G: Millaisilla valinnoilla vaikutat omalta osaltasi eettisyyteen/ekologisuuteen?

  • Viestiketjun aloittaja "vieras"
  • Ensimmäinen viesti
"äiti"
Kun osa ihmisistäei tunnu tajuavan/ajattelevan sitä että juuri me yksityiset ihmiset pystytään vaikuttamaan asioihin! Omilla valinnoillamme.
Kaupat ei myy tuotteita joita ei osteta.
Pitäis käyttää lähialueen tuotteita, ei toiselta puolelta maapalloa tuotuja!
Ja kierrätys on tärkeää.
Itse hankin esim. luistimet kirppikseltä ja tosi hyvät löysinkin viimeksi.
Miksi pitäis aina olla uutta? Juuri tämä shoppailu kuluttaa luoinnonvaroja.
Ja typerinä pidän ihmisiä jotka eivät ajattele mitään, kuhan vaan saa ostella ja heittää roskiin.
Elämän tarkoitus ei ole raha, rahan kerääminen eikä shoppailu.
 
insinööri
[QUOTE="äiti";23102565]Pitäis käyttää lähialueen tuotteita, ei toiselta puolelta maapalloa tuotuja![/QUOTE]

Tuotteen hinta yleensä korreloi aika hyvin ympäristörasituksen kanssa. Eli jos lähellä tuotettu tomaatti maksaa kaksi kertaa enemmän kuin tuontitavara, niin se yleensä kuormittaa myös ympäristöä kaksi kertaa enemmän.
 
Huom harmaana
Alkuperäinen kirjoittaja insinööri;23102650:
Tuotteen hinta yleensä korreloi aika hyvin ympäristörasituksen kanssa. Eli jos lähellä tuotettu tomaatti maksaa kaksi kertaa enemmän kuin tuontitavara, niin se yleensä kuormittaa myös ympäristöä kaksi kertaa enemmän.
Tähän en usko ollenkaan.
Halvempi tuote on yleensä tuotettu isommissa yksiköissä pienemmillä työvoimakustannuksilla (kurkku Espanjasta vs. kotimainen). Suomessa tuotettu kenkä vs. Intiassa tuotettu kenkä. Ympäristörasituksen kanssa sillä hinnalla ei ole mitään tekemistä.
 
insinööri
Tähän en usko ollenkaan.
Halvempi tuote on yleensä tuotettu isommissa yksiköissä pienemmillä työvoimakustannuksilla (kurkku Espanjasta vs. kotimainen). Suomessa tuotettu kenkä vs. Intiassa tuotettu kenkä. Ympäristörasituksen kanssa sillä hinnalla ei ole mitään tekemistä.
Kuvitellaan, että Espoolaiset tarvitsisivat huomiseksi 100 000 leipää.

Vaihtoehto 1.
Kaikki leipovat leivät kotonaan, omassa uunissaan.

Vaihtoehto 2.
Kaikki leivät tehdään keskitetysti modernissa leipomossa.

Mitä veikkaat, kumpi kuormittaa ympäristöä enemmän?
(maku- ja muut asiat ovat sitten erikseen)
 
"sondersson"
noita perusjuttuja, lajittelua, sähkön ja veden säästämistä yms. Käytän luonnonkosmetiikkaa sekä ruokakaapin ihmeitä ihonhoitoon yms. Luomuun ei ikävä kyllä ole tällä hetkellä varaa, mutta kotimaista ja lisäaineetonta ruokaa suosin. Ostan paljon käytettyä kamaa mutta ostan kyllä myös henkkamaukkaa yms. Ja sit mun suuri ylpeydenaiheeni: teen itse kierrätysmatskuista huonekaluja yms. Ainiin ja autoa mulla ei ole, eikä korttiakaan. Roskauslakon aloitin ala-asteella ja se on pitänyt aina.

Mun isoin pahe taitaa olla tupakointi, tosin useimmiten sitä menee vaan yks päivässä.
 
Huom harmaana
Alkuperäinen kirjoittaja insinööri;23102717:
Kuvitellaan, että Espoolaiset tarvitsisivat huomiseksi 100 000 leipää.

Vaihtoehto 1.
Kaikki leipovat leivät kotonaan, omassa uunissaan.

Vaihtoehto 2.
Kaikki leivät tehdään keskitetysti modernissa leipomossa.

Mitä veikkaat, kumpi kuormittaa ympäristöä enemmän?
(maku- ja muut asiat ovat sitten erikseen)
Eikös nyt ollut kyse ostetuista tuotteista (kun hinnasta puhuit) tyyliin kotimainen kurkku vs. espanjalainen kurkku. Ja kumpi noista laittamistasi vaihtoehdoista on sinusta halvempi?
 
insinööri
Eikös nyt ollut kyse ostetuista tuotteista (kun hinnasta puhuit) tyyliin kotimainen kurkku vs. espanjalainen kurkku. Ja kumpi noista laittamistasi vaihtoehdoista on sinusta halvempi?
Keskitetysti tehdyt leivät olisivat myös halvempia tuottaa. Muutetaan vertailua siten, että

Vaihtoehto 1.
10000 pikkuleipomoa tekee leivät

Vaihtoehto 2.
Yksi leipomo tekee ne 100 000 leipää
 
Huom harmaana
Alkuperäinen kirjoittaja insinööri;23102909:
Keskitetysti tehdyt leivät olisivat myös halvempia tuottaa. Muutetaan vertailua siten, että

Vaihtoehto 1.
10000 pikkuleipomoa tekee leivät

Vaihtoehto 2.
Yksi leipomo tekee ne 100 000 leipää
Eikös ihmiset tee kotona leipää siksi että se on halvempaa? Tämän argumentin olen monesti kuullut.

No, tuossa pikkuleipomoasiassa vaikuttaa niin moni liikkuva osa että en jaksa lähteä arvioimaan. Leipomoiden sijainti, ihmisten tapa käydä kaupassa...

Mutta vakavasti ottaen: jos minä tuotan omassa pihassani luomutuotannolla kilon tomaatteja ja myyn ne naapurille kympillä kilo, niin olet sitä mieltä että ympäristövaikutukset ovat suuremmat kuin se, että Mr Fernandez tuottaa valtavassa kasvihuoneessaan myrkyillä Espanjassa saman määrän tomaatteja ja myy ne naapurilleni hintaan euron kilo. Logistiikka Espanjassa, jäähdytys, lennot, logistikka täällä jnejne versus se, että naapuri kävelee meille hakemaan ne tomaatit. Minä en ole. Sinun logiikkasi ontuu ja pahasti.
 
Alkuperäinen kirjoittaja insinööri;23102909:
Keskitetysti tehdyt leivät olisivat myös halvempia tuottaa. Muutetaan vertailua siten, että

Vaihtoehto 1.
10000 pikkuleipomoa tekee leivät

Vaihtoehto 2.
Yksi leipomo tekee ne 100 000 leipää
Iso leipomo pitää erikseen rakentaa...isot koneet erikseen tehdä...työntekijät erikseen (monet kulkee omilla autoillaan päivittäin ehkä pitkänkin matkan takaa). Leivät pakataan erikseen, jokainen omaan erityiseen pussiinsa (tietynlaiset tuotetiedot pussissa jne), kuljetetaan kauppoihin. Ylituotantoa tulee aina -> paljon leipää roskiin (muovipusseineen kaatopaikalle), ja roskiin menee kai nekin jotka on muuten hyviä mutta vähän rumia. Mites lämpöenergia...kotona se ainaki on suoraan hyödyksi kodin lämmittämisessä.
 
insinööri
Iso leipomo pitää erikseen rakentaa...
Samoin pikkuleipomot

isot koneet erikseen tehdä...
Samoin pikkukoneet

työntekijät erikseen (monet kulkee omilla autoillaan päivittäin ehkä pitkänkin matkan takaa).
Isossa leipomossa tarvitaan vähemmän työntekijöitä per tuotettu leipä.

Leivät pakataan erikseen, jokainen omaan erityiseen pussiinsa (tietynlaiset tuotetiedot pussissa jne), kuljetetaan kauppoihin. Ylituotantoa tulee aina -> paljon leipää roskiin (muovipusseineen kaatopaikalle), ja roskiin menee kai nekin jotka on muuten hyviä mutta vähän rumia. Mites lämpöenergia...kotona se ainaki on suoraan hyödyksi kodin lämmittämisessä.
Ihan samat ovat pikkuleipomoissakin. Kumpi on edullisempaa, lämmittää 1 iso leipomo vai 10 000 pientä?
 
Alkuperäinen kirjoittaja insinööri;23103040:
Samoin pikkuleipomot

Samoin pikkukoneet

Isossa leipomossa tarvitaan vähemmän työntekijöitä per tuotettu leipä.

Ihan samat ovat pikkuleipomoissakin. Kumpi on edullisempaa, lämmittää 1 iso leipomo vai 10 000 pientä?
Koti rakennetaan joka tapauksessa. Uuni on kaikilla joka tapauksessa, muuhunkin käyttöön. Taikinan voi vääntää vaikka käsin. Kotona on asujat eli työntekijät jo valmiina, heitä ei tarvita erikseen. Kotona ei tule ylituotantoa siinä määrin kuin leipomossa (tuskin ollenkaan jos huolehtii ja laittaa ylimääräisen pakkaseen), ja ulkonäöllisesti epäonnistuneetkin käytetään. Kotona voi käyttää samaa muovipussia monta kertaa (jos tarvitaan muovipussia ollenkaan), ja muovipusseja ei tarvitse tuottaa tehtaalla pientä määrää vaan voidaan tehdä iso määrä kun niitä samoja voi käyttää moneen muuhunkin tarkoitukseen, muovipussiin ei tarvi laittaa mitään etikettejä.
Ja edelleen ainaki kotona se uunin lämmittäminen vähentää muun lämmityksen tarvetta. Kodin, joka edelleen on olemassa joka tapauksessa - tehtiin se leipä kotona tai ei. Jos kotona on leivinuuni, samalla lämpöenergialla voi tehdä paljon muutakin, ruokaa...(joka valmistettais silti vaikkei leipää tehtäis..).
 
Huom harmaana
Alkuperäinen kirjoittaja insööri;23103018:
Kokeile tehdä ne 100 000 leipää ja myydä ne. Vieläkö tuntuu halvemmalta?
Itselle tehdessä ei tarvitse maksaa alvia, huomioida hävikkiä ja muista sivukuluja.
En minä leivo leipää, varsinakaan myyntiin. Teen hommia ihan muulla alalla.

Mikset vastaa siihen heittämääni kysymykseen, jossa logiikkasi ontuu pahan kerran.
 
vierailija
1,5 asteen elämäntavat
Millaisia ovat 1,5 asteen elämäntavat?



https://www.sitra.fi/julkaisut/1o5-asteen-elamantavat/


Tämä selvitys suosittelee Pariisin
ilmastosopimuksen 1,5 asteen tavoitteen
mukaisesti pitkän aikavälin henkeä kohden
lasketuiksi elämäntapojen hiilijalanjälki tavoitteiksi.


Suomi on sitoutunut Pariisin ilmastosopimukseen.


2,5 tonnia CO2 vuoteen 2030 mennessä,
1,4 tonnia CO2 vuoteen 2040 mennessä ja
0,7 tonnia CO2 vuoteen 2050 mennessä.


Sitran elämäntapatestin perusteella

tämä tarkoittaa että 2050 mennessä jokaisen täytyisi


1. Kotitaloudessasi tulisi asua yli 5 henkilöä


2. Asutte alle 20m2 kerrostalo asunnossa


3. Käytätte (kalliimpaa) ekosähköä


4. Talonne on rakennettu 2010 jälkeen


5. Ensisijaisen lämmitysmuodon tulee olla maalämpö tai ilmalämpöpumppu


6. Asutte Etelä-Suomessa


7. Kotinne tulee olla talvella viileä, noin 19°C tai sen alle


8. Jokainen viettää suihkussa aikaa viikossa max 30min


9. Ette käytä autoa, ettekä käytä joukkoliikennettä


10. Ei lentoja, eikä laivoja


11. Syötte vähän. Ei nautaa, leikkeleitä, eikä kovia juustoja


12. Ei possua, kanaa, kalaa, kananmunaa tai rae-, tuore- tai pehmeitä juustoja


13. Ei maitotuotteita (maito, piimä, jogurtti, rahka, kerma, voi).


14. Ei kahvia, teetä, tuoremehua, olutta tai viiniä


15. Ei kodin ulkopuolella tai työpaikkaruokalassa syömistä.


16. Et heitä ikinä ruokaa roskiin


17. Ostoksesi rajoittuvat vain välttämättömiin hankintoihin


18. Ei kesämökkiä


19. Ei lemmikkiä


Tulos:


"OLET KESTÄVÄN ARJEN SANKARI"


Hiilijalanjälkesi
800kg CO₂e
 

Yhteistyössä