"Hyvönen näki koko tapahtumaketjun, joka alkoi näytteidenotosta.
Talvivaaran porukka, siis Talvivaaran haalareihin pukeutunut väki, tuli ottamaan vesinäytteitä Lumijoen yli kulkevan sillan alta joesta puolilta päivin lauantaina, Hyvönen kertoo.
Lumijoki virtaa Ylä-Lumijärvestä Kivijärveen. Kaikki kolme vesialuetta sijaitsevat kaivospiirin ulkopuolella.
Olisiko sitten ollut niin, että he olisivat tuolloin huomanneet, että joen vesi on niin hapanta, että se vaatii heti toimenpiteitä.
Happamuus voidaan määrittää kenttämittareilla paikan päällä hetkessä.
Joka tapauksessa sen jälkeen alkoi helikopteriralli, jossa kalkkia kylvettiin ympäriinsä Ylä-Lumijärvelle ja siitä etelään lähtevälle Lumijoelle, Hyvönen kertoo.
Hän kulki maastossa ja pääsi kuvaamaan läheltä, kuinka helikopteri kylvi poltettua kalkkia maastoon."Lähtiessäni, kolmen maissa, tiellä vastaan ajoi Talvivaaran auto Lumijoelle päin. Olisivatko silloin olleet menossa mittaamaan uudelleen happamuutta, että onko [hapanta jätevettä neutraloivan] kalkin kylväminen auttanut mitään.
Kuvien näkymät on ikuistettu kaivospiirin ulkopuolella, ei siis Talvivaaran kaivoksen alueella.
Haluan, että tässä päästäisiin semmoiseen tilanteeseen että toiminta olisi asiallista ja toiminta pysyisi siellä kaivospiirin sisäpuolella, Hyvönen sanoo Suomen Luonnolle.
Paikalliset ovat tuohtuneita siitä, että Talvivaarassa on ajauduttu tilanteeseen, jossa kalkkia kylvetään kaivospiirin ulkopuolelle. Toiminta, jota julkisuudessa nimitetään kalkilla käsittelyksi, on hyvin summittaista. Sen aiheuttamat haitat luonnolle ja vesistöille askarruttavat ihmisiä.
*
Hyvönen haluaa korostettavan, että hän ei ole alun perin ollut kaivoksen vastustaja.
Päin vastoin, toimin itsekin yhä teollisuuden palveluksessa, hän kertoo.
Mutta kyllä tässä on paikallisia asukkaita viety kuin pässiä narussa. Kansalaisille on syötetty [kaivoksen perustamiseksi] väärää ja valikoitua tietoa, Hyvönen kertoo mielipiteekseen.
*
Poltettu kalkki, eli kalsiumoksidi, aiheuttaa kemikaalikortin mukaan esimerkiksi hengenahdistusta, ihovaurioita ja silmiin joutuessaan näön sumentumista ja vakavia syövytysvaurioita.
Sitä on kylvetty, paitsi joen sulapaikkoihin, myös Ylä-Lumijärven jäälle ja esimerkiksi rantametsiin, mikä on saanut jotkut paikalliset asukkaat viikonlopun aikana pelkäämään, että Talvivaara näin varautuisi patojen murtumiseen ja happaman, raskasmetallipitoisen jäteveden tulvaan, joka ei pysyisi jokiuomassa ja järvialtaissa, vaan leviäisi laajemmalle maastoon."
Miksi kalkkia muuten syydettäisiin kuivalle maalle? pohtii Tuhkakylällä asuva Ari Kananen.
Mutta tämä on tietysti vain spekulaatiota.
Suomen Luonto kysyi Talvivaara-yhtiöltä, onko sillä lupaa kylvää syövyttävää kalkkia kaivospiirin ulkopuolelle.
Ely [Kainuun ely-keskus] on tietoinen poltetun kalkin käytöstä ja paikoista, vastasi yhtiön kestävän kehityksen johtaja Eeva Ruokonen. Lisäksi koordinaatit on annettu myös Kainuun pelastuslaitokselle. - - Paikat on merkitty siimoin ja kemikaalimerkinnöin. Soitimme myös paikallisille metsästysseuroille ja kahdelle yhdistykselle, jotka voivat liikkua alueella, ja pyysimme välttämään näitä pisteitä sekä niiden lähistöä.
Juha Kauppinen
toimittaja"