Miksi se noin 120-neliöinen ok-talo on muka pieni?!

  • Viestiketjun aloittaja Varpukka
  • Ensimmäinen viesti
-lj
Maalämpöjärjestelmä on nimenomaan tuollainen pumppu. :D
Jep on maalämpö kyllä pumppu, mutta sitäpä et saakaan muuten kuin erikseen ostamalla älvariin. Älvari on suoralla sähköllä tai poistolämpöpumpulla lämpiävä. Tällä PILPillä ei ole juuri tekemistä maalämmön kanssa noin energiataloudellisesti ajateltuna vaikka periaatteessa samaa kompressoi-ideaa edustavatkin.
 
eieiei
Kai mä nyt helvetti tiedän mikä maalämpö on, kun meillä se on. Ilmalämpöpumppuhan on yksi ratkaisu, mutta jos talo on isompi niin se pumpun nimi oli toinen. Olisko se voinut olla joku poisilmalämpöpumppu tms.
 
eieieie
Olisko se voinut olla tämä

Poistoilmalämpöpumppu
Poistoilmalämpöpumppu ottaa lämmitysenergiaa talosta poistettavasta ilmasta. Pumppu siirtää lämmön tuloilmaan, lämpimään käyttöveteen tai vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Poistoilmalämpöpumpulla voidaan myös viilentää sisäilmaa.

Järjestelmä vaatii, että ilmaa vaihdetaan aina riittävästi (0,5 kertaa talon ilmatilavuus tunnissa). Parhaimmillaan poistoilmalämpöpumppu on matalaenergia- ja passiivitalossa. Poistoilmalämpöpumpun hankinta on kannattavinta kun sisätilavuus on suuri suhteessa lämmitystehon tarpeeseen nähden.

Poistoilmalämpöpumpulla saavutetaan noin 40 prosentin ostoenergian säästö verrattuna suoraan sähkölämmitykseen. Poistoilmalämpöpumpun investointikustannus uuteen pientaloon on useimmiten noin 6 000-13 000€.


Poistoilmalämpöpumppu korvaa myös ilmanvaihtokoneen
Poistoilmalämpöpumppu huolehtii talon huonetilojen lämmityksen lisäksi ilmanvaihdosta ja lämpimän käyttöveden tuottamisesta. Koska lämmönlähteenä on aina talon noin 21-asteinen sisäilma, poistoilmalämpöpumppu tuottaa lämpöä vuodenajasta ja ulkolämpötilasta riippumatta vakioteholla, yleensä noin 2-4 kW.

Mitä kylmemmäksi jäteilma kyetään jäähdyttämään, sitä korkeampai lämpökerroin laitteella saadaan. Parhailla laitteilla saavutetaan -15 C° -asteinen jäteilman lämpötila. Poistoilmalämpöpumppu poistaa ilmanvaihtolaitteen tavoin ilmaa myös talon kosteista tiloista.
 
-klm
Kai mä nyt helvetti tiedän mikä maalämpö on, kun meillä se on. Ilmalämpöpumppuhan on yksi ratkaisu, mutta jos talo on isompi niin se pumpun nimi oli toinen. Olisko se voinut olla joku poisilmalämpöpumppu tms.
Et näytä tietävän:
- Maalämpö kerää energiaa maasta keruupiirillä ja tämä lämmitetty neste kompressoidaan, jolloinka kerätty energia voidaan siirtää lämmitykseen ja käyttöveteen.

- Poistoilmalämpöpumppu (Älväri käyttää) aka PILP taas ottaa energiaa tlosta poistuvasta ilmasta. Käytännössä taloa lämmitetään sähköllä tms. ja PILP ottaa talteen kompressoritekniikalla jäteilmasta lämpöä. Vastaa tavallisen talon ilmanvaihtokonetta, mutta on tehokkaampi. Vaatii siis lisäksi sähkölämmityksen tai erillisen sähkövastuksen PILPiin (=sähkölämmitys)

- Ilmalämpöpumppu ottaa talon ulkopuolisesta ilmasta energiaa kompressoimalla. Toimii parhaiten silloin kun ilman läpötila on plussan puolella. Pakkasellakin saadaan energiaa, mutta ei kovin paljoa. -10-15C jälkeen ei saada enää lämmitysenegiaa ILP:llä. Tämä ei ole lämmitysjärjestelmä, vaatii siis jonkin erillisen lämmänlähteen kuten sähkölämmityksen.

Eli summa summarum maalämpö on ainoa noista, joka kattaa koko talon energiatarpeen. PILP ja ILP vaativat jonkin lämmitysjärjestelmän toimiakseen.
 
eieieie
Kyllä minä tiedän mikä on maalämpö. Erittäin hyvin. Pointtini oli se, että en nyt suinkaan sekoittanut "pumppua" maalämpöpumppuun, vaan puhuin alun alkaen ERI LÄMMITYSJÄRJESTELMÄSTÄ johon kuului myös pumppu, mutta en muistanut mikä se oli. Ilmeisesti sitten oli tuo pilp.
 
Herra X
Meillä myös kuului vakiona maalämpö talopakettiin. Me ei otettu maalämpöä ja saatiin siitä lopuksi sitten 4000e hyvitys. Eli se erotus, joka tuli sitten sen maalämmön ja pilpin väliin.
 
-lj
Itseasiassa tuo PILP taitaa olla kaikista paras vaihtoehto 120-140 neliöiseen matalaenergiataloon.
Ei tuo ole lämmitysjärjestelmä!!! Sillä saadaan vain talosta poistuvasta ilmasta kompressoitua energiaa takaisin käyttöön. Yleensä tämä ohjataan lämpimään käyttöveteen.

Jos talo lämpiäisi vain PILPillä olisit keksinyt ikiliikkujan! Jostakin se lämmin ilma pitää sinne taloon saada sisää, jotta siitä voidaan poistaessa puristaa lämpöä. Yleensä PILP-taloissa on lisäksi suorasähkö tai varaava sähkölämmitys.
 
"Laura"
Myös me valittiin PILP maalämmön sijaan. Me laskeskeltiin ympäri ämpäri asioita ja teetettiin laskelmat vielä yhdellä ammattilaisella ja todettiin, että PILP on meille parempi vaihtoehto.
Kyseessä siis 133 neliöinen matalaenergiatalo, jossa varaava takka.
 
Luin taannoin jonkun artikkelin "onko maalämpö kohdannut haastajansa". En vain kirveelläkään löydä sitä mistään ja en edes muista mikä se haastaja oli.
Siinä oli nimenomaan että alle 140 neliöisiin taloihin ei kannata ottaa maalämpöä.

Meillä on maalämpö, mutta neliöitä yli 160 m2. Pian on uuden talon rakennus edessä ja varmaan maalämpö sinnekin, mutta voi olla että joku muukin.
 
varmaan noin onkin
Luin taannoin jonkun artikkelin "onko maalämpö kohdannut haastajansa". En vain kirveelläkään löydä sitä mistään ja en edes muista mikä se haastaja oli.
Siinä oli nimenomaan että alle 140 neliöisiin taloihin ei kannata ottaa maalämpöä.
Kyse oli varmaankin siitä, että nykyeristyksin varustetut talot kuluttavat niin vähän energiaa lämmitykseen, että maalämmön korkeat perustamiskustannukset eivät tule millään järkevällä ajalla kompensoiduiksi.
 
Me myös laskeskeltiin niin, että kustannustehokkuutta ajatellen maalämpö ei kannata. Meillä myös matalaenergiatalo ja tehokas takka. Polttopuita tulee vuosittain omasta takaa niin paljon, että takkaa voi huolettaa posottaa talvella niin paljon, kuin tykkää. Neliöitä meillä on 136,5 +yläkertavaraus 20 m2, joka tällä hetkellä vain käyttöullakkona ja sellaisena varmasti pysyykin.
Meillä siis PILP.
 
Älvari
Me asutaan 2012 valmistuneessa älvarissa. Kyllä tämä talona on ihan hyvä. Ei ole hieno ei ja kaikki koristelut yms puuttuu. Halpoja materiaaleja, halpoja ratkaisuja. Kaikki on tusinaa ja halpaa. Käytiin tuttujen luona, joilla on myös 2012 valmistunut pakettitalo ja olihan se ihan eri laatua. Siellä oli kodarissakin jotakin ihme elektroniikkaa, joilla säädettiin kaikkia saunaa, lämmitystä, ilmanvaihtoa yms :D

Mutta meille riittää älvari. Me ollaan niin nuori perhe vielä, että ei ole varaa muuhun. Sitten kun ollaan yli kolmekymppisiä, niin mekin rakennetaan joku muu.
 
"Marjanne"
Täällä Vaasassa kunnon tontti (eli noin 1500 neliöinen) maksaa rapiat 100 000. Maatöiden hinta hipoo keskimäärin 60.000 ja tuohon viranomaiskulut päälle, 10.000 ja pihaakin pitäisi laittaa sitten joskus. = 170.000 ja jos autotallin haluaa, niin ainakin 185.000 ja tuossakin halpa talli, jonka kasaa itse.

Sitten pitäisi vielä saada se talo tuohon päälle, niin aletaan puhua jo niin isoista lukemista, että älvari alkaa olla vähän parempituloisellekin ainut vaihtoehto.


Naapurikunnassa Laihialla saa kunnan tontteja halvemmalla, mutta jos ei halua pakettitalopellolle, vaan omaan rauhaan keskustaan, niin yksityiseltä saa 40.000 hyvän tontin. Siinäkin silti puhutaan jo niin isoista summista, ettei me (ollaan hyvätuloisia) harkitsemme vakavasti älvaria.
 

Yhteistyössä