Olisivat vaan pitäneet kiinni päätöksestään.... Varmaan saan moukarilla päähäni mutta miksi lasten pitää olla päiväkodissa jos toinen vanhemmista on kotona.
Et saa moukarilla päähän ja sellaisiakin ihmisiä on, jotka eivät tajua, että sen lapsen olisi parempi olla kotona kun siellä päikyssä. Toinen vanhempi on kotona usein syystä. Esimerkiksi jos olet työtön, sinun on otettava työ vastaan. Jos olet ulkomaanmatkalla ja soittelevat töihin, vievät tukesi, koska et ole valmis ottamaan töitä (ulkomaanmatkoista ei siis saa kertoa). Jotkut tekevät vielä vuokratöitä, jollon voi olla pitkiäkin taukoja, kun töitä ei ole. Subjektiivinen hoito-oikeus aloitettiin työttömien takia. Heidän oli niin vaikea työllistyä, kun lasten hoidon saa vasta 2 viikon päästä ja moni työnantaja ottaa mieluummin jonkun nopeammin töihin pääsevän. Tämä hoitopaikka voi olla myös toisella puolella kaupunkia, jollon lapsi voi pahimmillaan joutua 10 tunnin hoitopäivään. Tämän vuoksi työttömien lapset ovat ylipäätään hoidossa, heidän on pakko. Sitten on työkkärin tapaamiset, haastattelut, paikan päällä työn etsintä, hakemusten lähettely kotona, paikkoihin soittelu. Jos hankkisit aina lastenhoitajan vaikka MLL:ltä, se veisi niin tuhottomasti rahaa, ettei edes kannattaisi etsiä töitä. TIetysti on niitä lorvijoita, joilla ei ole tarkoitustakaan mennä töihin eivätkä siellä kotona tee yhtään mitään. Monella toki ne lapset on sillon kotona ja toivotaan, ettei se työkkäri soittele, että tuletko töihin tai koulutukseen. Itse sain kerran viikon varoitusajalla koulutukseen menokäskyn. KOulutuksen kesto oli jotain viikko-kaksi, mutta jos en olisi mennyt, olisi rahat lähteneet. Minulta myös työkkärissä kysyttiin useasti, onko lapsille varmasti nyt hoitopaikka.
Sitten näistä äideistä, jotka ovat vauvan kanssa kotona. Koliikkilapsi, lapsi nukkuu max 30 min yölläkin, muuten huutaa. äiti kävelee sumussa kotona ja on masentunut. Lapsen kannalta olisi parasta olla hoidossa edes välillä, jotta äiti jaksaisi paremmin ja lapsella olisi seuraa, eikä se huutava pikkusisko ja väsynyt äiti.
JOtkut työttömät tai äitiyslomalaiset myös opiskelevat, ihan uratavoitteisesti, ei mitenkään harrastusluenteisesti. Jotkut lukevat pääsykokeisiin, kun lasten kanssa se on helpompaa kun että olisi töissä aamuopäivät ja illat lasten kanssa ja olisi aina ne aikaiset aamuherätykset. Pääsevät sitten suoraan koulunpenkille vaikka yliopistoon, kun lapset ovat riittävän vanhoja hoitoon. Myös moni yliopisto tai amk opiskelija tekee lapsen kesken koulutuksen ja olisi toki myös hyvä jos välillä vähän jotain opintoja suorittaisi siinä sivussa. Tämä on paljon helpompaa, jos on vaan se vauva kotona, joka nukkuu aika paljon ja saa vielä nukkuakin pitkään jos tulee luettua myöhään. Tietysti kaikki vauvat eivät anna nukkua.
Sitten on ne, joilla on jotain ongelmia mielen kanssa, kuten masennusta, burn outtia tai muuta. Moni ei halua leimautua varsinkaan näiden viimeaikaisten sossutätien takia ja haluaisi ihan rauhassa viedä ne lapset hoitoon ja yrittää parantua. Toki jos haluaa tästä päiväkotiin ilmoittaa, niin saa kyllä lapset hoitoon vaikka mikä laki olisi, mutta nimenomaan tämä leimautuminen on se mitä ei haluta ja sitten ollaan mieluummin kotona masentuneina niiden lasten kanssa. Ei jakseta ulkoilla, ei tehdä ruokaa, lapset syövät itse jääkaapista. Nämä ovat näitä äärimmäisiä tapauksia, joita toivon, ettei paljoa ole.
Sitten on myös esimerkiksi miehiä, jotka jäävät työttömäksi eivätkä edes osaa olla lasten kanssa. Heille ei ole tullut mieleenkään, että voisivat puolipäivää olla lasten kanssa kotona, käydä puistoissa, valmistaa niille ruokaa ja muuta. Ovat tottuneet siihen, että äitiemo hoitaa ja yllättyvät kun jäävät työttömäksi, että mitäs nyt. Voisin väittää, että näitä miehiä on, eikä mitään vähän. Toki heillä muitakin syitä viedä ne lapset hoitoon eli nuo mitä ylempänä työttömyydestä sanoin. Kaikenlaisia vapaaehtoisia koulutuksiakin on työttömille.
Tässä nyt esimerkiksi syitä, minkä takia päivähoito kotona oleville on hyvä.