmasti eri käytännöt, mutta itse työskentelen lastenkodissa jossa me ammattikasvattajat ollaan huoltajia. Meillä on vastuu siitä, että lapsi oppii syömään monipuolisesti ja riittävästi jolloin on lapsen etu, että sopiva rangaistusmenetelmä otetaan käyttöön mikäli rohkaisut, aika ja muut keinot eivät auta. Sama vastuu ja rooli on vanhemmilla. Mielestäni on karhunpalvelus lapselle antaa heti periksi, eikä suostutella ja asettaa rajoja.
Päiväkodin käytännöt pohjaavat ravitsemusterapeuttien ja muiden asiantuntijoiden nykysuosituksiin aiheesta, ja samaa linjaa suositellaan kyllä myös vanhemmille.Päiväkodissa on varmasti eri käytännöt, mutta itse työskentelen lastenkodissa jossa me ammattikasvattajat ollaan huoltajia. Meillä on vastuu siitä, että lapsi oppii syömään monipuolisesti ja riittävästi jolloin on lapsen etu, että sopiva rangaistusmenetelmä otetaan käyttöön mikäli rohkaisut, aika ja muut keinot eivät auta. Sama vastuu ja rooli on vanhemmilla. Mielestäni on karhunpalvelus lapselle antaa heti periksi, eikä suostutella ja asettaa rajoja.
Voi ystävä pieni kun aikuisen tehtävä ja vastuu on huolehtia, että lapsi saa esimerkiksi riittävästi unta. Aikuisen tehtävä on myös huolehtia turvallisuudesta, perushoidosta jne. Jos lapsi kieltäytyy ko. asioista eikä myönteinen kannustus auta ja tuota tulosta, on nimenomaan rakkautta ja välittämistä huolehtia toisella tavalla, että lapsi oppii ymmärtämään parhaansa. Se ei ole traumatisoivaa.Lisään vielä, että olen työni puolesta keskustellut yliopistosairaalan lasten ravitsemusasioihin perehtyneen lääkärin kanssa, joka hoitaa paljon hyvin ruokarajoitteisia lapsia. Hän oli ehdottomasti kaikkea pakottamista vastaan. Myönteisellä, kehuilla, kannustimilla, niillä pitää edetä.
Happygirl, toivottavasti et ainakaan työssäsi käytä em. keinoja. Noilla lapsilla on ihan riittävästi traumoja omasta takaa, ettei lisukkeeksi tarvita haasteita syömisen kanssa.
Meinaan vaan kun sanoit itseäsi tuolla ammattikasvattajaksi...Niin opiskelenkin, mutta me opiskelijat ollaan silti aika usein töissä jos olet sattunut huomaamaan.
Juurikin näin.Juuri näin... päiväkodissa aivan eri käytäntö kuin lastenkodissa... päiväkodissa hoitajilta on otettu juuri tuota kasvatuksellista puolta pois, kun taas lastenkodissa tuo kasvatuksellinen rooli on hoitajalla pakko olla...
Mielestäni jokaisen vanhemman pitäisi ottaa vastuu lapsensa ruokailusta. Ainahan se on helppo mennä sieltä, mistä aita matalin, mutta se ei kannata. Helpottaa kummasti elämää, hoitoarkea ja kouluaikaakin kun on totutettu pienestä pitäen monipuoliseen ruokaan. Jokainen perhe tekee kuitenkin parhaaksi näkemällään tavalla... ja vaikea se on totuttaa lasta johonkin jos vanhemmatkaan eivät ole tottuneet.
Veikkaan, että rangaistusmenetelmänä voisi olla esim jälkiruuan tarjoamatta jättäminen, jos ei ole maistanut tietyn/sovitun verran/yhtään.. En usko, että Happygirl tarkoitti noilla menetelmillä mitään lepositeitä ja pakkosyöttöä